19 Ağustos 2020 - Çarşamba

'Sahil şeridi neden kırmızıya döndü?'

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
1080 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Her seçim sonrası bir seçim haritası yayınlanır. Bu haritada CHP'nin kazandığı iller kırmızıya, AK Parti'nin kazandığı iller sarıya boyalıdır. 2019 yerel seçimlerine kadar istanbul'dan başlayıp Antalya'ya kadar uzanan pek çok sahil şeridi ile İç Anadolu ve doğu bölgelerinde ağırlık AK Parti'nin idi. Son yerel seçimlerde AK Parti sahil şeritlerinde, il ve ilçedeki galibiyetini kaybetti. Edirne'den başlayıp, Hatay'a kadar olan sahil şeridinin neredeyse tamamı kırmızı renge büründü. Haritada Balıkesir sarıyla boyalı ama iyice baktığınızda Burhaniye, Erdek, Bandırma, Gönen, Manyas, Balya'nın da CHP'ye geçtiğini, aradaki Ayvalık'ın da DP'de olduğunu göreceksiniz.

 

 

Sağolsun bu şeride Bursa'dan, aday tercihi yüzünden, CHP'nin adayı Mehmet Uğur Sertaslan da geçti. İyi de oldu, çünkü hala AK Parti'de bu kaybın hesabı yapılmadı.

 

Bursa'nın sahildeki ikinci ilçesi olan Mudanya zaten 2014'te Hayri Türkyılmaz'la CHP'ye geçmişti, bu sefer Hayri Başkan oylarını yüzde 41.1'den yüzde 53'e çıkararak kalesini sağlamlaştırdı.

 

Elbette gönül ister ki haritanın tamamı sarı olsun. Ama düşüncesi bile çok uçuk ve anti-demokratik.

 

 

Sonuçta seçmenin ortaya koyduğu bir irade var. Şimdi bu iradeden yola çıkarak;

 

- Türkiye'nin sahil şeridini CHP'li belediyelerin kazanması ülkenin tüm aydın ve demokratlarının bu bölgelerde yaşadığı anlamına mı gelmeli?

 

Yoksa;

 

- CHP'li belediyelerin sahil kentlerini AK Partil'i belediyelerden daha iyi yönettiği anlamına mı?

 

İlkini kabul etmiyorum. Zira, kırsalda AK Parti'nin oylarının ağırlığı olduğu doğru ama yazan-çizen-düşünen bir AK Parti seçmeni olarak aydın ve kültürlü kesimin sadece CHP'ye oy verdiği görüşüne katiyen katılmıyorum.

 

Bu durumda geriye 2. şık kalıyor ki, "istisnalar kaideyi bozmaz" kuralından yola çıkarak evet CHP'li belediyelerin denize kıyı olan il ve ilçelerde yönetim becerileri ile geçmiş tecrübelerinden yola çıkarak yerleşmiş toplumsal algının daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

 

Eğer öyle olmasa en basiti Gemlik ve Mudanya ilçemiz yerelde CHP'ye, genelde AK Parti'ye, daha doğrusu Cumhur İttifakı'na oy veren sahil kasabası durumunda olmazdı.

 

Demek ki, iş bilenin kılıç kuşananın. Hiç buralardaki seçmeni aydın, demokrat, kültürlü kültürsüz, eğitimli eğitimsiz, laik anti-laik diye ayırmanın anlamı yok. Bugün eğer Mudanya, Gemlik ve Nilüfer yerelde CHP'yi tercih ediyorsa, bunda AK Parti seçmeninin de oyları var.

 

İşte bu yönetim anlayışı Mudanya'da Hayri Başkan'la farkındalığını gösteriyor. (Düşünün artık, corona bile bu ilçede pek barınamıyor) 2. dönemde hizmetler artık daha görünür durumda...

 

KILIÇDAROĞLU BURSA'YA GELİYOR

 

 

Önceki akşam medya buluşmaları kapsamında Hayri Başkan'ın Mudanya'da "enbursa ailesi" olarak konuğu idik. Bir önceki pek çok irili ufaklı projenin bitim aşamasına geldiğini öğrendik.

 

Not alabildiklerim şunlar:

 

"Zübeyde Hanım Çocuk Akademisi (2 yıl önce yapımına başlandı), içinde doğal ürünler pazarının da bulunduğu Mürsel Doğal Yaşam Parkı (1 yıl önce yapımına başlandı), Tirilye Sanat Evi 6 ay önce startı verildi), Taş Mektep (2 yıl önce başlandı), Güzelyalı Mütareke Maydanı ve Atatürk Parkı, Güzelyalı İsmet İnönü Parkı, Girit Mahallesi 1. Etap projesi, Tirilye Atatürk Parkı ve Çeşmesi, Yıldıztepe 1. Etap Projesi (kaba inşaatı), Cumhuriyet Meydanı 1. Etap projesi."

 

Bu arada, Başkan Türkyılmaz, Zübeyde Hanım Çocuk Akademisi için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na açılış davetiyesi götürdüğünü, O'nun programına göre - ya 12 Eylül Mudanya'nın kurtuluş günü için ya da 11 Ekim Mudanya Mütarekesi'nin yıl dönümüne göre planlamayı yapacaklarını söyledi.

 

Mudanya Belediyesi, bu etkinliğin dışında yakın zamanda iki büyük etkinliğe daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Birincisi, 21-23 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan 2. Kitap Günleri, diğeri 18-20 Eylül tarihlerinde Tarihi Kentler Birliği'nin Bölge Toplantısı. Burada Tirilye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesinin ilk adımını teşkil edecek olan Tirilye Kentsel Tasarım Rehberi projesinin tanıtımı da yapılacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları