03 Aralık 2020 - Perşembe

'Bursa için Acil Eylem Planı oluşturulmalı'

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
644 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Sağlık sistemimizin içinde bulunduğu S.O.S halini dün yazdım, özellikle kamu hastanelerimiz artık Kovid salgınından dolayı acil servis, yoğun bakım, normal yatak başta olmak üzere fiziki anlamda yetersiz kaldı.
 

Görüştüğüm hekim arkadaşlardan birinin dün söylediği şu sözler tüylerimi ürpertti:

 

“Yoğun bakım servisleri için hastalar kuyrukta, acil servisten yukarıya hasta çıkaramıyoruz”
 

Buna Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi de dahil. Zaten prof.’ların çoğu da Kovid. Sağlık personelinin de Kovid’e yakalanmasından dolayı yarı randımanlı çalıştığı hastanelerimiz bu şekilde devam ettiği takdirde sağlık hizmeti veremez hale gelecek.
 

Peki, ne yapmalı?
 

Bursa’nın sağlık alt yapısına hakim göğüs hastalıkları ve dahiliye uzmanı hekim arkadaşların bu konuda kentin en üst idari amirine çağrıları var:
 

“Sayın vali kent özelinde radikal kararlar almak zorunda. 3 karar alıcının bir araya gelerek çok ama çok acil şekilde Acil Eylem Planı’nı devreye sokmaları gerekiyor.”
 

Kim bu 3 kişi?
 

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz.

 

Tabii ben bu 3’lüye Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’i de katıyorum. Kamu ve özel sektörden gelen hekim tecrübesinin yanı sıra, yukarıdaki 3 isimden daha çok kentin sağlık sisteminin alt ve üst yapısına hakim olması sağlıklı kararların alınmasında ve sahada uygulanmasında avantaj sağlayacaktır!..
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun genelge ile uygulamaya soktuğu tedbirleri illerde valilerin il Hıfzıssıhha Kurulu üzerinden yerel bazda arttırma yetkisi olduğunu biliyoruz.
 

Şimdi Vali Yakup Canbolat’ın Bursa‘daki sağlık krizini yönetme zamanı.
 

Her gün yüzlerce Kovid hastasına bakan tecrübeli bu hekim arkadaşların önerileri üzerinden genel bir değerlendirme yapacak olursak;
 

İŞTE İLK ETAPTA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
 

Bir;

 

Bursa’nın halihazırda kamu ve özel 8 bin normal hasta yatağı ile bin civarında yoğun bakım yatağı bulunuyor. Şu anda bu kapasite yetmiyor. Acilen inşaat halinde olan Ali Osman Sönmez Hastanesi bitirilip hizmete girmeli. Çin’de bir haftada devasa hastane yapıldığına göre biz de bu yarım hastaneyi bitirebiliriz. Çünkü bu hastanede 300’e yakın yoğun bakım yatağı ile binin üzerinde normal yatak var.
 

İki;

 

Çekirge Devlet Hastanesi tam kapasite ile çalıştırılmalı,
 

Üç;

 

Derhal kamu hastaneleri Kovid ve Kovid dışı yani diğer normal hasta bakımı olarak ayrılmalı. Aynı hastanede hem Kovid tedavisi hem de diğer rutin sağlık hizmetleri verilmesi bu salgının hastalara ve sağlık çalışanlarına da bulaşmasına yol açıyor. Ayrıca kanser gibi periyodik radyoloji ve kemoterapi görmesi gereken hastalar acilen Kovid dışı hastanelerde tedavi altına alınmalı.
 

İlçelerde de birbirine yakın 3 ilçede bir tane olmak üzere bir hastanemiz acilen bölgenin Kovid hastanesi durumuna getirilmeli. Örneğin Orhangazi, Gemlik ve İznik bir bölge, Karacabey, Mustafakemalpaşa bir bölge, Dağ yöresindeki 4 ilçemiz bir bölge, Kestel ve Gürsu bir bölge, İnegöl ve Yenişehir bir böğle olarak ayrılmalı. Böylelikle kent merkezindeki yükü de hafifletiriz.
 

Dört;

 

Çok radikal bir karar ama özellikle Şehir Hastanesi derhal boşaltılıp içindeki 6 hastanenin tüm yatakları yoğun bakım servislerine çevrilmeli. Çünkü burada toplam bin 355 yatak var. Çok hızlı yoğun bakıma çevrilmesi durumunda bin 355 yatak kazanmış oluruz ki müthiş rahatlatır.
 

Buradaki diğer normal hasta bakan bölümler kent merkezindeki başka devlet hastanelerine dağıtılmalı.
 

Beş;

 

Büyükşehir Belediye Başkanı’nın başkanlığında tüm ilçe belediyelerinde, şu dönemde masa başında oturan memurlar ve sözleşmeli çalışan personel var. İş yoğunluğu bu dönemde yok. Bunlar belirlenip ilçelerde filyasyon ekibine dahil edilmeli.
 

Altı;

 

Bursa’da öğrenci yurtları başta olmak üzere pek çok boş ve atıl durumda olan sosyal tesisler var.
Buralardaki odaları ve yatakları ya normal yatan hastalara ya da izolasyon durumundaki hastalar için kullanmalıyız.
 

Yedi;

 

Gençler başta olmak üzere sokaklarda hala hem taşıyıcı hem de kendini saklayan yani Kovid olduğunu tahmin eden ama sağlığım iyi diyerek tanı koydurmamış olan pek çok hasta var, derhal polisin sıkı tedbirleri ile bunlar sokaktan çekilmeli ve izolasyona tabi tutulmalı.
 

Sekiz;

 

Özel sektördeki hastanelerde bulunan tek kişilik odalar da yoğun bakıma çevrilmeli.
 

Doğrusu kentin en üst icra makamındaki bu 3 kişinin ne kadar bir araya geldiğini ve kent için ne gibi acil planlar aldıklarını bugüne kadar kamuoyu olarak pek bilmiyoruz. Tek bildiğimiz bakanlığın aldığı tedbirleri uyguladıkları. Elbette her biri kendi alanında yapılması gerekenleri yapıyor ama görüyorsunuz yetmiyor. Daha fazlası lazım…
 

Şimdi Bursa olarak bakanlığın ötesinde kendilerinden ellerini gerçek anlamda taşın altına koyarak bir koordinasyon kurmalarını ve bunları hayata geçirmelerini bekliyoruz. Yoksa sağlık sistemimiz çökecek.
 

Benden söylemesi…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları