İznik’teki program muhteşemdi ama …
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Bursa belki de son 30 yıldır, eğer hafızam beni yanıltmıyorsa böyle büyük bir uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmadı. Dün İznik’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşması ile başlayan ve 20 ülkeden 3 binden fazla sporcunun katıldığı Dünya 4. Göçebe Oyunları,yerelde bu çapta ilk deneyim olmasından kaynaklanan tecrübesizliğe rağmen uluslararası çapta büyük bir programdı. Keşke TV kanallarından da canlı olarak verilebilse idi.
Hem Bursa’nın reklamı olur hem de bu spor ve kültürel etkinlik daha geniş kitlelerin izlenimine sunularak etkinliği pekişirdi.
Çünkü;
Adına yakışır uluslararası nitelikte muhteşem görsel bir şölen sundu.
Gerek KKTC, Kırgızistan, Tataristan devlet başkanlarının katılımı, gerek 3 bin civarındaki sporcuların kültürel kıyafetleri ve bayraklarla beraber kortej yürüyüşleri ve ardından ışık ve ses efektleri gösterimi uluslararası organizasyonlara yakışır bir zenginlikte gerçekleşti.
İlki 2014 yılında Kazakistan’da yapılan ve Orta Asya’daki geleneksel sporlar ile Türk kültürünün yaşatılması, Türk boyları ve devletlerinin kardeşliğinin pekişmesini amaçlayan bu etkinliğin 2.’si 2016’da, 3.’sü de 2018’de Kırgızistan’da düzenlenmiş, bu oyunlara katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan 4.’sünün Türkiye’de düzenlenmesi talebinde bulunmuştu.
O tarihlerde Türkiye’de bu oyunlar için pek çok yer önerileri getirildi, hatta Konya ilk sırada idi, uzun görüşmeler sonrası İznik’te yapılması kararlaştırıldı. Oyunların İznik’te oynanacağı haberini de yine o tarihlerde ilk duyuran gazeteci olarak süreci iyi biliyorum. Normalde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam açılış konuşmasında da belirttiği gibi 2020’de yapılacaktı pandemi araya girdi.
Dediğim gibi gerek finansal gerekse de ekipman ve teknik anlamdaki bu büyük organizasyonun tek eksiği muhteşem görsellik sunan açılış programının ulusal ve uluslararası yayın yapan TV kanallarından canlı olarak verilmeyişi idi. Gerçi Anadolu Ajansı kanalıyla TRT Avaz’dan canlı olarak verildi ama bu kanal yaygın olmadığı için cılız kaldı.Ve bu açıdan kayıptı.
TATLIOĞLU’NDAN YUNAN BAYRAĞINA TEPKİ
Adı üstünde Uluslararası etkinlik. Katılan 20 ülkenin içinde son dönemde ABD’nin en büyük üssü durumuna gelen ve ülkemize karşı savaş çığırtkanlığı yapan komşumuz Yunanistan da var. Etkinlik alanında direklere sırayla Türk Bayrakları ile katılan ülkelerin bayrakları yan yana asılmış. İşte bu esnada Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu beraberindeki ekiple sahadaki stantları gezerken Yunan bayrağına tepki gösterince küçük çaplı bir kriz yaşandı.
O sırada ben orada değildim, telefonla görüntüleri aktardılar.
“Daha 5 gün önce Mora Katliamı’nı andık, Yunanlıların 50 bin insanımızı vahşice öldürmesinin BM nezdinde soykırım olarak kabul edilmesi talebinde bulunduğumuzu söyledik. Nedir bu bayrak? Bu bayrağın alana asılmasını milletimize hakaret kabul ediyoruz” diyen Tatlıoğlu, çağırdığı görevliye bayrağın direkten indirilmesini istedi. Görevli genç “Buna yetkisinin olmadığını, kendisine verilen talimatları yerine getirdiğini” belirtiyor.
Tatlıoğlu ile ekibinin ısrarlı tutumları çevrelerine toplanan kalabalık tarafından da desteklenince yanlarına atlı polisler ve organizasyonun görevlileri geliyor.Uzun görüşmeler neticesinde “siyasi değil kültürel etkinlik olduğu” belirtiliyor ve etkinlikte bayrak yüzünden uluslararası kriz çıkmaması için Tatlıoğlu ile arkadaşlarından hoşgörü isteniyor.Ekip de bu talebi istemeyerek de olsa etkinliğe gölge düşürmemek adına “şimdilik” kaydıyla kabul ediyor.Ve kriz büyümeden önleniyor.