14 Ocak 2022 - Cuma

Başkan Dündar’ın “hatırlatması” yerinde uygulama olmuş!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
452 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Dün hükümet karşıtı yayın yapmakla tanınan bazı yayın kuruluşlarında şu başlıklarla bir haber yayınlandı:

“AKP’li belediyeden kılık kıyafet genelgesi” ,

“AKP’li belediye 12 Eylül yönetmeliğine dayanarak kılık kıyafet genelgesi yayınladı”

“12 Eylül’e atıfta bulunuldu, etek kısa ve yırtmaçlı olmayacak, kolsuz elbiseler yasak”

Bu ve benzeri başlıklarla yayınlanan haberin içeriği de şöyle idi:

“Bursa’nın Osmangazi Belediyesi’nde yayınlanan genelge ile kadın personelin etek boyunun dizi aşması, yırtmaçlı olması, kolsuz ve yakası çok açık kıyafet giymesi yasaklandı. Erkek personele ise tıraş zorunluluğu getirildi”.

Haberin devamında da “Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın tüm personele gönderdiği genelgeyle 10 Ocak tarihinden itibaren tüm personelin 12 Eylül 1980 ‘deki darbeyi yapan Milli Güvenlik Konseyi’nin   16 Temmuz 1982 tarihli kararıyla çıkartılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik Hükümlerine  uygun bir şekilde giyinmesi istendi” deniliyor.                                           *****                               *****                              *****

İşte bam teli de burası… Yani, AK Parti belediyesi üzerinden AK Parti iktidarını “insanların kılık kıyafetine yasak getiriyor, özgürlükleri kısıtlıyor, darbeci zihniyetin ürününü uyguluyor, kadınların etek boyuyla uğraşıyor” gibi iddialarla siyasi linçe tabi tutmaktan başka bir amaç taşımıyor.

Olayın aslı şu:

Bir süredir belediye personeli içinde yırtık kot pantolonlara, kot ceketlere ve kravat takmamaya, saç ve sakal tıraşına dikkat etmemeye kadar varan kamu çalışanına yakışmayacak tarzda keyfi şekilde giyinilmesi vatandaşın tepkilerine yol açınca Başkan Mustafa Dündar da rahatsız oluyor.

O da bunun üzerine kamu kurumlarında halen uygulanmakta olan kılık kıyafet düzenlemesini içeren genelgeyi yeniden hatırlatma gereği duyarak, uyarıda bulunuyor.

Söz konusu yönetmeliğin de çıkış tarihi 16 Temmuz 1982 yılı olunca, karşı cenahın yayın organları da hemen maden bulmuşçasına atlıyorlar ve bu şekilde bir algı üzerine kurulu haber yayınlıyorlar.

Oysa bu düzenleme o tarihten itibaren iş başına gelen tüm hükümetlerin uyguladığı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık kıyafet düzenlemesini içeren eldeki tek geçerli yönetmelik.

Sadece son yıllarda yaz aylarında bunaltan hava sıcaklıkları nedeniyle iç İşleri Bakanlığı Valilikler aracılığıyla yönetmelikte düzenleme yaparak “Mayıs ve Eylül aylarında” geçerli olmak kaydıyla erkeklerin takım elbise giymesi ile kravat takması zorunluluğunu kaldırdığını duyurarak, daha rahat çalışılması için esnemeye gidiyor. Ama metinde farklı bir değişim yapmıyor.

Yani, ortada Osmangazi Belediyesi’nin kendiliğinden almış olduğu yeni bir karar, yönetmelik, keyfi, siyasi bir uygulama ya da özelde yazılı bir uyarı hiç yok!..

Ayrıca bu uygulamanın Atatürk ilke ve inkılaplarıyla da bağdaşan düzenleme olarak kamuoyunda genel kabul gördüğünü de belirtmeliyim. Zira, 12 Eylül cuntasının ürünü olarak değerlendirilse de birinci maddesinde;

 “Bu Yönetmelik, kamu personelinin Atatürk devrim ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılığa kaçmayacak şekilde sade bir kılık ve kıyafette olmalarını, kılık ve kıyafette birlik ve bütünlük içinde bulunmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.” İbaresi yer alıyor.

O yüzden bugüne kadar gelen tüm hükümetlerin düzenlemeye sadık kaldığı dikkate alınırsa, asıl “AK Partili belediyenin uygulamaması ya da AK Parti iktidarının kamu kurumlarında delmesinin flaş haber konusu” olması gerekir.

                                   ******                            ******                           *****

Yine, hangi partiden olursa olsun ister bir belediye başkanı ister kaymakam ister genel müdür ister daire müdürü yanında çalışan personelinin kamu düzeninin sağlanması açısından kılık kıyafetlerine dikkat etmesi, gerektiğinde uyarılarda bulunması kadar doğal bir durum yok. Kaydı ki, sadece kamu kurum ve kuruluşları için geçerli değil. Pek çok büyük, orta ve küçük işletmeler ile firmaların, ofislerin kendi iç bünyelerinde kadın ve erkek çalışanlar için bir kıyafet düzenlemesinin yazılı olmayan kurallar çerçevesinde “şart koşulduğu” da hepimiz tarafından bilinen bir durum.

Ve yine kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu haberde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar çok yanlış adres olmuş…

Çünkü, Başkan Dündar gerek özel yaşamında gerekse milletvekilliği ile başlayan ve belediye başkanlığı ile devam eden siyasi hayatında bugüne kadar kimsenin yaşam tarzına dokunmamış, insanları kılık kıyafetine, cinsiyetine ve ırkına, mezhebine, varlığına göre ayrıma gitmemiş, liyakatten önce ehliyeti önemsemiş hoşgörülü ve nezaketli biri olarak tanınıyor. Hukukçu kimliğiyle de neyin yasalara aykırı, neyin özgürlüklerle bağdaşıp bağdaşmadığını da en iyi bilenlerden…

Sonuç itibariyle genelgenin hatırlatılması yerinde bir uygulama olmuş. Hem içeride hem de belediyeye girip çıkan vatandaş nezdinde çok olumlu karşılandığı belirtiliyor.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları