30 Mart 2024 - Cumartesi
Cavit Çağlar ve Yüksel Baysal’ın kitapları ne anlatıyor?
Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 10 dk.
311 okunma

Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde çalışırken köşe yazılarımla ilgili başım ağrıdığında tashihçimiz (yazılarımızdaki imla hatalarını düzelten) Kadir abi bana kızar ”Sana diyorum be kızım bırak şu siyasileri yazmayı, kuşları, böcekleri yaz. Açan çiçekleri yaz. Ağaçları yaz, aşkı, sevdayı yaz” derdi.
Kulakları çınlasın çok haklı.
Doğruları yazdığın zaman ya taraf tutuyor oluyorsun ya külliyen yanlış yazıyorsun ya da dokuz köyden kovuluyorsun.
Sanırım yerel seçim sathında yine bu manada zülfü yâre dokunduğum yazılarım oldu. O yüzden bugün seçim yasakları da girdiği için “O, bu ya da o kazanır, bu kazanır, o şöyle yaptı, bu böyle yaptı” diye seçim lotosu yazmayacağım…
Tashihçimiz Kadir abinin dediği gibi ağaçları da kuşları da açan çiçekleri de, aşkı, sevdayı da yazmayacağım, daha soft, daha zihin açıcı, daha tarihsel ve daha emek üzerine kurgulanmış yeni iki önemli eserden bahsedeceğim.
CAVİT ÇAĞLAR KİTABINI BANA DA YOLLADI
Biri;
Bursa’mızdan çıkıp Türk siyasetine damga vurmuş, Bursa’mızın tekstil sektörünün öncülerinden ve aynı zamanda yerel basının marka gazetesi Olay ile ülkenin en çok izlenen haber kanalı NTV’nin de kurucusu olan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar.
Daha doğrusu Cavit Çağlar’ın filmlere konu olacak şekilde hayatını ve siyasi mücadelesini anlatan kitabı.
Gazeteci -Yazar Hulusi Turgut’un 27 yıl üzerinde titizlikle çalışıp kaleme aldığı Cavit Çağlar “Fırtınalı Bir Yaşam Öyküsü” adlı kitabının tanıtımı geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Mövenpick İstanbul Bosphorus Otel’de yapıldı.
751 sayfalık kitap;
Batı Trakya’daki iç savaştan 1950 yılında anne ve basasıyla beraber kaçarak Bursa’ya gelen Cavit Çağlar’ın çocukluğundan itibaren acısıyla, üzüntüsüyle, sevinciyle, kayıplarıyla, benzinlik ve eczane çıraklığından devlet bakanlığına kadar uzanan hayat akışında Türkiye’nin en siyasi çalkantılı döneminde devlet sırlarına hakim olan ve Rusya -Türkiye arasında askıya alınan siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri düzelterek adını bir kere daha tarihe yazdıran olayları konu alıyor.
Kitabı geçen salı günü Özlüce’deki BKM standında gördüm. Acelem olduğu için elime alıp bakamadım bile. O kitap şimdi masamda bilgisayarımın yanında duruyor.
Sağ olsun Bakanımız adıma kitabı imzalamış ve Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan aracılığıyla da medyaya göndererek bana büyük sürpriz yaptı.
Kitabı okumaya başladım. Altını çizdiğim önemli tarihsel akışları burada sizlerle paylaşmaktan da memnun olacağım.
YOLDAŞ’IN İMZA GÜNÜ YILDIZLAR GEÇİDİNE DÖNDÜ
Bir kitap da Gazeteci arkadaşım Yüksel Baysal’dan geldi. Uzun süredir üzerinde çalıştığı kitabı geçen hafta Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıktı. Elinde “Sabahın Sessizliği Ülkesi” adlı kitabıyla medyadan içeriye girişini görmeliydiniz. Kitabının sevincini eşi Melike’den sonra bizimle paylaşan Yoldaş, sağolsun ilk bana verdi kitabı ama sonra o kitap bir daha bana gelmedi.
1950 -1953 yılları arasındaki Kore Savaşı’nı, Türkiye’nin Kore’ye gönderdiği askerlerin hayat hikayelerini, o dönemde Türkiye’nin Kore ‘ye bakış açısını anlatan ve yer yer de Kore Gazileri’nin röportajlarına yer veren kitabına, Korece “Sabahın Sessizliği Ülkesi” anlamına geldiği için bu ismi vermiş.
Aynı zamanda Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı ve Anadolu Gazetecileri ve Spor Yazarları Derneği Başkanvekili de olan ve kent aydınlarının önde gelen ismi Yüksel Baysal kitabının tanıtımını BKM’nin Özlüce’deki imza gününde yaptı.
Biz de yakın çalışma arkadaşları olarak o gün yanında bulunduk.
Kentin tanınmış simalarının birer yıldız geçişini andıran imza günü aynı zamanda siyasetin hararetinin bol olduğu günlere denk geldiğinden partililer ve adaylar için de bir buluşma noktası oluşturdu.
Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal ile annesi Hacı Münevver Baysal başta olmak üzere ailesi ve yakınlarının da hazır bulunduğu imza gününe;
Görebildiklerim içinde,
İçişleri eski Bakanı Mehmet Gazioğlu, eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, ANAP eski Genel Başkan Yardımcısı Feridun Pehlivan, CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir eşi Nuray Özdemir, YRP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, Millet Partisi Bursa Büyükşehir Adayı Abdurrahman Önder, Vatan Partisi Bursa Büyükşehir Adayı Mustafa Enver Yılmaz, AK Parti Nilüfer Belediye Başkan Adayı Celil Çolak, İyi Parti Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti Yıldırım Belediye Başkan Adayı Ayhan Özbek, Saadet Partisi Osmangazi Belediye Başkan Adayı Kerim Bulut Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl, Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Ali Molla Salih, AGSD Başkanı Gazeteci İbrahim Erdoğan, Gazeteciler Osman Gürçay, Bülent Civanoğlu, Esat Kaplan, Ömer Aydoğdu, CHP Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Gürhan Akdoğan, Sinan Ateş’in dayısı Mustafa Bozkurt, NOSAB Başkanı Erol Gülmez, Uludağ OSB eski Başkanı Yunus Aydın, CHP’nin önde gelen ismi Şahin Gencal, MHP ilçe eski Başkanlarından Hakan Yürük ve bu isimlerin beraberinde gelen değerli siyasiler vardı.
Meslektaşıma, yakın çalışma arkadaşıma, yoldaşıma mesleğinde daha nice başarılı dolu yıllar temenni ediyorum. Sabahın Sessizliği Ülkesi kitabına da başlamış bulunuyorum (Bülent Civanoğlu’na önemle duyurulur:))
Tabii bugüne kadar hiç kitap çalışmasına giremeyen biri olarak darısı benim başıma…
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları