07 Ocak 2020 - Salı

Çin 1 yılda 4 bin km. ray döşedi, biz 2 yılda 16.5 km.

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 2 dk.
1440 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Klişeleşmiş tarzda "Bursa'ya hızlı tren neden hala gelmiyor?" serzenişi yapmayacağım. Sadece kıyaslama yapacağım ki aradaki "anlayış farkı" ortaya çıksın.

 

2017 Ekim ayının ilk haftası Türkiye'den 9 kişilik gazeteci ekibi olarak Çin'e gitmiştik. Dönemin Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşen bu geziye Bursa'dan Ahmet Emin Yılmaz, Kenan Kibar ve ben katılmıştım.

 

Çin Hükümetinin davetlisi olarak "bir kuşak, bir yol" projesi kapsamında 10 günlük gezimizde Çin'in kentsel gelişimde, endüstride, teknolojide, tasarımda ve ihtisaslaşmada nasıl devleştiğini yerinde görmüştük.

 

Çin Komünist Partisi yönetimindeki Çin, dünyanın metrekare olarak en büyük ülkesine ve 2. büyük nüfusuna sahip olmasına rağmen nitelikli büyüme sürecindeki modernleşmesinin omurgasını ulaşım üzerine oturtmuş.

 

Kentleri birbirine bağlayan hızlı tren hatları, otoyollar, kilometrelerce uzunluktaki asma köprüler ve tüp geçitler, otobanlar, duble yollar, hatta süper otoyollar olarak tabir edilen yenilenebilir enerji kaynaklarının yer aldığı ulaşımla "yol medeniyettir" sözü kendini bulmuş. Kentlerin üstü çok katlı otoyol ve köprülerle, kentlerin altı ise metro ağıyla birbirine bağlanmış durumda.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları