18 Haziran 2021 - Cuma

Bir başarı hikayesi! Bodrum katından Avrupa ‘nın en büyük kitap marketine

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
644 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Onlar Muş’un Varto kasabasında doğmuş 9 kardeşten ikisi. İmkansızlıklar, yoksulluklar nedeniyle çok sıkıntılar çekmişler. Ancak  2’si kendini kurtarabilmiş, büyüğü yatılı okurken, küçüğü  hem  çalışmış, hem liseyi ve üniversiteyi  dışarıda, açıktan bitirmiş.

 

 

 

 

 

İşte o iki kardeş bugün Bursa’yı eğitim alanında birbiriyle bağlantılı markalaştırdıkları 2 kurumla birlikte sırtlayıp götürüyorlar. Daha doğrusu eğitime adanmış ömürlerinde Bursa’nın markalarına giren kurumlarının kapılarını Türkiye’ye ve Avrupa’ya açmış durumdalar. Hem Bursa ekonomisine  istihdam anlamında katkı sağlıyorlar hem de  eğitimli bireylerin yetişmesinde öncü rol oynuyorlar.

 

Her ikisini de 30 yıldır tanırım. Biri Heykel’deki küçücük dershanesinden bugün Türkiye’nin sayılı  özel okulları ağına sahip, diğeri de İnönü Caddesi’ndeki Sönmez İş Hanı’nın en alt katında küçücük  kitap evinde başladığı yolculukta Avrupa’nın en büyük kitapevine sahip.

 

 

 

 

 

 

Küçücük dükkanlarından, apartman bozması alt katlardan bugünkü marka değeri yüksek binlerce kişiyi istihdam eden iş adamı durumlarına gelmelerine kadar olan inişli, çıkışlı  ticari serüvenlerine az buçuk şahit biri olarak, her şeyden evvel şunu belirtmek istiyorum, her ikisi de “çok özel” insanlar. Ne doğdukları kenti, ne doydukları kenti ihmal ediyorlar, ne de sıfırı tükettiklerinde nasıllarsa, bugün belki milyar dolarlık servete sahip iş adamı olarak da aynı insani yapıdalar.

 

Çünkü onlar için en büyük servet insana yatırım ve insan kazanmak. Bunu da başarmış durumdalar. Her ikisi de Bursa’nın sevilen, sayılan  ve özellikle de “ağbi” durumundaki  “Hoca” hoşgörüsüyle , şahsına münhasır hayata dair nüktedanlığıyla, uzlaşmacı yapısıyla tanınan biri…

 

 

 

Kimlerden bahsettiğimi anlamışsınızdır. Sınav Dershaneleri'nin ya da Okullarının sahibi “hoca” lakaplı Gıyasettin Bingöl ile Bursa Kitap Merkezi’nin sahibi Kutbettin Bingöl…

                                                  

 

 

 

                                                         ******                           ******                           ******

 

 

Biraz uzun bir girişgah oldu ama,  onları tanıyanlar için az bile bunlar.

 

Benim burada asıl sizlere aktarmak istediğim BKM’nin bugünkü  durumu. Çünkü, bodrum katından bugün hem sayıca, hem istihdam, hem de kampüs kompleksinde  sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük kitap AVM’si durumuna gelmek her baba yiğidin harcı değil. Bursa’da toplam 4 şubede toplam 10 milyon kitap ve yayın dökümanı stoğu  var, dersem ne demek istediğimi anlayacaksınız.

 

Hele ki en son 2 yıl önce Yeni Yalova Yolu’nda Beşyol  ‘da açılan 17 bin metrekarelik alana sahip  BKM’nin Avrupa’da dahi eşi ve benzeri yok. Burayı bir süre önce kitap kurdu Harun Tavlı arkadaşımla gezme imkanı buldum. İçinde kitap reyonlarından hariç, okuma atölyeleri, kırtasiye reyonları, arka tarafta büyük bir kitap deposu, arşivi, resim ve sanatsal faaliyetler için  ayrı bölümleri, cafeteryası, toplantı salonları, panel ve konferans salonları, çocuk oyun alanları, kütüphanesi, eski el yazmalarının bulunduğu kitap müzesi, tiyatro ve cep sineması gibi görsel bölümlerle beraber daha pek çok  eğitim  ve  edebiyat dünyasına dair alanları barındıran büyük bir kampüs niteliğinde.

 

Ve bu haliyle Türkiye’nin en büyük yayınevi işlevini de görüyor. Ve yine pandemide en çok büyüyen, ilgi gören sektör durumunda.E-ticaret alanında günde Bursa’dan  Türkiye’nin en ucra köşelerine, Avrupa’ya, Ortadoğu ile Uzakdoğu ülkelerine 12 bin adet  kitap satışı yapılıyor.

 

Geçtiğimiz Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü olan 18 Mart’ta digital satış üzerinden  tam 17 bin kitap paketi yapılarak büyük bir rekora imza atıldığını da belirtmeliyim.

                                        

 

                                                       ******                           ******                        ******

 

 

BKM’yi bugün alanında tek ve rakipsiz adeta fabrika gibi kitap üretim ve satış merkezi haline getiren Kutbettin Bingöl’le de konuştum.

 

Öncelikle “Neden İstanbul Yolu üzeri, Küçükbalıklı-Beşyol bölgesi?” dedim.

 

 

 

 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLA...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları