25 Ağustos 2021 - Çarşamba

Bursa aşı kampanyasında hangi durumda?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
491 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

CENNET CANKILIÇ / ÖZEL SÖYLEŞİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bursa için yaptığı açıklamadan önce, Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’dan görüş alan Ritim Haber yazarı Cennet Cankılıç’ın söyleşisi şu şekilde:

Müjdeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gece saat 24.00’ı biraz geçe sosyal medya hebasından duyurdu:

“Yeşil Bursa mavi oldu. Yüzde 75’i aşan ilk doz aşı oranıyla hangi şehir olmaz”.

İşte Bakan Koca’nın bu paylaşımı yaptığı saatlerde telefonda İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzılmaz’la Bursa’daki son verilerin oluşturduğu tabloyu konuşuyorduk.

O’da heyecanla “Gördünüz değil mi, Bursa Türkiye ortalamasında mavi kategoriye girdi” dedi.

Yani, Sağlık Bakanlığı’nın 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 75,16, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 57,47 olarak kayda geçti.

Bakanlığın tablosunda, Türkiye haritası kırmızıdan maviye doğru 4 renkten oluşan kategoriye ayrılmış durumda.24 Ağustos tarihli tabloya göre İstanbul dışında Marmara’nın tamamı, Ege’nin tamamı, Akdeniz bölgesinde Mersin dışındaki yerler, Karadeniz bölgesinin tamamı, iç Anadolu’da da Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bolu, Kırşehir ve Çorum mavi renkle boyanmış.

Tabloda Şanlıurfa kırmızı ile en riskli bölge durumunda. Anadolu’nun bir bölümü ile Güney ve Doğu Anadolu bölgesi ise sarı ve turuncu renklerde riskli alanları oluşturuyor.

Bursa bir gün önce sarı bölgede idi. Dün gece en az ilk doz aşıda yüzde 74’ü yakalayarak, ortalamada önemli bir başarı elde etmiş oldu ve maviye büründü.

Yeterli mi? Elbette değil. Daha aşılanacak çok büyük kitle var.

632 COVİDLİ HASTAMIZ, 42 ENTÜBE HASTAMIZ VAR                 

İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuz Yılmaz, önce Bursa’daki mevcut son durum rakamlarını verdi:

“Şu an itibariyle hastanelerimizde covidten dolayı yatan hasta sayımız 632. Bunların dışında 155 hastamız yoğun bakımda tedavi görüyor.42 hastamız ise entübe.

Vaka sayısında ise “Geçtiğimiz Kasım ayında pik yaptığımızda günde 5 binlere kadar çıkmıştık. Sonra 2 bin 500’lere kadar düştü. Hatta 3 bin 500 hasta yatırdığımız günler de oldu. Yoğun bakım da da 750 civarında hastalarımız vardı. Kısıtlamalar kalktığında günde 100’ün altına düştüğümüz de oldu. Ama bu günlerde yine vaka sayımız binlere dayandı”.

İl Sağlık Müdürü bu durumu, pandemi sonrası temizlik, mesafe ve maske kurallarına uyulmamasına bağlarken, en can alıcı noktayı da şöyle anlattı:

“Bu vaka ilk ortaya çıktığında ve yayıldığında neyi konuşuyorduk? Aşıyı değil mi? Hastalıktan korunmanın, bu virüsü bitirmenin tek yolunun aşı olduğunu. Tüm dünya aşıyı bekledik. Şimdi aşı bulundu ve ülkemiz aşıya hızlı ve istediği miktarda ulaşabilen şanslı ülkelerden olduğu halde içeride bir aşı karşıtlığı oluştu. “

Devamında;

“Aşı olmayan her vatandaşımızı biz corona adayı olarak görüyoruz. Aşı insanları hem bağışıklı hale getiriyor hem de hasta sayısını azaltıyor. Bütün hak sahibi olanları aşıya davet ediyoruz” dedi.

AŞININ KORUYUCULUĞU HASTA TAKİBİNDE ORTAYA ÇIKIYOR

İşte asıl problem de burada:

Dedi ki:

“Müthiş bir bilgi kirliliği var. Aşıdan sonra ölümler olduğu, kalp krizlerine ve kısırlığa yol açtığı gibi aşısız söylentiler mevcut. Ben bir hekim olarak diyorum ki,  bugüne kadar daha aşıdan dolayı rastladığımız tek bir ölüm vakası olmadı. Ve ayrıca çok şükür öyle ciddi bir yan etki vakasıyla da karşılaşmadık. Evet, aşıdan sonra biraz grip, baş ağrısı, ateş, halsizlik gibi yan etkiler görülüyor ama bunlar da en geç 2 günde geçiyor.”

İl Sağlık Müdürü halen hastanelerde tedavi gören ve yoğun bakımda olan hastaların genelde aşı olmayanlar ya da eksik dozda kalanlar olduğunu da söyleyip” Koruyuculuğun iyi olduğunu hasta takibinden görüyoruz” dedi.

Kendisine Bursa’da yürütülen aşı kampanyası çalışmalarını da sordum.

Dedi ki:
“Aşı takvimi başladığından beri 3 milyon 363 bin doz aşı yaptık. Bunların 1 milyon 741 bini ilk doz aşı.2. doz aşı olanların sayısı 1 milyon 374 bin. Hedef nüfus 2.5 milyon idi. Yani bugün itibariyle bunun 1 milyon 741 binini aşılamış olduk. Ve bu rakamla da ilk dozda Türkiye ortalamasını yüzde 74’le yakalayıp mavi kategoriye geçtik. Bu rakamı son 2, 2-5 ayda yakaladık”.

Dr. Fevzi Yavuz Yılmaz, mobil aşı uygulamasıyla ilgili olarak da, halen Metro istasyonu, Yıldırım Kaymakamlık Binası önü ve Orhangazi Parkı’nda aşı çadırında aşı yapıldığını, buna mukabil oluşturulan mobil aşı ekipleriyle Organize Sanayi Bölgelerini, köyleri, iş yerlerini, fabrikaları dolaştıklarını ve toplu aşı taleplerini anında cevaplandırdıklarını da söyledi:

“Mobil aşı ile hem sahada hem de iş yerlerinde önemli aşama kat ettik. Şimdi meydanlarda en az günde 500-600 aşı yapıyoruz. Her anlamda köylere kadar tarama çalışmalarında bulunuyoruz, her gün daha iyiye gidiyoruz.”

İl Sağlık Müdürü son olarak da şu çağrıda bulundu:

“Vatandaşlarımız bilime güvensinler. Sağdan soldan üfürülen kulaktan dolma ve nereden çıktığı belli olmayan aşı karşıtlığı sözlere inanmasınlar. Aşı olanlar da, aşılıyız diyerek rehavete kapılmasınlar. Mutlaka 2. ve 3. aşılarını takvimlerine göre uygulasınlar. Ayrıca endişelerini bizlerle paylaşabilirler, biz onlara her türlü desteği de veririz”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları