Bu nasıl yaman çelişkidir böyle? Sanırsınız iktidar değişecek!
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Son 15 gündür izinli olduğum için genelde apolitik kesimle beraberdim. Bu kesim esnaf, işçi, memur, emekli ve üniversite öğrencisi idi. Sohbetlerimizde öne çıkan 2 vurgu oldu. Birincisi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı AK Parti hükümetine yönelik müthiş bir dert yanma, veryansın etme.
İkincisi de; Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki enerji politikası ile Azerbaycan ve Kıbrıs’taki son sıcak gelişmelerden duyulan memnuniyetle dış politikadaki başarı vurgusu idi.
Ve en çok sorulan soru da:
“Ne olacak bu memleketin hali?”
Dedim ya, apolitik kesim diye, hayatında hiçbir partiye üye olmamış, ama içeride ekonomiden dert yanıp, dış politikayı başarı bulan bu kesimin yüzde 80’i AK Parti iktidarını son genel seçimlere kadar sürekli oylarıyla desteklemiş. Ekonomiden dolayı öyle bir serzenişte buluyorlar ki, burada yazmaya kalksam “bunlar nasıl AK Parti seçmeni?”diyeceksiniz.
Hatta, Meral Akşener’in son dönemde çok iyi politika yürüttüğünü, İngiltere’nin efsane başbakanı Demir Leydi gibi masaya yumruğunu vurduğunu, sözlerinin arkasında durduğunu, sokak sokak, çarşı-pazar gezip halkın dertlerini dinleyip bunları çözüm önerileriyle iktidara sunduğunu, Ali Babacan’ın ekonomiyi 3 yılda düzeltirim ile temiz siyaset sözünün umut verdiğini, Ahmet Davutoğlu’nun CHP’den daha iyi muhalefet yürüttüğünü ve sahada aktif olarak partisiyle çalıştığını da dile getirdiler.
****
Konuşmalarından “AK Parti’den umudu kestiklerine göre Cumhur İttifakı ilk seçimlerde gidici, Millet İttifakı, iktidara geliyor” algısını çıkarıyorsunuz.
Ama aslında hiç de öyle değil…
Açıkça “Oyum yine AK Parti’ye “diyemiyorlar ama, içten içe örtülü destek vermeye devam ediyorlar.
“Erken seçim olursa kime oy verirsiniz?” soruma verilen cevaplar:
-Seçim üstüne seçim, yorulduk artık, bizim derdimiz seçim değil, geçim”.
-Seçimle bu ülkede ne değişecek ki? yeni gelen iktidar bu sorunları çözebilecek mi?”
****
Yani, anlayacağınız, AK Parti seçmeni olarak -tabii gençlerin dışındaki kesim- iktidarın ekonomi ve sosyal politikalarını artık beğenmiyorlar, tepkililer. “Ülke kötü yönetiliyor” diyorlar ama bununla beraber, yerine gelecek parti bulamıyorlar. O yüzden de erken seçime sıcak bakmıyorlar.Aynı tablo çıkacak diyorlar, enteresandır kızıyorlar ama sorunları hala AK Parti’nin çözeceğine inanıyorlar.
Aynen, Betimar Araştırma’nın son anket sonuçlarında olduğu gibi…
"Muhalefetin Türkiye'nin sorunlarını çözebileceğini düşünüyor musunuz?"sorusuna,
“Yüzde 68.5’i hayır derken, yüzde 17.7’si evet diyor. Cevap yok diyenlerin oranı 13.8 ve kararsızların oranı yüzde 9.”
Ve…
“Bugün seçim olsa AK Parti 41.9, CHP 23.4, MHP: 10.5, İYİ Parti: 9.3, HDP 10.7 çıkarken, Deva Partisi ile Gelecek Partisi yüzde 1’in üstüne çıkamıyor.”
Sabah’tan Mahmut Övür’ün paylaştığı sonuçları Bursa merkezli Betimar Araştırmanın sahibi Gürkan Duman geçen hafta bir dost ortamında sahadaki bu çelişkili durum izlenimlerimi aktardığımda, rakamsal bazda olmamakla beraber genel anlamda yaptığı değerlendirmede söylemişti.
“Tüm tepkilere rağmen AK Parti hala açık ara önde. Çünkü Reis’in halk nezdindeki güven ve umudu AK Parti’nin de, mevcut partilerin de çok çok üstünde. Çözerse yine Reis çözer diyorlar ”demişti.
Ve şöyle bir öngörüde bulunmuştu:
“Eğer finans krizi çözülürse, bu oranlar daha da yukarı çıkar. Benim Ankara’dan edindiğim izlenim de önümüzdeki kısa süreçte bununla ilgili çok ciddi adımlar atılacak ”.
Masada bizim dışımızda bir gazeteci bir de sosyolog arkadaş daha vardı. Gazeteci arkadaş, bu öngörüye itiraz edip ”Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem gelmedikçe ve komşularla sıfır sorun politikasına geri dönülmedikçe krizin daha da derinleşeceğini, ekonomik kriz dönemlerinde hiçbir güçlü iktidarın yerinde duramadığını” söylerken, sosyolog arkadaş da “Ankara’da kapalı kapılar ardında bir seçim konuşuluyor ama bu erken seçim değil, yeni seçim sistemi değişikliği yasa tasarısı.” diyerek asıl noktayı koydu.