Somuncu Baba’nın 600 yıllık mirası Başkan Dündar’la sofralarda…
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Somuncu Baba denildiğinde ilk olarak kendi fırınında pişirdiği ekmekleri Ulucami’deki işçiler ile çarşı pazar ve sokaklarda fakir fukaraya parasız dağıtan, Allah dostu akla gelir. Asıl adı Hamid Hamidüddin’dir. Peygamberimizin 24. Kuşak neslinden gelen Seyyid olarak manevi kişiliğini gizleyen Şeyh Hamid-İ Veli, Ulucami’nin ibadete açılışında ilk namazı kıldıran kişi olarak da bilinir. Somuncu Baba’nın “Çilekeşhanesi”ndeki fırınını görenler burada odun ateşi olmadığını gönül ateşinde somunları pişirdiği ve Ulucami’nin 3 kapısında da aynı anda ekmek dağıtımı yaptığı, ekmeklerinin hiç tükenmediği kulaktan kulağa yayılınca “sırrım açığa” çıktı diyerek Bursa’dan ayrıldığı rivayet edilir.
Ancak onun ayrılmasıyla fırın ateşi sönmez ve talebeleri vasıtasıyla nesilden nesile ekmek pişirilip fakir fukaraya dağıtılır. Bugün o fırının bulunduğu İvazpaşa’daki Çilekeşhane Osmangazi Belediyesi tarafından aslına uygun mimari tarzda restore edilerek günümüze taşındığı gibi, Somuncu Baba’nın 600 yıllık mirası Belediyenin kendi imkanlarıyla yaşatılıyor.
Nasıl mı?
***** ***** *****
Somuncu Baba Evi’ndeki fırının yanı sıra, Atıcılar Mahallesi’nde 2014 yılında “Somuncu Baba Gönül Fırını” adı altında bir fırın açan Osmangazi Belediyesi buradan her gün 6 bin adet ekmeğin dağıtımı yapıyor.
Hem de sessiz sedasız. 57 noktada yani mahallede muhtarların kanalıyla oluşturulan büfelerden ihtiyaç sahipleri ekmeklerini alıyor. Alan da veren de birbirini görmüyor. Ne ihtiyaç sahibi inciniyor, ne de belediye bunun reklamını yapıyor. Sistem yıllardır oturmuş, sorunsuz işliyor.
İşte dün sabah Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın daveti üzerine burada idik. Bir gurup gazeteci arkadaşın da katılımıyla Somun Ekmeği adı altında üretilen ekmeklerden oluşan bir kahvaltı yaptık.
Başkan Dündar dedi ki:
“Bizim geleneğimizde de töremizde de inancımızda da yardımlaşma ve dayanışma esastır. Komşusu açken uyumak haramdır. Bu özelliğimiz tarihimin en zor dönemlerinde bizi ayakta tutan, birliğimizi ve beraberliğimizi sağlayan güçlü yanımızdır. Bizler de ecdadımızdan aldığımız bu mirası yaşatmaya ve nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Anadolu’nun manevi şahsiyetlerinden Somuncu Baba’nın gönül fırınında 600 yıllık geleneği sosyal belediyecilik adı altında sürdürüyoruz. Buharı henüz üzerinde tüten somun ekmeklerini ihtiyaç sahiplerinin yağına götürüyor, sofralarına ulaştırıyoruz”.
Başkan devamında;
“Askıda değil kapıda ve ücretsiz” dedikten sonra;
Ankara ve İstanbul’da “ucuz ekmek üretip dağıtıyoruz “diyerek siyasi şov yapan CHP’li belediye başkanlarını ve halk ekmek büfelerinin önündeki kuyrukları ima ederek de “ “Üstelik hiçbir dağıtım noktasında kuyruk yok. ” demeyi de ihmal etmedi.
Ekledi:
“Daha ucuzu için BESAŞ’ımız var. Kestel Belediyemiz de 1 liraya ekmek satışı yapıyor. Ucuzun da ucuzunu görmek isteyen siyasilere duyurulur”.
****** ***** *****
Yıllardır Bursa dışındaki belediyelere de örnek teşkil eden Sosyal Belediyecilik çalışmaları ile gönüllere dokunduklarını söyleyen Başkan Dündar’ın anlattıkları içinde;
Her gün her sabah kentin belli noktalarından sıcak çorba dağıtmaları ki, bu çorbaların yanında yine Somuncu Baba Gönül Fırını’nda pişen küçük ekmeklerin de dağıtımının yapıldığını belirtmeliyiz. Bu rakam 6 binin içinde değil. İlave bin civarında bir ekmek söz konusu.
Yanısıra sosyal yardım marketlerinden dağıtılan kartlarla gıda ve giysi yardımı yapılması, öğrencilere kırtasiye ve kıyafet desteği, kadınlara ayrıca erzak ve hijyen paketleri, hastalara medikal ürünler, yaşlı ve hasta olup da evden dışarıya çıkamayanlara da kapılarına her gün sıcak yemek dağıtımının yapılması, evlere ücretsiz hasta bakım ile temizlik servisinin sağlanmasını sayabilirim.
Sonuç itibariyle Osmangazi Belediyesi gerçekten hem vizyon projeleri hayata geçirme noktasında hem de gönüllere dokunma noktasında çok güzel işler yapıyor. Ve bununla böbürlenmiyor. Yukarıda saydığım belli yardım çalışmalarını da biz basın mensupları sorunca Başkan Dündar öyle anlattı.