12 Ekim 2022 - Çarşamba

Çağlar’ın Yörükleri ziyareti gündeme damgasını vurdu

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 7 dk.
186 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Meslek hayatımın 33. yılını devirmek üzereyim. Bu süre zarfında Bursa’nın yakın siyasi geçmişine tanıklık ettim. Siyaseten kimler geldi kimler geçti derseniz?

Bugün siyasi hayatımızda adı bile okunmayan, tabela partisi olarak kalan partiler ile mevcut iktidar, muhalefet partileri de dâhil olmak üzere süreçte pek çok siyasi partinin pek çok il başkanı, milletvekili, bakanı ve teşkilat mensupları kendi dönemlerinin etkili isimleri olarak ün yaptılar.

Ama içlerinden çok azı dönemlerinin dışında kentin hafızasında yer etti. Köşe arkadaşım Okan Tuna ile bugünkü yazımız bu anlamda birbirine benzese de, her zaman aklın yolu bir. Çünkü o da benim gibi bu mesleğin yıllanmışı. Birlikte siyaseti takip ettik, birlikte kentin sorunlarıyla yoğrulduk.

Bu kentin siyasetinde bir Abdülkadir Cenkçiler, bir Ahmet Kurtcebe Alptemoçin, bir Turhan Tayan, bir Ertuğrul Yalçınbayır, bir Mehmet Gedik, bir İbrahim Yazıcı, bir Cavit Çağlar, bir Faruk Çelik, bir Hikmet Şahin ve bir Recep Altepe olmak kolay değil…

Süreçte ithal milletvekilleri de, bakanlar da geldi geçti. İçlerinde devlet adamı kimliğine sahip olanlar da vardı, ama hiç biri Bursa’nın yetiştirdiği bu isimler kadar yer etmediler.

*****                 *****

En son canlı örneğini dün Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın Osmangazi Yörük Türkmen Derneği’ni ziyaret programında gördük. Bu ziyaret siyaset camiası ile kamuoyunda büyük ses getirdi.

Benim de başkan vekilliğini yaptığım Dinçer Akyel’in başkanlığındaki derneğimize, aynı zamanda yönetiminde bulunan Ulucami Başimamı Tahsin Karanfil Hocamızın girişimleriyle davet ettiğimiz Cavit Çağlar’ın ziyareti tam anlamıyla beni 90’lı yıllardaki bakanlık dönemlerinin takibine götürdü.

Aynı heyecan, aynı koşuşturma, aynı ilgi ve aynı devlet adamlığı duruşu. Neticede, Cavit Çağlar Türkiye’ye mal olmuş bir isim. İşadamı, siyasetçi ve medya patronu. Bursaspor’un da süper lig dönemlerindeki en başarılı başkanlarından biri.

 

Bir dönem üzerinde kumpas kurulduğunda, en büyük desteği kentinden görmüştü. Çünkü bu kent kendine hizmet edeni asla unutmaz. Çağlar’ın kente ve ülkeye katkısı da yadsınamaz. Rus helikopterinin düşürülmesinden sonra uzun süre kopan Rusya –Türkiye ilişkilerinin yeniden onarımı Çağlar sayesinde gerçekleşmişti.” Rusya Fatihi” benzetmesi üzerinde kaldı.

Merkez sağın siyasetçisi olarak da ülkenin her bir yerinde ağırlığı var. Dünkü program sırasında biz yörüklerin dışında çevresinde kendini görüp yanına gelen, fotoğraf çektirmek isteyen, elini öpen o kadar çok küçük, büyük hayranı vardı ki, hepsiyle samimi ve sıcak sohbetlerde bulundu ve bir kere daha Bursa’nın sıcak ilgisini gördü.

*****                     *****

Ziyaret sırasında sürprizler de yaşandı. Derneğimizin Yönetim Kurulu üyesi ve Okyanus Kolejlerinin sahibi eğitimci Erdoğan Kızmaz Hocamız, 1994 yılında Devlet Bakanı iken dönemin başbakanı Tansu Çiller’le beraber geldiklerinde köylerinde dağıttıkları DYP yazılı ve Kıratlı eşarbı kendisine hediye etti.

Yine, uzun yıllar Mekke’de hac ve umre programları yapan Hasan Basri Aydın da Kâbe örtüsünden getirdiği maneviyatı yüksek parçayı Cavit Çağlar’a hediye etti. O’da bunun yerinin Ulucami olduğunu söyleyerek yanında bulunan Ulucami İmamı Tahsin Hoca’ya ”Bunu Hocam Ulucami’nin bir yerinde nadide eserler içinde sergileyin ki, her gelen ziyaretçi de görsün” diyerek emaneti teslim etti.

Akabinde;

Hep birlikte dernek kahvaltımızdan sonra Tophane Meydanı’ndaki Osmangazi ve Orhangazi Türbelerini ziyaret ederek, dua ettik. Son birkaç yıldır her saat başı yapılan nöbet değişimlerini de izledik. Cavit Bey törene hayran kaldı. ”İlk defa görüyorum ve çok mutlu oldum” dedi.

Yine, derneğimizin yöneticileri Mehmet Çalışkan, Mehmet Ural, Erdoğan Kızmaz, Bahar Turan, Nuğrullah Bayram, Murat Korkmaz, Ali Şimşek, Özcan Beki, Osman Şen, İsmail Korku, Burak Akyel, İsmail Altın, Hasan Basri Aydınlı, Tekin Özmutlu, Tekin Günyüzlü, Fatma Atan, Ahmet Örencik, Süleyman Tosun, Şükrü Öz ve Samet Kadan hep beraber Emirsultan Türbesi’ne giderek burada da dua edip, annesi Hacer Çağlar’ın mezarını ziyaret ettik.

Ardından da lokma dağıtımı yapıldı.

Diyeceğim o ki, İstanbul’da yaşayan ve nadir olarak kente çıkan Cavit Çağlar uzun aradan sonra yapmış olduğu bu sıcak ziyaretten ve özellikle halkın gösterdiği ilgiden çok memnun kaldı.

Ve tabii dernek yönetimi olarak bizde öyle… Bursa’ya katkı sağlamış bir ismi ağırlamak bizi de onurlandırdı.

ALTEPE HER YERDE VAR

Cavit Çağlar’ın derneğimizi ziyaretine Bursa’nın bir dönem önceki Büyükşehir belediye Başkanı Recep Altepe ile belediye meclis üyesi, yakın çalışma arkadaşı İsmail Hakkı Arslan’da katıldı. Recep Altepe dikkat ediyorum son bir buçuk yıldır kentin her yerinde var. Partili, partisiz düğünde, cemiyette, özel toplantılarda, resmi açılış ve törenlerde, cenazelerde, STK davetlerinde mutlaka katılım sağlayarak, gönüllerdeki yerini pekiştiriyor.  

OLAY AİLESİ DE VARDI

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın dünkü ziyaretlerinde Olay Gazetesi yönetimi de hazır bulundu. Başta Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, İsmail Öztat olmak üzere gazeteci büyüğümüz Ahmet Emin Yılmaz ile arkadaşım İhsan Aydın bizimle birlikte Cavit Bey’e eşlik ederken, genç meslektaşlarımız da haber alanında takiplerini yaptılar.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları