16 Ocak 2024 - Salı
Cumhur İttifakı’nda alternatif aday…
Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
291 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Yeniden Refah Partisi 2018’de Fatih Erbakan tarafından kuruldu. Milli Görüş çizgisindeki parti 2019’daki yerel seçimlere girmedi. 2023’te 14 Mayıs seçimlerine bir ay kala yapılan görüşmeler sonunda Cumhur İttifakı çatısında yer alırken, milletvekilliği seçimlerine kendi adaylarıyla gitti.
Bu seçimlerde Yeniden Refah Partisi Türkiye genelinde yüzde 2,9 oy aldı. Cumhur İttifakı içinde olduğundan Genel Başkan Fatih Erbakan İstanbul’dan milletvekili seçilirken, kendisinin dışında partisi 4 milletvekili çıkardı.
Bursa’da ise oy oranları genelin üzerinde yüzde 3,65 çıktı.
Yeniden Refah Partisi’nin çizgisini genel başkan yardımcısı ve benim de Tahtakale’den komşum olan Mehmet Altınöz’ün duruşundan takip ediyorum. Kendisi genel seçimlerde Bursa’dan milletvekili adayı olarak medyamızda konuğumuzdu. O gün iddia ettiği gibi yüksek oy oranlarına çıkamadılar ama Rahmetli Necmettin Erbakan kadar olamasalar da 5 yılda onun açtığı yolda iyi mesafe katettiler.
Ancak bu seçimlerde çıtayı daha da yukarıya taşıyacaklarını şimdiden söyleyebilirim.
Zira, büyükşehir için teklif götürdükleri isim Yeniden Refah Partisi açısından zeki bir hamle …
İddia ediyorum, Yeniden Refah Partisi’nin kesinleştiği taktirde çıkaracağı isim, İyi Parti’nin açıkladığı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu’ndan daha fazla rüzgâr estirecek.
Nitekim, Bursa siyasi camiası 2 gündür AK Parti eski İl Başkanı Sedat Yalçın’ın Yeniden Refah Partisi’nden büyükşehir belediye başkan adaylığını konuşuyor. Yani şimdiden rüzgâr esintisi gelmeye başladı.
….. ….
Fatih Erbakan’ın 6 Ocak’ta partisinin il başkanları toplantısında yaptığı konuşmaya bakarsak, belli bölgelerde özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde ittifak yapmak. Bazı illerde de partisinin amblemi altında girmek.
Bursa’da bu illerden biri. Uzun süredir partinin Bursa’da çok sürpriz bir isimle seçimlere gideceği yönünde duyumlar vardı. İşte bu noktada 2 gün önce Sedat Yalçın’ın adı gündeme geldi.
Önceki gün kendisiyle görüştük.
Adının siyasi kulislere düşmesiyle beraber gelen telefonlardan dolayı heyecanı üst noktada idi.
“Tahmin ediyordum ama bu kadar bir teveccühle karşılaşacağımı bilmiyordum. Olay’da Ahmet Emin Yılmaz’ın köşesinden sonra telefonlarım susmuyor. (Ardından enbursa.com’dan Yüksel Baysal da adaylığını yazınca siyaset sahnesi karıştı) Açıkçası destek telefonları karşısında ben de kendimi bir anda aday pozisyonuna soktum.”
Parantez içinde belirteyim, Yalçın destek telefonlarının en çok eski partisinden geldiğini söyledi.
Yalçın, AK Parti’den sonra siyasi partilerden gelen tekliflerin hiçbirini kabul etmedi. Liberal demokrat çizgisini de bozmadı.
Dedi ki:
“Benim adaylığımla Bursa siyasetinde dengeler değişir. Ben sadece Cumhur İttifakı içinden oy almam, Millet İttifakı’ndan da oy alırım. Şunun şurasında 2 gündür gelen telefonlara ve destek mesajlarına baktığımda bile kutuplaşan siyasette, dayatılan adaylar noktasında seçmenin karşısına alternatif isim olarak çıkıyorum. AK Parti’de yaptığım siyasi duruşum ortada. Ayrıldığımda STK’lardaki çalışmalarım ortada. Bursa için hazırladığım projelerim kamuoyunun önünde. Daralan, çekişmelerden bunalan, kısır döngü içine giren yerel siyasete yeni bir kapı açıyorum. “
Yalçın’la uzun uzun konuştuğumuzda çıkardığım sonuç;
-Birincisi, çarşamba günü adaylığını netleştirecek olması.
-İkincisi, Selçuk Türkoğlu’nun çıkışı nasıl muhalefet cephesinde dengeleri değiştirdiyse, CHP’li Mustafa Bozbey’i nasıl zor duruma soktuysa Sedat Yalçın’ın bu çıkışı sadece iktidar cephesinde değil, yerel siyasette dengeleri değiştirecek;
Peki yel, yerdeki çakıl taşını oynatır mı?
Şimdiki duruma bakılırsa zor, hem de çok. Ama siyaseti yakından takip eden bir gazeteci olarak diyebilirim ki, rakamsal anlamda ittifakların dengelerini değiştirme ihtimali yüksek!..
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları