02 Ekim 2019 - Çarşamba

Türkiye Çelik’in yüzde 40 önerisini konuşuyor!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
980 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, Cumhurbaşkanı seçilmesi için gerekli yüzde 50+1 sınırı günümüz koşullarında hem mevcut  iktidar partisi için hem de bundan sonraki seçimlerde hangi parti olursa olsun, siyasal sistemimizde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Eğer sistem revize edilmezse, 2007 yılı seçimlerinde ve öncesinde yaşandığı gibi Cumhurbaşkanı krizleriyle karşılaşmamız içten bile değil.

Ya da sonrasında  ortaya çıkacak birkaç partili koalisyon görünümündeki hükümet çatlaklarının yaşanması…

Kaldı ki,  geçen hafta bu konuyu değerlendirdiğim yazımda bekleyen demiştim ki:

Yeni sistem “Meclis’te kim çoğunluğu kazanacak yerine,Cumhurbaşkanı kim olacak?” üzerine kurulu olduğu için burada da ittifaklar devreye giriyor. Önümüzdeki ilk seçimlerde AK Parti içinden 2 yeni parti çıkması durumunda  iktidar partisi olarak AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı  ve ya bir başka ismi yeniden aday gösterip seçtirmesi için en az 3-4 partili ittifaklara  ihtiyacı olacak ki, bu da  beraberinde pek çok siyasi iç sıkıntıyı beraberinde getiriyor.”

Sistemin en tehlikeli bölümü olan bu noktada gerek hukukçular,gerek akademisyenler ve gerekse de Cumhurbaşkanlığı cephesinde bir dizi düzenleme çalışmalarının yapıldığını biliyoruz.
İşte bu noktada kafa yoran isimlerden biri de deneyimli siyasetçi eski Bakan Faruk Çelik oldu. Daha doğrusu öyle bir cümle kullandı ki, siyasal gündemin akışını değiştirdi.

Şöyle ki;

Faruk Çelik birkaç gün önce Olay’dan Ahmet Emin Yılmaz’la olan söyleşisinde bir öneri getirdi:

Dedi ki:

“Bazı ülkelerde var. Birinci turda yüzde 40 ve üzeri alan seçilir, olmazsa ikinci turda yüzde 50 artı 1 şeklinde formüllerin geliştirilmesinde yarar var.”

İşte  Çelik’in yüzde 40 önerisi bir anda siyasi gündemin ilk sırasında yer aldı ve yeni bir tartışma alanı açıldı.

Elbette Çelik’in yüzde 40 önerisi  kesinlikle resmi bir teklif değil. Zira şu aşamada siyasi bir rütbesi bulunmuyor. Bir yerlerden mesaj da değil ve ya gündem değiştirmeye yönelik söylem de değil.

Tamamen kendi görüşü.

Ama yazılı, görsel ve sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla yerinde olan bir öneri. Zira, siyasi akademisyenler ile hukukçuların geneli yüzde 50+1 sınırının ülkemizin yeni hükümet modelinde yüksek bir sınır olduğu görüşünde hem fikir.

AK PARTİ’DE KONGRELER BAŞLIYOR

AK Parti’nin kongre süreci 2 aydır parti içinde tartışma konusu oldu. Genel merkez’den yapılan resmi açıklama ilk olarak kongre takviminin 7 Ekim itibariyle başlayacağı idi. Ancak ardından   kongrelerin  durdurulduğu yönünde bir haber geldi. Çok geçmeden de takvimin 2020 Ocak ayında başlayacağı bilgisi kulislere yayıldı.

 Dün ise bu anlamda ilk  gelişme yaşandı ve AK Parti’nin üye kayıtlarının yapıldığı Ak Parti  Bilgi Sistemi, kongrelerin bitimine kadar üye  kaydına kapandı.

 Bu demektir ki kongre takvimi başladı.

İlk olarak delege seçimleri yapılacak . Ardından aralık ve Ocak aylarında ilçe kongreleri tamamlanacak. Son il kongresi  Şubat 2018’de yapılmıştı. Önümüzdeki mart ayında 2 yılını dolduracak olan il kongresinin de takviminin büyük olasılıkla Nisan ve ya Mayıs aylarında yapılması gündemde.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları