02 Nisan 2019 - Salı

Bu seçimin tek kazananı var: MHP!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
184 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Seçimlerden birkaç gün önce AK Parti'nin etkili isimlerinden biriyle konuşurken bana "Bak göreceksin, bu seçimlerin tek kazananı MHP olacak. Türkiye çapında patlama yapacak" demişti.

Nitekim dün ortaya çıkan tabloya bakınca ne kadar haklı olduğunu bir kere daha anladım.

MHP'nin Bursa'da 2009'da İznik'i kaybetmesinden bu yana belediyesi var mıydı?

Hayır, şimdi Yenişehir olarak bir belediyeye sahip. Eğer ki, anlaşmada birkaç tane daha alsalardı emin olun, o ilçelerde de kazanma olasılıkları olurdu, en azından İznik ve Orhaneli.

Türkiye çapında da; 2014 seçimlerinde Manisa, Adana ve Mersin olmak üzere 3 büyükşehir ile Bartın, Karabük, Isparta, Kars, Osmaniye olarak 5 il belediyesi ve 113 ilçe belediyesi kazandı.

Şimdi ise Manisa olarak 1 büyükşehir, Erzincan, Karaman, Amasya, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Kütahya, Bayburt, Osmaniye ve Iğdır olmak üzere 11 il belediye başkanlığını ve 130 civarında da ilçe belediye başkanlığını kazandı.

Geneldeki yüzde 7'lik oy ise belediye başkanlığını kazandığı il ve ilçelerdeki toplam oyun oranı olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak MHP'nin gerçek oyu bu değil. Çok çok üstünde.

Zira Bursa'da Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye başkan adayı Alinur Aktaş yüzde 49.5  oy ile belediye başkanlığını kazandı. Şimdi bu oyun içinde AK Parti'nin oyu ne kadar? MHP'nin oyu ne kadar? Ayırmak mümkün değil. O yüzden AK Partililerin çıkıp "bu oy bizim oyumuz" diyerek sahiplenmeleri hiç de gerçekçi bir değerlendirme değil.


                                            ******                    ******                        ******

Hatırlarsak; 24 Haziran seçimlerinde AK Parti, MHP ile Cumhur İttifakı'nda Cumhurbaşkanlığı için çatı oluştururken, milletvekilliğinde ayrı ayrı listelerle seçime gitmişti. O zaman MHP'nin aldığı yüzde 10'luk oyun içinde yadsınamayacak şekilde AK Parti'nin tepki oyları vardı. MHP'nin oylarının yarısı da yeni kurulan İYİ Parti'ye geçmişti.
Hatta 31 Mart öncesi iki partinin ittifak arayışlarında özellikle AK Parti'nin belli isimleri, MHP ile birlikteliğin kendi seçmenlerinin o
tarafa kaydığı için büyük tehlike oluşturduğunu açıkça belirtmişlerdi.


Sonuçta, Devlet Bahçeli'yi gerçekten devlet adamlığı yönünden takdir etmek gerekiyor. Ayrı ayrı listelerle seçime gitmesi halinde AK Parti seçmeninin tepki oyunu alarak oy oranında patlama yapacağını bildiği halde, ittifakta diretip ülkenin bekasını dikkate aldı ve bir
kere daha siyasi öngörüsü ile 31 Mart sonrası için siyaseten ülkenin krize girmesinin önüne geçmiş oldu.


Eğer MHP siyaseten bu stratejik hamleyi yapmasa idi, inanın bugün AK Parti'nin oyları yüzde 30'ları dahi zor göreceği gibi elinde İstanbul, Ankara, Antalya, Artvin, Bilecik, Sinop, Burdur, Bolu, Kırşehir gibi CHP'ye verdiği illerin yanına Bursa'nın da içinde bulunduğu pek çok büyük il ve ilçeleri CHP'ye kaptırmış olacaktı.


Sonuçta ne AK Parti birinci parti çıkacak, ne de MHP'nin elinde bu kadar belediye olacaktı.


İşte o zaman seçimlerin tek galibi CHP olacaktı, hem Türkiye genelinde aldığı yüksek oy oranı ile hem de kazandığı belediye başkanlıklarının sayısı ile. Genelde iktidar, yerelde muhalefet partisine dönüşen AK Parti'li bir siyasal yapı ömrünü daha ne kadar uzatabilirdi?


Dolayısıyla Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı'yla AK Parti seçmeninin önünü tıkayarak oyların MHP'ye geçmesine engel oldu ama bugünden itibaren de Türkiye'nin yeni bir erken seçime gitmesinin önünü tam anlamıyla tıkamış oldu.


Seçimlerin en kaybedeni ise hiç kuşkusuz İYİ Parti. Hiçbir yerde belediye başkanlığını kazanamadı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları