24 Temmuz 2024 - Çarşamba

Bugün felaketi ucuz atlattık, ya sonra?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 3 dk.
45 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

İki hafta öncesini hatırlayın. Uludağ Üniversitesi’ne yakın bölgede ormanlık alanda çıkan yangın kısa sürede GörükleKampüsü’ne ulaşmıştı. Tedbir amaçlı kampüs içindeki yurtlar boşaltılmış, hatta Tıp Fakültesi’nde de tahliyeler başlamıştı.

Tıp Fakültesi Hastanesi’nin acil servisinin önüne çıkarılan sedyelerdeki hastaların görüntüleri sosyal medyadan can pazarı olarak verilmişti.

Yoğun mücadeleler sonucu yangın kontrol altına alınmış ve Görükle Kampüsü yanmaktan son anda kurtarılmıştı.

Benzeri durum bu sabah saatlerinde yaşandı.

Bu sefer tehlikenin boyutu daha da büyüktü.

…..                     …..

Çünkü yangın insanların yoğun olarak yaşadığı mahalledeçıktı. Vakıfköy ‘de sokak içinde faaliyet gösteren geri dönüşüm fabrikasında saat 10.00 sıralarında çıkan yangın maalesef kısa sürede hemen yanındaki strafor üretimi yapan fabrikaya oradan da diğer 2 fabrikaya yayıldı.

Sokak bir anda alev çemberi içinde kaldı.

Mahalleye giriş çıkışlar yasaklanırken, sokaktaki evlere de sıçraması an meselesi olduğu için tedbir amaçlı evler boşaltıldı.

Nedeni henüz belirlenemeyen yangın kentin doğusunda havada kara bulutlar oluşturdu. Yoğun duman kentin her tarafından gözle görülür hale geldi.

İtfaiyenin zorlu mücadelesiyle yangın 2 saat içinde kontrol altına alınabildi. Soğutma sonrası dron çekimleri facianın boyutunu ortaya çıkardı. 4 fabrika ya da geri dönüşüm tesisleriardında kocaman kül yığınları bırakırken, bir büyük facianın eşiğinden dönüldü. Can kaybı olmaması büyük teselli idi.

……                 ……

Geri dönüşüm ve hurdacıların yoğun olduğu bu bölgede mukavva ve karton depolama tesisindeki yangın söndürüldü ama tehlike geçti mi?

Hayır.

Çünkü sadece Vakıfköy’de değil kentin genelde Osmangazi ile Yıldırım ilçelerinde ya eskiden kalma ya da yeni üretime geçmiş bu tür hurdacılar ile geri dökümcülerin bulunduğu pek çok alanlar var.

Her biri küçük bir kıvılcıma bakıyor. Bugün mukavva ve karton depolama tesisindeki yangın nasıl büyüyüp çevreyi tehdit eder hale geldiyse yarın benzeri bir depolama ya da üretim tesisinde çıkacak yangın belki bu kadar ucuz atlatılamayacak.

Bunların acilen kentsel dönüşüm çerçevesinde kent dışına taşınmaları lazım.

Zira…

Kent merkezinde hem görsel çirkinlik, hem çevre ve hava kirliliği, hem güvenlik sorunu oluşturan hem de çalışanlar için kayıt dışılık ile sağlık  tehditlerini beraberinde getiren mezbelelik tesislerin KOBİ sanayi siteleri adı altında belirli alanlarda toplanması tüm bu sorunları nispeten ortadan kaldıracaktır. 

Da…

Benim bildiğim son 10 yıldır, Recep Altepe’nin belediye başkanlığı döneminden bu yana sürekli hurdacılar ve geri dönüşümcüler için bir sanayi bölgesi kurulması gerektiği söyleniyor ama henüz ciddi bir adım atılamadı. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları