AK Parti'de 'başkanların' yüzde 65'i değişiyor!
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Eski Devlet Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta ilk defa partisinin Gürsu ilçe kongresine davet edilmiş ve burada da kendisine bir konuşma fırsatı verilmişti.
Kürsüde "Bizi 19 yıldır iktidarda tutan özellikler vardır" diyerek, şu 3 önemli unsuru açıklamıştı:
Birincisi,
- Milletle hemhal olmak.
İkincisi,
- Gece gündüz çalışmak.
Üçüncüsü de,
- İstişare kültürünü uygulamak.
Bana göre dördüncü bir özellik daha var. O da "değişim ve yenilenme..."
AK Parti, iç ve dış siyasetteki politikalarından tutun da geliştirdiği söylem ve hedeflerine kadar, teşkilat kademelerinden, belediye başkanlarından tutun da milletvekillerine kadar ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki bürokratlardan, kabineye kadar her alanda değişimin ve yenilenmenin adresi olmuştur. Parlamenter Sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmek bile bin yılın en büyük sistem değişikliğidir ki, arkasına yüzde 51'i almak bile büyük başarıdır.
Örneğin;
2007 seçimlerine giderken 351 milletvekili bulunan AK Parti, 168 milletvekilini liste dışı bırakırken, 341 milletvekili ile gittiği 2011 seçimlerinde bu milletvekillerinden 167'sine yer vermemişti. 7 Haziran seçimlerinde 185 milletvekili, 1 Kasım 2015'de yenilenen seçimlerde ise 258 milletvekilinden 53'ü liste dışı bırakılmıştı.
24 Haziran Milletvekilliği seçimlerinde de 316 milletvekilinden 167'si yeniden aday gösterilirken, içinde bakanların, kurucuların da bulunduğu 149 isim aday yapılmadı.
Yine;
31 Mart yerel seçimlerinde 800 belediye başkanının 560'ını aday göstermeyerek yerlerine yeni adaylarla seçime gitti.
Bursa da bu değişimden en çok etkilenen il oldu. Büyükşehir'le birlikte 18 belediye başkanından sadece 4'ü yerini korurken, kalan 14 belediye başkanı aday gösterilmedi.
Aynı durum şimdi kongre sürecinde olan AK Parti teşkilatları için geçerli.
Ben iddia etmiyorum, kahinlik de yapmıyorum. Zira biz yazdığımızda, söylediğimizde hemen Ak Parti'nin sonradan olma yanaşmalarınca "hain" diye ilan ediliyoruz.
Değişimin olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ta kendisi.
Çünkü teşkilatlarda ciddi anlamda sıkıntı var.
AK Parti Genel Merkezi'nden alınan bilgiye göre;
Bugüne kadar 577 ilçede kongre yapıldı ve bunların yüzde 51'inde ilçe başkanı değişti. Şimdi geriye kalan ilçelerde kongreler devam ediyor ve ilçelerle birlikte ekim-aralık aylarında yapılması planlanan 81 ilin kongresi de dahil olmak üzere yüzde 65 oranında il ve ilçe başkanı değişmiş olacak.
Gelen bilgilere göre, değişimin ilk adresleri büyükşehirler olacak. Belediye başkanlığı seçimlerinin kaybedildiği İstanbul ve Ankara il başkanları ilk sırada görülüyor.
Bu kapsamda "Bursa İl Başkanı da değişecek mi?" tartışmaları da yeniden gündeme geldi. Yönetim kademesine yakın olanlar "hayır değişmeyecek, yerini daha da sağlamlaştırdı" derken, teşkilatın büyük kısmı "değişecekler içinde" diye iddialarını dile getiriyorlar.
Tabii değişecek diyenler, uzun süredir Bursa'da iktidar partisinin yol açtığı yönetim boşluğundan dolayı beklentilerini biraz da yüksek sesle dillendirmeyi tercih edenler.
Genel Merkezin tercihini bilemem, devam da diyebilir, tamam da diyebilir. Bana da bu yönde sorular geliyor. İnanın Ankara'da pek çok yönetici ile görüştüğüm halde bilmiyorum. Ama şu bir gerçek ki, ister Bursa olsun, ister Ankara ve ya İstanbul gibi diğer illerin il başkanları olsun, ister değişsin ister değişmesin, önemli olan bu makamlardakilerin vatandaşın sesine kulak vermesi, onu dinlemesidir.