28 Mayıs 2023 - Pazar

Gelenek bozulmadı “Adam” yine kazandı…

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
173 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Türkiye seçimini yaptı ve yine, yeniden, bir kez daha “Erdoğan” dedi. Aslında bugünkü seçimin galibi 15 gün öncesinden belliydi.

Çünkü;

14 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakı parlamentoda 322 milletvekili ile çoğunluğu alırken, Cumhurbaşkanlığı’nda da Erdoğan en yakın rakibi Kılıçdaroğlu’na yüzde 5 fark atmıştı. Şimdi ise Erdoğan yüzde 52,2 ile Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı seçilirken, Kılıçdaroğlu 47.98 oyla yine, yeniden, bir kez daha kaybetti.

Her sandık, başlı başına partiler için mesajlarla doludur.

Bu seçimde de öyle…

Elbette sandık sonuçları çok tartışılacak, çok konuşulacak ama ilk etapta görülenleri belirtecek olursak; 

Öncelikle Millet İttifakı’nın Adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçim kampanyası sürecinde çok çabalamasına, çok mücadele etmesine ve seçmenine çok umut yüklemesine rağmen yine Erdoğan’ın karşısında makus talihini yenemedi.

Bundan sonraki süreçte, Millet İttifakı cephesinde büyük sürpriz gelişmelerin olacağını söylemek için sanırım kâhin olmaya gerek yok. Belki de Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı dahi tartışmaya açılacaktır. İçindeki 6 parti artık eskisi kadar ittifakın bileşeni olmayacaktır.

Ayrıca varlık sebepleri parlamenter sisteme dönmekti. Hem 14 Mayıs hem de 28 Mayıs seçimleri gösterdi ki, artık parlamenter sistem de varlık sebepleri olmaktan çıkmıştır.

 

İKTİDAR SORUNU DEĞİL, MUHALEET SORUNU VAR

Yine bu seçimler göstermiştir ki, bu ülkede iktidar sorunu değil muhalefet sorunu vardır. İnsanlar muhalefete o kadar partinin bir araya gelerek güç birliği yapmasına ve iktidarın politikalarının bazılarını beğenmemesine, reddetmesine rağmen hala güven duymamaktadır.

Hatta, 21 yıl sonra ilk defa iktidara bu kadar yakınlaşma umudunu taşıdıkları, seçmenlerine aşıladıkları halde, yine o güveni milletten alamamışlardır.

Muhalefetin bundan sonraki sağcısıyla, solcusuyla kendini yenilemesi icap etmektedir. Hem genel başkanlar hem teşkilatlar hem de politikalar bazında…

DEPREM BÖLGESİ ERDOĞAN’I ŞAŞIRTMADI

Yine sonuçlara baktığımızda Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle Karadeniz ve İç Anadolu bölgesi, Bursa, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve Yalova havzası başta olmak üzere kendi seçmeni üzerindeki hakimiyetini korurken, 11 ili sarsan 5 Şubat depreminden mağdur olan bölgede de yüksek oranda oy almıştır.

Kılıçdaroğlu’nun ise haritada yine İstanbul’dan başlayan Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Muğla, Aydın, Antalya ve Mersin kıyı hattında hakimiyetini korumaktadır.

BURSA YİNE TÜRKİYE GENELİNİN ÜSTÜNDE

Bursa’ya gelince;

14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 51,47, Kılıçdaroğlu yüzde 40,62 oy almıştı. Bu seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 54,6 oy aldı. Kılıçdaroğlu’na çıkan oy ise 45.34 oldu.

Yani, Bursa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu seçimlerde de bir kere daha Türkiye genelinin yüzde 2 üstünde oy verirken, bir önceki seçimlerin de 3 puan üstüne çıktı.

Kılıçdaroğlu ise bu seçimlerde 2 puan Türkiye genelinin altında kalırken, 14 gün önceki seçimlere oranla Bursa’daki oyunu yüzde 5 arttırdı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları