26 Temmuz 2023 - Çarşamba

Büyükşehir hangi ara bu “dönüşümleri” gerçekleştirdi?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 8 dk.
148 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Dün Bursa adına çok nitelikli bir gezi programının katılımcılarından idim. Büyükşehir Belediyesi’nin Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde yeni başlayan, devam eden ve de açılışı için gün sayan  Kentsel dönüşüm projelerinden önemli olanlarını yerinde inceleme fırsatı elde ettik.

Bursa medyasının genel yayın yönetmenleri ve yazarların katılımı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın rehberliğinde  gerçekleşen ve hepimizin büyük keyif aldığı kent gezimizin ilk durağı kamuoyunda hala hararetle tartışılan Tabakhaneler yani Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Alanı oldu. Dericilerin taşınmasıyla burası 12 yıldır atıl durumda bekliyor. Bursa’nın tam merkezinde en değerli yer olarak bilinen ve altında 80 derecelik su havzasına sahip olan bu bölge için Büyükşehir Belediyesi ilk etapta Türkiye’nin en büyük termal tesislerinin olacağı, içinde konaklama ve alış-veriş ile yeşil alanlarının da bulunacağı büyük bir termal ticaret merkezi düşünüyordu. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş çok çabalamasına rağmen yap-sat için uygun yerli ve yabancı yatırımcı bulamadı.

Alan, mecburen onun da, bizim de içimize sinmese de ticaret ve konut alanı olarak yeniden planlandı ve BURKENT başkanlığında 52 bin metrekarelik alanda TOKİ’nin 690 adet konut ile 92 adet dükkan yapması için start verildi.

Projenin 2. bölümünü de adına uygun şekilde Sıcaksu-Termal Kültür Merkezi oluşturuyor. İçinde tarihi Batık Hamamı’n restorasyonu, termal tesis binası, kör oteli, çok amaçlı termal havuzlar, aile hamamları, dinlenme alanları, fizik tedavi merkezi, spalar ile dükkanlar ve sosyal donatı alanları bulunuyor.

Başkan Alinur Aktaş bölgeyi gezdirirken söyledi:

“Burası 25 bin metrekare ile Türkiye’nin en büyük Termal Merkezi olacak”.

Her iki projenin de 2026’da tamamlanması bekleniyor.

7 AYRI PROJEDE İLK ETAPTA TOPLAM 8 BİN 700 KONUT

Sıcaksu Projesi’nden sonra sırasıyla;

Bursa’nın Merinos ile Gaziakdemir bölgesinde etap etap başlayacak olan dönüşüm çalışmasının ilkini oluşturan 153 bin 500 metrekarelik Gaziakdemir Merinos Kentsel Dönüşüm Alanı’nı;

İstanbul Caddesi’nde Beşyol Kavşağı’nda 1 milyon 660 bin metrekarelik alanda konut yapım çalışmaları devam eden Kentsel Dönüşüm Alanını;

61 bin 900 metrekarelik alanda yine 350 hak sahibinin ihtiyacını karşılayan ve yapımı bitmek üzere olan konutların yer aldığı Yiğitler Kentsel Dönüşüm Alanı’nı;

Cumalıkızık-Degirmenönü ve Karapınar Mahallesi sınırları içinde 138 bin 600 metrekareden oluşan kaçak yapıların bulunduğu bölgede 3 bin 600 konutluk Karapınar Kentsel Dönüşüm Alanı’nı ve Mevlana, Ulus, Yavuzselim, Arabayatağı, Çınarönü, Hacıvat ve Şirinevler Mahalleleri sınırları içinde kalan 43 bin 200 metrekareden oluşan Arabayatağı-Ulus Toplu Konut Alanı’nı gezdik.

Ben bu programların ardından ayrıldım. Ekip son olarak Tarihi Hanlar Bölgesi’ndeki dönüşüm çalışmalarını gezdi.

Sonuç olarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi 7 ayrı projede ilk etapta kente 8 bin 644 konut ile 908 dükkan kazandırıyor. Büyük bölümü teslim edilmek üzere gün sayarken, kalanın da en az 2 yılda tamamlanması öngörülüyor.

Tabii bu binaların en önemli özelliği depreme dayanıklı konutlar olması. Sosyal donatılarıyla güvenli ve huzurlu yaşam alanlarını sunan dönüşüm projeleri hak sahiplerine teslim edildiğinde kentteki yapı stoğunu arttırdığı için fahiş rakamlara varan  kira ve mülk satışlarının piyasanın normal koşullarına gelmesine ve de bu bölgelerin ana yollarla bağlantılarının tamamlanmasıyla kentin trafiğinin de önemli ölçüde rahatlamasına katkı sağlayacağına şüphe yok.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’ın ekibiyle beraber bizlere gezdirdiği bu dönüşüm alanlarının pek çoğundan basın mensubu olarak hiç birimizin haberi yoktu. Hele ki Yiğitler ve Karapınar Alanları’na gittiğimizde inşaatların tamamlanıp anahtar teslimi için hazır hale geldiğini görmek bizleri şaşırttı. Hangi ara bu bölgelerde hak sahipleriyle uzlaşma sağlandı da,temel atıldı ve bitirildi? Hakikaten planlama ve yatırım maliyeti açısından ve hak sahipleriyle anlaşma anlamında meşakkatli iş.

BURSA-MUDANYA TRAFİK SIKINTISI 13 EYLÜL’DE TAMAM

Bir de bu gezimiz sırasında yeni yol ve köprünün de tamamlandığını gördük.

Ankara Yolu’na paralel Uludağ eteklerinde Kaplıkaya-Kestel arasındaki üst çevre yolu olarak nitelendirebileceğimiz 15 km’lik alternatif yol da bir iki nokta dışında tamamlanmak üzere. Bu yol güzergahında Cumalıkızık ile Otosansit’i birbirinden koparan derenin üzerine Balıkdere Köprüsü de inşa edilmiş ve sessiz sedasız kullanıma açılmış.

Yine,  Arabayatağı bölgesinde Ankara yolu ile Yakın çevre yolunu birbirine bağlayan 2 km’lik dikey yol da da kamulaştırma hemen hemen tamamlanmış, 2-3 bina kalmış. Büyük olasılıkla önümüzdeki yıl bu yol trafiğe açılır.

Yine benim güzergahımda olan Acemler’de Yunuseli kanalında bölünmüş yol trafiğe açılırken;

Bursa-Mudanya arasında aylardır büyük tepkilere yol açan Geçit mevkiindeki yol çalışmasının da 12 Eylül de sona ereceğini ve 13 Eylül’den itibaren çevre düzenlemesi de bitmiş olarak  rahatlamış şekilde gidiş-geliş trafiğe açılacağını belirtmeliyim.

Son olarak, bu önemli yatırım projelerine yine Büyükşehir Belediyesi’nin uzun uğraşlar sonucu özel sektörle gerçekleştirdiği yeni dönüşüm alanı olan ve bugün temeli atılan Akpınar Toplu KonuBölgesi‘ni de eklemeliyiz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın medya mensuplarına yönelik programına AK Parti Osmangazi Ufuk Çömez, Yıldırım'da ise Yıldırım Belediye Balkanı Oktay Yılmaz ile AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay eşlik etti. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları