05 Ağustos 2024 - Pazartesi

AK Parti’nin Bursa’daki danışması nasıl geçti?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
48 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Cumartesi günü AK Parti Bursa il Başkanlığı’nın uzun zaman sonra gerçekleştirdiği Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı vardı. 

Ben de bu toplantıya katılan isimlerdenim. 

Aylık olarak il ve ilçelerde gerçekleştirilen danışmatoplantılarında çok seslilik esastır, buralarda iç değerlendirmeler yapılır, genel merkezin o ile ve ya ilçeye yapmakta olduğu projeler anlatılır, ilçenin ve ilin sorunları masaya yatırılır. Teşkilat mensupları, mahalle temsilcileri bu toplantılardan elde ettikleri bilgileri izlenimleri mahallelerinde seçmenle paylaşır, soruları cevaplandırır.

Danışmalar iki bölümden oluşur. Birinci bölüm protokol konuşmaları, ikinci bölüm ise içe dönüktür, parti içi değerlendirmelerdir.

Daha doğrusu benim de kurulduğundan bu yana yakından takip ettiğim il ve ilçe danışmaları genelde bu şekilde gerçekleşirdi. Katılımın yüksekliği beraberinde heyecan ve coşkuyu da getirirdi.

Farkındaysanız, di eki ile di”li geçmiş zaman filini kullanıyorum, çünkü artık bu çok seslilik, artık bu iç eleştiri ve değerlendirmelere pek rastlanılmıyor. Heyecansız, coşkusuz ve o bildik protokol konuşmalarından öteye gidemeyen bir seremoni var.

……                ……

Malum yerel seçimlerde AK Parti Bursa’da büyük bir irtifa kaybetti. 2002 ‘deki genel iktidarını 2004’te yerelle güçlendiren AK Parti 31 Mart seçimlerinde kalesini altın tepsi içinde CHP’ye verdi. Bir büyükşehir, 13 ilçe belediyesiyle seçimlere girdi, büyükşehirle beraber 5 belediyeyi kaybetti.

Seçimler sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan balkon konuşmasında partililere ve seçmen kitlesine  “Mesajınızı aldık, gereğini yapacağız” demiş ve sorumluların görevden alınacağının sinyalini vermişti.

Ancak geçen 5 aylık sürede bu mesajın gereğinin yerine getirilmemesi doğal olarak başta parti teşkilatlarında ve seçmende hayal kırıklığı yarattı. İşte seçimlerden sonra ilk defa gerçekleştirilen genişletilmiş danışma toplantısı pek çok açıdan teşkilat mensupları için de önemliydi. Partinin üst düzey yöneticileri ile teşkilat mensupları ilk defa bir araya gelecekti.

…..                ……

Ancak Merinos AKKM’de toplantıya katılanlar için beklentiler gerçekleşmedi.

Büyük salon doluydu. Lakin çok net söyleyeyim,  salon genelde kadın ve genç ağırlıklıydı. 23 yıllık partinin o eski emektarları pek yoktu. Normalde salon dışarıya kadar taşmalıydı, çünkü o kadar çok yönetimlerden insanlar geldi geçti ki…

22 yılda parti 30 civarında eski milletvekili çıkardı. Bunlardan Zafer Hıdıroğlu, Bedrettin Yıldırım, Hayrettin Çakmak İsmet Su ve Canan Candemir Çelik salonda idi. Hem eski vekillerin mevcut 1. sıra Milletvekili ve eski Bakan Mustafa Varank’ın hem de  bir önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katılmaması dikkatlerden kaçmadı.

Osmangazi İlçesi kadın ve gençlik kollarının karşılıklı slogan atma yarışı olmasaydı, salon coşkuya hasret kalacaktı. O yüzden Genel Başkan Vekili Efkan Ala da konuşmasının büyük bölümünü gençlerin bulunduğu tarafa doğru yaptı. Bu salonda 22 yıldır pek çok AK Parti’nin toplantılarına tanıklık etmiş biri olarak diyebilirim ki, ilçe teşkilatları gerçekten motivasyonunu, heyecanını yitirmiş.

Alkışlar da zayıftı. En çok alkışı Osmangazi ilçe Başkanı Adnan Kurtuluş, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım ilçe Başkanı İrfan Akkaya aldı. Onları Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ile İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban izledi.

Bu arada bir dönem milletvekilli, 4 dönem de Osmangazi belediye başkanlığı yapmış hem de başarılı olarak bilinen eski Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın adı anons edildiğinde cılız alkış alması çok enteresan geldi. Bu da partinin zaman içinde çok çabuk adam eskittiğini, nitelikli insan kaynağının önemsizleştiğini gösteriyor.

…..    …..

Protokol konuşmalarında önce İl Başkanı Davut Gürkan, ardından Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Milletvekili Osman Mesten ve son olarak AK Parti Başkan Vekili Efkan ala konuştu.

Başkan Yılmaz’ın konuşmasının içeriği biraz CHP’li belediyelere muhalif bakış açısını yansıtırken, diğer üç isimden kent ve ülke gündemine dair çok çarpıcı değerlendirmeler gelmediğini belirtmeliyim.

İkinci özel bölüme kalmadım. İçeride bulunan dostlarımdan öğrendiğim kadarıyla;

Öncelikle soru –cevap almak yerine AKBİS’eyönlendirilmeleri ve hazirun cetvelinden rastgele isimler okunarak onlara mikrofon tutulması partililer tarafından yadırgandı. Hatta bu yeni tutum belediyelerin kaybedilmesinin konuşulmaması için geliştirilen duvar olarak algılandı.

Partinin eskileri alışık, genelde danışmalarda hükümetin projeleri konuşulur. 

İl danışmada Bursa’nın 2011’den bu yanan hayata geçirilemeyen hızlı trenin 2025’te bitirileceği sözüne karşılık 4 ayda bu sözün yerine getirilip getirilemeyeceği, bir önceki dönem Bursa halkına verilen Şehir Hastanesi’ne metronun bitirilip bitirilemeyeceği, hastanelerdeki randevu ve boş yatak bulamama çilesi, Uludağ Alan Başkanlığı’nın kente ne katacağı, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’daki çiftçilerin, üreticilerin  sorunları, Hanlar Bölgesi projesinin hangi aşamada olduğu, kentin deprem riskine karşı genel iktidarın çalışma yapıp yapmadığı, kentsel dönüşümlerin nasıl yapılacağı, Gemlik’in taşınıp taşınmayacağı, kente yeni bağlantı yollarının yapılıp yapılmayacağı, AK Parti hükümetinden bu dönem kentin yatırım alıp almayacağı ve en önemlisi de  yerelde parti teşkilatlarının CHP’li belediyelere karşı nasıl bir muhalif tutum sergileyeceği hiç mi konuşulmadı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları