16 Şubat 2022 - Çarşamba

DP’li Goral’dan iddialı çağrı: “Arkadaşlarımızın yuvaya dönme vakti gelmiştir”

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
456 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi görüşmek üzere bir araya gelen CHP, İYİ Parti, SP, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti genel başkanlarının verdiği fotoğraf, 2023 seçimlerine gidilen süreçte pek çok siyasi değerlendirme ile şu iki soruyu da beraberinde getirdi:

 Bir:

“Yuvarlak masa güçlendirilmiş yeni bir Millet İttifakı’nın resmi mi?

İki:

“Yuvarlak Masa’dan 2023’ün Cumhurbaşkanı Adayı çıkar mı?”

Bu soruların cevabını şu aşamada almak mümkün değil. Ama bir süredir tıkanmış olan siyasetin bu masa ile yeni ve sürprizli, hararetli, yeni denklemli bir sürece girdiğini söyleyebiliriz.

De…

Bu masada özellikle merkez sağ seçmeni nezdinde içten içe “ olması mı iyi” olmaması mı iyi” olarak yeri tartışılan bir parti var, o da Demokrat Parti.

Hem bu partinin geleneğine vakıf biri olarak hem de eski DP’lilerden edindiğim izlenim, DP’li fotoğrafın pek içlerine sinmediği yönünde.

Deniliyor ki:

“Menderes, Demirel ve Özal’ın mirasına sahip çıkan, onların siyasi itibarlarını gözeten ve askeri vesayete dur diyen, merhum Menderes ile 2 bakanımızı “demokrasi şehidi” olarak kabul edip onlara iade-i itibarda bulunan bir kesimi yok saymak mı, yoksa HDP’yi yok sayamayız diyen bir kesimle beraber olmak mı?”

Bu masayı içlerine sindiremeyenlerin önerisi de şöyle:

“Tamam AK Parti yönetimine karşıyız, onlarla beraber olmayalım ama bu masada bulunmak yerine bir 3. Masada oyun kurucu olarak yer alabiliriz. Çünkü biz merkezin ta kendisiyiz.”

Böyle bir bakış açısı önümüzdeki süreçte ağırlık kazanır mı bilemeyiz, ama şu bir gerçek ki, eğer o yuvarlak masadan bir Cumhurbaşkanı adayı çıkacaksa, bu kesinlikte Gültekin Uysal olmayacaktır!

                                 ******                              ******                             ******

Ancak, DP’nin de Gültekin Uysal’la beraber son 3 yılda istikrarlı bir çıkış grafiğine sahip olduğunu söylemeliyim. 2007’den sonra neredeyse tabela partisi durumuna giren ve sandık sonuçlarında tek başına varlık göstermek yerine “diğerlerinin” içinde bindelikler kısmında yer alan DP, son dönemde bazı anketlerde diğerleri içinden sıyrılarak yüzde1’lerde yer almaya başladı.

Elimde Bursa özelinde yapılmış bir anket verisi olmamakla beraber, Bursa’da da DP’nin gözle görülür bir hareketlenme ve canlılık yaşadığını söyleyebilirim.

Bunun mimarı da hiç kuşkusuz, DP Merkez Karar Kurulu Üyesi Kamil Goral. 2018 yılı milletvekilliği seçimlerinden kısa süre sonra ziyaretime geldiğinde “Bu dönem DP kıratının yeniden şaha kalkacağı ve yeni denklemlerde masaya oturacak parti olacağı dönem” demişti.

Nitekim, süreçte Kırat şaha kalkmadı ama Bursa’da derinden ve sessiz bir hareket başlattıkları bir gerçek. Kamil Goral uzlaşmacı, sağduyulu ve hiziplerden uzak, birleştirici yapısıyla arkadaşlarıyla beraber önce parti teşkilatlarını topladı. Kapalı olan, ilçe başkanı bulunmayan, bulunamayan, yönetim oluşturamayan teşkilatları yeniden Çağrı Kaplan’ın il başkanlığında motivasyonu güçlendirip, çalışır duruma getirdi. Ardından sahada eski partililerine, kanaat önderlerine yönelik çalışmalarla dikkat çekmeye başladılar.

Sosyal medyadan da takip etmişsinizdir. Goral neredeyse tek başına DP’nin basın danışmanı gibi sürekli saha çalışmalarını paylaşarak partisinin adını gündeme taşıdı.

Dün ziyaretime geldiğinde de yeni bir açılım yaptı:

“Görüyoruz ki DP’li yılların özlemi yeniden kendini hissettiriyor. Biz de vakit bu vakittir diyerek Genel Başkanımız Gültekin Uysal başkanlığında teşkilatlar olarak bir gemi inşa ediyoruz. Bu gemiyi önümüzdeki süreçte bir rüzgar estiğinde yelkenlerinin açılır hale gelmesi için hazır bekletiyoruz.”

Goral “Vakit DP vaktidir” diyerek bir çağrıda bulundu:

Bursa merkez sağın ta kendisidir. DP’nin doğuşuna, o askeri müdahalelerde yeniden dirilişine destek çıkan ildir. Bizim bu kentte bir hafızamız, bir geçmişimiz, bir izimiz, bir geleneğimiz, bir varlığımız, bir tabanımız, bir sempatizan kitlemiz var. Bir süreliğine AK Parti’ye emanet olarak verdik. Şimdi o emaneti geri alma vakti. Zamanında bizden umudunu kesip AK Parti’ye ve diğer partilere giden dava arkadaşlarımızı ve seçmenimizi, halkımızı yeniden yuvaya dönmeye, Kırat’ın n etrafında kenetlenmeye davet ediyoruz. Bunu daha önce yaptık, yeniden başarabiliriz”.

Kendisine de söyledim. Gerçekten iddialı bir çağrı. AK Parti kurulduğu tarihten bu yana ilk defa siyaseten zor bir dönemden geçmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde merkezdeki varlığını korumaya devam ediyor.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları