06 Ocak 2022 - Perşembe

Suçlular Bursa polisinden kaçamıyor, benimki de…

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
880 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Mesleğimin dışında, yıllardır bu kentte yaşadığım için kentin asayiş durumunu dününü ve bugününü az buçuk değerlendirme yetisine sahip olduğumu düşünüyorum. Bursa son yılların en güvenli ve huzurlu dönemini yaşıyor dersem hiç abartmamış olurum.

90’lı yılların, 2000’li yılların, 2010’lu, 2015’li yılların Bursa’sı nerede, bugün nerede? Son 2 yılda bile büyük gelişme var.

Terörist grupların, çetelerin ve mafyaların, derin devlet diye tabir edilen o dönemdeki kanun dışı eylemlerin içinde olan emniyetten bugün kanun, hukuk içinde hareket eden, vatanını, milletini seven, eğitim ve kültür seviyesi yüksek “seçilmiş “personeliyle 7/24 güven ve huzur ortamı yaratan bir kurumla karşı karşıyayız.

Elbette, Bursa’da ve ülkemizde sağlanan bu güven ve huzur ortamının en büyük mimarı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

Bu durum, Emniyet Müdürlüğü’nün yeni yılın ilk gününde paylaştığı şu durum raporunda da belgelenmiş:

 “Bursa’da 2021 yılında meydana gelen asayiş olaylarında 2 bin 313’ü aydınlatıldı. İşlenen 51 cinayette 117 kişi gözaltına alınırken, 78 kişi tutuklandı. Faili meçhul olay sayısı ise sıfıra indirildi. Çalıntı 630 otodan, 536 tanesi bulundu. 300 kişi gözaltına alınırken, 143 kişi tutuklandı. KADES uygulamasını Bursa’da 74 bin 100 kadın kullanırken, ihbarda bulunan 8 bin 65 kadına şiddet önlendi. Farklı suçlardan aranan 3 bin 60 kişi yakalanarak cezaevine teslim edildi.”

Gerçekten Tacettin Aslan Müdürlüğündeki Bursa Emniyeti iyi çalışıyor.

                                           *****                    *****                       *****

Emniyetin açıkladığı verilerde dikkatinizi çekmiştir, son 1 yıl içinde aydınlatılmayan, çözülmeyen faili meçhul hiçbir olay kalmamış. 51 cinayetin tamamının failleri yakalanmış, emniyete intikal eden 393 yankesicilik, kapkaç ve dolandırıcılık olayının tamamı aydınlatılarak, bunlarla ilgili 631 kişi göz altına alınmış, 193’ü tutuklanmış.

Yine ev ve iş yerlerinde meydana gelen toplam 685 hırsızlık olayının bir tanesi dışında tamamı aydınlatılmış. Burada hemen bir parantez açayım. Aslında o da aydınlatıldı.

Şöyle ki;

1 Ocak -31 Aralık 2021 içinde meydana gelen olaylar ile ihbarların yer aldığı raporda “O aydınlatılmayan daha doğrusu bir tane hırsızlık olayı sanırım benimki.” Aralık ayının ilk 2 haftası covide yakalandığım için evde istirahatte idim. İyileşip ofisime gittiğimde iş yerime hırsız girdiğini gördüm ve hemen polise başvurdum. Elektronik eşyalarımı alan hırsız, Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin titiz araştırması sonucu ancak yeni yılın ikinci günü yani 2 Ocak 2022’de yakalandı. Yani hırsız 2 gün önce yakalansa idi, 2021 yılı içindeki resmi raporda yer alan “aydınlatılmayan, faili yakalanmayan o bir tane hırsızlık olayı da” kalmayacaktı.

Hakikaten parmak izi, görgü tanığı vb. ip uçları olmadığı için benim hırsızın yakalanması büyük başarı, tüm hırsızlık olaylarının faillerinin yakalanması daha büyük bir başarı.

Yine polis kayıtlarına göre, Kadın Acil Destek İhbar Sistemi bilinen adıyla KADES uygulamasında da ihbarda bulunan 8 bin 65 kadın şiddete maruz kalmaktan kurtarılmış.

Sadece bunlar değil. Kaçakçılara, kumarhane işletenlere, fuhuş yapan ve yaptıranlara da Bursa polisi göz açtırmıyor.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda da öyle…Aldığım bilgi ve edindiğim izlenimler neticesinde kent adına sevindirici gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Tedarik zinciri kırılmış, eskiden okul önlerinde, sokak aralarında başta olmak üzere neredeyse ulu orta dolaşan torbacıları artık görmediğimiz gibi, kullanım oranında da ciddi bir düşüş var.

Çok iddialı bir cümle olacak belki ama yaygın kanının dışında lokal bazda kullanıcıları saymazsak, sanki uyuşturucunun beli kırıldı gibi…

Ve son olarak önemli bir konuyu da aktarmalıyım.
Diğer suçlular gibi, Bursa polisinden kaçamayan ve 27-28 yaşlarında olan benim hırsızın hırsızlıktan tam 47 sabıkası olduğunu öğrendim. İşin ilginci çaldıklarını sattığı yani iş yaptığı şahısların da sabıka kayıtları aşağı değil.

Adalet sisteminde toplum vicdanını rahatsız eden sıkıntı da burada başlıyor. Pek çok hırsızlık, kadına şiddet, dolandırıcılık vb. olaylarda gördüğümüz üzere polis onca emek verip yakalıyor ama sonradan bunlar  ya denetimli serbestlikten, ya cezai ehliyete sahip olmamaktan ya da hafifletici nedenlerden dolayı maalesef adli makamlarca serbest kalıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları