12 Kasım 2020 - Perşembe

AK Parti'de yeni il başkanı için süreç nasıl işleyecek?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
673 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Öncelikle belirteyim, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman’ın kongrede yeniden aday olmayacağını belirten kamuoyu açıklamasını okudum. Hakikaten iktidar partisinin il başkanına yakışır bir ayrılma metni kaleme alınmış. Ülkeyi bir kaç gündür tartışma odağında bırakan "at izi ile it izinin karıştığı istifa” metinlerinden sonra bu kamuoyu açıklaması hem partisine hem genel başkanı ve Cumhurbaşkanı ile davasına bağlı, gayet nazik ve birlik beraberlik içeren bir metin olarak kendini gösteriyor. 
 

Kimseyi töhmet altında bırakmıyor:
 

“Cumhurbaşkanımızın emanetini namusum gibi taşımaya gayret ettim. Bu onurlu ve şerefli vazifeye bizi layık gördüğü için kendisine şükranlarımı arz ediyorum. Bundan sonraki süreçte de AK Parti’nin bir neferi olarak inandığım yolda, inandığım liderin ardında daima yürümeye devam edeceğim.
 

Saygılarımla...”

 

                           

 

Başkan Salman’dan son dakika gelen ayrılma açıklaması parti tabanı ve medya başta olmak üzere pek çok kesimde sürpriz karşılandı, ama benim için açıkçası pek sürpriz olmadı. Çünkü gelişmeleri ve kongre sürecini başından beri iyi takip edenler için geçtiğimiz perşembe gününden itibaren beklenen bir durumdu, diyebilirim.
 

Sadece tebliğ mekanizmasının işlemesi bekleniyordu. Siyasette il başkanları parti genel başkanlarının illerdeki izdüşümleridir, temsilcileridir. Oturdukları koltuk genel başkanın temsil koltuğudur. O yüzden 3 yıl önce Ayhan Salman’ı o koltuğa oturtan irade, dün de o koltuktan aldı.
 

Tıpkı Salman’dan önceki diğer il başkanları gibi…
 

Toplam 7 il başkanının içinden tek bildiğim, eğer hafızam beni yanıltmıyorsa, Sedat Yalçın kendi iradesiyle 1 Aralık 2013'te Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmak üzere istifa etti.
 

Diğer il başkanlarının geneli ya milletvekili adayı olmak üzere ya da görev değişikliklerinde genel merkezin tasarrufuyla hareket ettiler. Açıkçası 3 yıl önce çok büyük beklenti, umut, heyecan ve destekle gelen Başkan Salman’ın, bugün parti içinde birbiriyle bir araya gelemeyecek dengelerin, gitmesi noktasında üzerinde anlaştığı tek isim olması gerçekten siyaseten şaşırtıcı bir durum. 
 

Bu anlamda, Ayhan Salman’ın kamuoyuna sunduğu ayrılma kararı, gerçekte ise görevden alınması iktidar partisinde artık beklenen, olması gereken bir bayrak değişimi olarak algılanmalı.
 

Ki, zaten kendisi de açıklama metninde bunu gayet güzel, ince bir üslupla ortaya koymuş:

 

“… vazifemi bir başka dava arkadaşıma devredecek olmanın mutluluğunu yaşıyorum.”

 

İşte bu noktada dün açıklamanın hemen ardından teşkilat içinde “yerine kim gelecek?” sorusu hareketlenmeye yol açarken, genel merkez nezdinde de yeni il başkanını belirleme mekanizması devreye girdi ve süreç başlatıldı.
 

Buna göre;
 

Pazar günü Bölge Koordinatörü Mustafa Köse’nin başkanlığında il binasında veya Merinos AKKM’de yeni il başkanı için teşkilat mülakatı yapılacak.
 

İl yönetimi, 17 ilçe başkanı, kadın ve gençlik kolu il başkanları ile Büyükşehir ve 13 ilçe belediye başkanının katılımıyla gerçekleştirilecek olan mülakatta “Kimi il başkanı görmek istiyorsunuz?” sorusu yöneltilecek. 3 adayın isminin yazılması istenecek olan mülakat ile teşkilatın nabzı yoklanırken, genel merkezin bu isimlere dışarıdan başka isim ekleyip eklemeyeceği de henüz belli değil.
 

AK Parti Genel Merkezi’nin aday belirleme sürecinde önümüzdeki hafta içinde Bursa’dan 3 ismin Ankara’ya çağrılması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme sonrasında içlerinden birine görevin verilmesi bekleniyor. Ataması yapılacak olan yeni il başkanı kongreye kendi listesiyle girecek…
 

ÖZLEM CELİLE TUNÇAK’IN BAŞARISI
 

Dün TBMM’de kamu denetçilerinin seçimi vardı. Tam 127 adayın başvurduğu seçimlerde 4 kamu denetçisi seçildi.
 

Yahya Akman, Arif Dülger, Fatma Belli ve Özlem Celile Tunçak. Aynı zamanda AK Parti Bursa eski İl Başkanı, eski Milletvekili ve halen Siyasi ve Hukuki İşler Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tunçak’ın eşi olan Özlem Hanım bu kurula 2. defa seçilme başarısını gösterdi.
 

Şeref Malkoç’un başkanlığını yaptığı kamu denetçiliğinde başarılarıyla dikkat çeken Özlem Hanım, ilk 4 yılın ardından bir ikinci 4 yıl daha seçilerek güven tazelemiş oldu. Kendisine başarılar diliyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları