29 Ağustos 2023 - Salı

Bursa’nın özgün tatları artık stantlarda…

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
102 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Üretimden, istihdama, sanayiden tarıma kadar pek çok alanda ülke ekonomisine katkı sağlayan Bursa’nın pek çok üst kimliği var.  En birinci kimliği şüphesiz sanayi alanı.  

AA verilerine göre, sanayi kenti olarak sadece bu yılın ilk 6 ayında 8 milyar 142 milyon 809 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. İstanbul, Kocaeli’den sonra en çok ihracat yapan 3. il durumundayız.

Kimlik olarak en zayıf halka ise turizm. Binlerce yıllık tarihi, kültürel ve doğal dokusunun zenginliğine rağmen bir türlü turizmde hedeflediği rakamları tutturamıyor. Hatta konaklamalı yabancı turist olarak karnesi kötünün ötesi.

Tabii Bursa sadece sanayiden, tarihi ve doğal güzelliklerden ibaret değil. Bir de damak tadıyla ünü sadece Bursa dışına değil, Avrupa’ya hatta Amerika’ya kadar uzanmış zengin mutfağı var, marka yemekleri var, meyve, sebzesi var.

Ama bu zenginlik hep ötelendi. Sahiplenilmedi.

Hep özenirdim, “bizim mutfağımız neden bir Gaziantep, neden bir Hatay gibi gastronomi alanında tescillenmiyor, isim yapmıyor?” diye…

Ta kii geçen yıla kadar…

***

Bursa Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla geçen yıl ilki düzenlenen Bursa Gastronomi Festivali artık kentimizin sadece bilinen yemeklerini değil, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini de gün yüzüne çıkartıp, yeniden mutfağımıza sokmakla kalmıyor, bunları ticari anlamda markalaştırmak için gıda ve yemek sektöründe önemli bir kapı açıyor.

 

Geçen yıl bu festivalin tanıtımının ilkine katılmıştım.

Dün akşam da ikincisinin tanıtımına katıldım. Bir önceki her ilklerde olduğu gibi bir başlangıçtı ama Bursa halkı beklenilenden daha çok ilgi gösterdi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın söylediği gibi “Merinos tarihinin en izdiham kalabalıklarına sahne oldu.”

***

Bursa Gastronomi Derneği ile düzenlenen etkinliğin Merinos Park BURFAŞ Tesislerinde düzenlenen 2. Bursa Gastronomi Festivali tanıtımına protokolün olduğu kadar basın mensuplarının da ilgisi büyüktü.

Teşhir standının bir köşesinde, siyah inciri, İznik Müşküle Üzümü, Santa Maria Armudu, kestane şekeri, şeftalisi, Yenişehir biberi, Karacabey domatesi, zeytini, soğanı, Cerrah Fasulyesi, Gedelek Turşusu, diğer tarafından döner kebabı, kazan simidi, büryanı, Sadağ Kanyonu Balı, cevizli lokması, tahinli pidesi, cantığı, süt helvası, pitası, pideli köftesi, zeytinyağlı enginarı, hurması, İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı, Tosman Helvası ve Cennet Künkü…

Yemek standının başından zor ayrıldığımı belirtmeliyim. Hele ki içlerinde simit ve sadece tahinini sıyırdığım olmazsa olmazım “tahanlı pide”yi gördüm ya az kalsın dalıyordum.

Tabii Bursa bir göç şehri de olduğu için yerleşik halkının yanı sıra zaman içinde Balkanlar’dan ve doğu bölgelerinden gelen hemşehrilerin de lezzetli yemeklerini kentin kültürel dokusu içine yerleştirmeyi başarmış.

Sonuç itibariyle;

Birlik ve beraberliğin izlerini yemek kültüründe de gösteren Bursa için 15-17 Eylül tarihlerinde yapılacak olan ve Türkiye’nin en ünlü şefleri ile akademik alanda isim yapmış hocaların da yer alacağı festival önümüzdeki yıllarda zenginleşerek devam etmesi halinde kentimize sadece lezzet alanında değil markalaşma anlamında da bir katma değer sağlayacak.

PROTOKOLUN EN DİKKAT ÇEKEN İSMİ OLDU

Dedim ya, Gastronomi Festivali’nin lansmanında protokol masaları da katılımcılar açısından zengindi.

Bir kere Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ev sahipliğini yaptığı gecede Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Milletvekilleri Refik Özen, Mustafa Yavuz, Müfit Aydın ve Osman Mestan, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan vardı. Yine, bu etkinlik Bursa’ya yeni gelen Vali Mahmut Demirtaş açısından da bir ilkti diyebiliriz. Ve bu isimlerin dışında gecenin en dikkat çeken ismi kuşkusuz SP Milletvekili Mehmet Atmaca idi.

Çünkü, AK Parti’nin bu tür etkinliklerinde basın mensubu ve kamuoyu olarak genelde hep AK Partili ve kısmen de MHP’nin milletvekillerini görmeye alışığız. CHP, İYİ Parti milletvekilleri katılmazlar. SP’nin Milletvekili Mehmet Atmaca’nın katılması takdir toplarken siyasi açıdan bir ilki de teşkil etti.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları