17 Ağustos 2024 - Cumartesi

Madem adı unutulmuş, bari ben yazayım!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
39 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Geçen hafta Bursa belki de son 30-40 yılın en büyük çiftçi eylemine tanık oldu. Karacabeyli ve Mustafakemalpaşalıüreticiler domateslerinin, karpuzlarının ve diğer ürünlerinin para etmediğini belirterek isyan bayrağını açtılar ve traktörleriyle Bursa-İzmir Karayolunu trafiğe kapattılar.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ile İyi Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun da destek verdiği eylem anında ülke gündeminin de ilk sıralarına oturdu. Daha doğrusu TV kanallarından ziyade, sosyal medyada tt oldu.

Hükümetin aleyhine sloganların da atıldığı eylem Bursa-İzmir Karayolu’nda uzun araç kuyruğu oluşturdu.

Büyüyen eylem Ankara’nın da dikkatini çekince şimdi Emniyet Genel Müdürü sıfatını taşıyan, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş soluğu yanlarında aldı.

……                 ……

Bizim milletimiz isyankardır, ama hiçbir zaman devletine karşı gelmez. O yüzden devletin koskoca Valisinin ayaklarına geldiğini gören çitçiler de harareti düşürdüler ve dertlerini anlattılar. Vali Demirtaş onlara “3.5 liradan alım yapacaklarının “ sözünü verdi.

Zaten buraya kadar olan hikayeyi daha geniş olarak da haber portallarında bulabilirsiniz.

Benim burada asıl anlatmak istediğim, bu sorunun perde arkasındaki gelişme…

……              ……

Hani hep yakınıyoruz ya, “Bursa’nın Ankara’da lobisi yok, Bursa Ankara’da sahipsiz” diye, birkaç kurumda bir elin parmağını geçmeyecek kadar Bursalı isimler var, onlar sessiz sedasız kente katkı sağlıyorlar.Ne zaman gitseniz odalarında Bursa’dan pek çok kişi ve grupları, işadamlarını görürsünüz.

Bunlardan biri, Milletvekilliğinden sonra Ankara AK Parti Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı sıfatında bulunan, partinin kurucularından eski İl Genel Meclis Başkanı ve eski İl Başkanı Mehmet Tunçak, diğeri Ankara’da uzun yıllar görev yapan üst düzey bir bürokrat.  

Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak .

Bir diğeri Türk Şeker eski Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Alkan.

Ve bir diğeri, Türk Tarım Genel Müdürü Muhammet Gümüşsoy. (Geri kalan 2 ismi de siz sayın)

İşte Vali Bey’in  “3.5 liradan alım yapacağız” dediği sözün muhatabı, perde arkasındaki asıl isim. 

Baktım servis edilen haberlere herkesin ismi var bir onun adı yok.

Madem unutmuşlar, ben de hakkını veriyim dedim!

…..               ……

Muhammet Gümüşsoy, Recep Altepe’nin büyükşehir belediye başkanlığında A takımında idi ve BURFAŞ Genel Müdürü olarak gerçekten başarılı çalışmalara imza attı.Bursa’da sosyal tesisleri kente kazandıran isimlerdendir. Onun döneminde bu tesisler piyasada bir denge görevi görüyordu.

Altepe’den sonra göreve gelen Alinur Aktaş, siyaseten kendisiyle çalışmak istemedi. İyi ki de istememiş, Türk Şeker’de göreve başladı ve oradaki başarısı kısa zamanda onu Türk Tarım Genel Müdürlüğüne taşıdı. Gümüşsoy’un ekibinde Bursa’dan tanıdık isimler de var.

Türk Şeker, Türk Tarım doğrudan varlık Fonu’na bağlı. Hani hatırlarsanız birkaç yıl önce şekerin fiyatı  aniden yükselmiş ve neredeyse raflarda şeker kalmamıştı ya, işte o zaman aradaki komisyoncuların fahiş fiyat artışına Gümüşsoy ve ekibi dur demişti. Üreticiden doğrudan şeker pancarı almışlar, Şeker fabrikaları aracılığıyla da komisyoncuları çıkarıp doğrudan marketlere satış yapmışlardı. 

Şimdi de,  Bursa Valisi’nin araya girmesiyle Türk Tarım olarak Bursa’dan domates üreticilerinden doğrudan domates allıyorlar. İlk etapta 25 bin ton olmak üzere toplamda 50 bin ton alım yapacaklar.

3.5 liradan aldıkları domatesi doğrudan Türk Tarım marketlerine, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve diğer piyasadaki büyük marketlere satış yapıp piyasayı regüleederken, salça fabrikalarına da domates satacaklar.

Türk Tarım’ın uzun zamandır Yenişehirli üreticilerden de biber alımı yaptığını belirteyim.

Türk Tarım AŞ.  kar amacı güden bir şirket değil. Tamamen çiftçileri, üreticileri desteklemek amacıyla ve piyasada zaman zaman üretici ile tüketici arasında ticari rant sağlayan tüccarların fahiş fiyat artışlarını dengelemek için çalışan bir kurum. Türk Tarım aynı zamanda kendi markasıyla un,  pirinç, mercimek, fasulye gibi bakliyat ile makarna, yağ  ve yem  satışı da yapıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları