18 Temmuz 2024 - Perşembe

Suriyeli sığınmacıları kim gönderecek?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
54 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’le beraber can havliyle bize sığınanlara kucak açan AK Parti iktidarının “Suriye politikasını” hararet derecesinde savundum. 

Her ne kadar belli küçük bir kesim dışında, insanımıza, törelerimize, kültürümüze ve bayrağımıza sahiplenmeseler de biz onlara ikinci vatan verdik.

Geçen süreçte artık hükümetin sığınmacı politikasını ülkemizin geleceği, birliği ve güvenliği açısından tehlikeli bulduğumu söylemeliyim. Kaygılarım var.

Toplumdan yükselen seslere bakarsak sürecin böyle devamı iktidarı da kısa zamanda köşeye sıkıştıracaktır.

…..              …..

Hem artık Suriye’de iç savaş bitti, bitecek.

Küresel dengeler, çıkarlar değişti. Çocuk katili Esed, yine dostum Esat olduğuna ve Türkiye ile Suriye yakınlaşması da başladığına göre Suriyeli misafirlerimizin artık evlerine dönme zamanı geldi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli de aynı görüşte. Bir ay önce partisinin grup toplantısında söyledi:  

“Ülkemizde geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli sığınmacıların gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşleri kademe kademe sağlanmalı”.

Sayın Bahçeli 2 yıl önce de “Düzensiz göç istiladır, misafirliğin süresi sınırlıdır”demişti.

……              …..

MHP ile aynı milliyetçilik çizgisinde olan ve siyasi varlığını mülteciler, göçmenler ve Suriyeli sığınmacılar üzerine kurgulayan Zafer Partisi’ne göre ise kademe kademe değil,  “hemen, şimdi, yarın, yarından da önce ülkelerine gönderilmeliler.“

Zafer Partisi’nin genç İl Başkanı Cihat Gazi önceki gün ogaste.com’un yayın hayatına başlamasından dolayı  GİK Üyesi  Mahmut Kara, İl Başkan Yardımcıları Murat Yardımcı, Ferit Gürsoy ve Turgay Şimşek’le medyamıza yaptığı ziyarette “Misafirlik bitti” dedi.

İddiası vahim:

“Kalmaya devam ettikleri taktirde ülkemizin demografik, güvenlik, ekonomik ve sosyal yapısı bozulacak. Milli birlik ve beraberlik önündeki en büyük risk durumundalar. Çünkü doğurganlık oranları bizden daha fazla. Biz Türklerin 1.4 iken doğurganlık onlarda 5.3.. Böyle giderse 10 yıl sonra Türkiye’nin yarısı Suriyeli olacak”.

İl Başkanı Cihat Gazi, AK Parti’nin Suriyelileri göndermediği için ilk seçimlerde iktidar olamayacağını da söyledi:

“ işte o zaman biz iktidara geleceğiz ve onları geldikleri Suriye’ye, kendi topraklarına göndereceğiz. Öyle zorla falan değil. Kendileri isteyecekler”.

(Ben pek geri dönmeyi isteyecekleri kanaatinde değilim.) 

…..              …..

İç işleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Başkanlığı aylık olarak sığınmacıların sayılarını yayınlıyor. 

Merak ettim baktım, doğurganlık oranı nasıl? diye.

Göç İdaresi Başkanlığı’na göre, Haziran ayı itibariyle ülkemizde kayıtlı bulunan Suriyelilerin sayısı toplam 3 milyon 109 bin 867. Bunun 1 milyon 492 bin 229’u erkek.

2015’le 2020 arası doğan çocuk sayısı 533 bin 430 iken, 2020 ila 20024 ‘ün 7. ayına kadar doğan çocuk sayısı 429 bin 152. Görüldüğü gibi burada Suriyeli kadınların bebek doğurma sayısında gözle görülür düşüş var.

Zafer Partisi’nin iddia ettiği gibi doğum oranları yüksek değil. Tabii benim baktığım veriler tamamen kayıt altındaki Suriyeliler. Zafer Partisi’ne göre kayıt dışıyla beraber toplam 8 ila 10 milyon arasında sayıları.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları