25 Ekim 2020 - Pazar

DEVA’nın Bursa’daki durumu ne?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
971 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

AK Parti içinden koparak Türk siyasi hayatına katılan 2 yeni partinin Bursa örgütlenmeleri için şöyle bir değerlendirme yapılıyor:

 

“DEVA Partisi Gelecek Partisi’ne göre Bursa’da ölü doğdu.”

 

Siyasi kulislerdeki bu değerlendirmenin dayanağı da il başkanlarının birinin tanınıyor, diğerinin de tanınmıyor olması.

 

Zira;

 

Gelecek Partisi’nin kurucu il başkanlığı görevi Bursa siyasetinin tanınmış ismi,AK Parti Nilüfer eski İlçe Başkanı Alpaslan Yıldız’a verilirken, kamuoyunda uzun süre merak konusu olan ve kulislerde ona buna teklif götürüldü denilerek, pek çok tanınmış siyasetçinin ve iş adamının adının anıldığı DEVA’nın il başkanlığına da hiç tanınmamış Serkan Özgöz’ün atanması tam anlamıyla sürpriz oldu.

 

Ama DEVA’nın kuruluş yapısına göre yeni yüz hiç şaşırtıcı değil. Çünkü, teşkilatlanma yapısında yüzde 50 siyasete hiç katılmamış, işinde başarılı isimler şart koşuluyor.

 

Ben de atamasını duyduğumda açıkçası "nereden çıktı, aylardır Bursa’da o bu derken hiç tanınmamış birine teşkilatlanma görevi vermesi, yeni parti için büyük risk” yorumunda bulunmuştum.

 

Ama sonradan kendisini hatırladım. Çünkü 2000’li yılların başında, o dönem kentin en etkili SİAD'larından olan Bursa Genç Girişimciler ve Yöneticiler Derneği nin başkanlığını yapmıştı. Ayrıca bu dönem de kentin etkili derneklerinden BALKANTÜRKSİAD'IN yönetiminde olduğunu öğrendim.

 

İşte siyasetin o yeni yüzü Serkan Özgöz, önceki gün enbursa.com’u ziyaret etti.

 

 

Yanında kurucu heyet olarak tabir edilen yönetim kurulu arkadaşları Hamza Türk, Burak Yalım ve Serdar Gören olduğu halde uzun yıllar sonra ilk defa karşılaştığımız Serkan Özgöz’ü siyasetin heyecanının çabuk içine aldığını söylemeliyim.

 

'NEDEN DEVA?' DEDİK

 

Sohbetimize klasik soru ile başladık:

 

“Neden siyaset? Neden DEVA?”

 

“Çünkü” dedi. “Ben idealist biriyim. Sadece sorun değil, çözüm odaklıyım. Memleketin pek çok sorunu var ve çözümünün de DEVA’da olduğuna inandığım için bu partiye başvurdum ve Ankara’ya çağrıldım. Açıkçası giderken il başkanlığını alıp geleceğimi hiç beklemiyordum, benim için de büyük sürpriz oldu. DEVA’nın toplumun her kesimi kucaklaması ve realist yaklaşması beni cezbediyor.”                                      

 

Kendisine,15 Ağustos’ta atamasının yapıldığı halde il yönetimini ve ilçe başkanlarını belirleme noktasında geç kalıp kalmadığını sorduğumda;

 

“Hiç acelemiz yok. Çünkü Genel Merkezimiz İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa konusunda 'Sakin olun, acele etmeyin. İyi ekip kurun, doğru gidin' telkininde bulunuyor. Ama diğer iller il kongrelerini yapıyor” dedi.

 

Doğru. Bu noktada kısa bir bilgi verecek olursam.

 

DEVA Partisi de her an baskın erken genel seçim olasılığına karşı büyük kongresini yapmak için yasa gereği 41 ilde teşkilatlanmasını tamamlamak üzere kongre takvimini başlattı. 4 Ekim’de Çorum’la başlayan ilk kongreyi, 10 Ekim’de Diyarbakır, 11 Ekim’de Batman ve Bitlis, 17 Ekim’de Erzurum, 18 Ekim’de Karabük ve 23 Ekim’de Kırşehir kongreleri izledi. Genel Başkan Ali Babacan, bu illerin içinde sadece Çorum kongresine katılamadı, çünkü corona tevadisi görüyordu.

 

DEVA’nın İl Başkanı Serkan Özgöz’le yaptığımız sohbetten altını çizdiklerim şunlar oldu:

 

DEVA Partisi’nin yönetim teşkilatlanmasında yüzde 35 kadın, yüzde 25 genç kotası şartı var.

 

Gençlik kolları ve Kadın kolları adı altında ayrı yapılanma yok.

 

Partiye üye kayıtları tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da dondurulurken, öncesinden dijitalden başvuruda bulunan 2 bin adayla görüşme sağlandı.

 

Genel Merkez yönetiminin DEVA üyelerinden istediği 3 şart: “İşinizde iyi insan olun, toplumun tüm kesimleriyle temas edin ve gittiğiniz yerlerdeki hassasiyetlere uyun.”

 

DEVA hangi ittifak içinde yer alacak sorusuna “DEVA kendini hiçbir ittifaka yakın görmüyor, sadece topluma yakın görüyor “cevabı veriliyor.

 

Son olarak yazının başındaki “ölü doğdu, il başkanı tanınmıyor” yorumuna gelince;

 

Elbette siyasette tanınma ve tecrübe önemli, ama yeni yüzlerin kazandırılması da bir o kadar önemli. Anketlerde yüzde 1 ve altında çıkmasına rağmen, ben toplumsal karşılığının daha üst seviyelerde olduğunu görüyorum. O yüzden bu yorumun cevabını bulmak için henüz erken.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları