31 Temmuz 2019 - Çarşamba

Köylülerden para alındığı iddiası TBMM gündeminde!..

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
1073 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Yedi kocalı Hürmüz misali Uludağ'daki yetki karmaşası yıllardır süregelirken, yamaçlarındaki Kirazlı, Bağlı, Soğukpınar ve Süleymaniye köyleri de Milli Parklar bölgesinde kalan arazilerine uygulanan ücretli giriş çıkışlardan dolayı gündemden düşmüyor.

 

Genelde ya bölge müdürü ya da genel müdür değiştiğinde köylüler için geçerli olan ücretsiz uygulamaya son veriliyor ve sistem sil baştan yeniden dizayn ediliyor. Köylüler bir süredir yine aynı problemle karşı karşıya bulunuyor.

 

Kısaca özetlersem:

Son 3 gündür yazıyorum. Uludağ'ın Milli Parklar bölgesi içinde bu 4 dağ köyünün meraları var. Köylü bu bölgeyi yüzlerce yıldır sahiplenmiş ve korumuş. Dönem dönem ekiyor, dönem dönem de hayvanlarını otlatıyor. Soğukpınar Muhtarı Mehmet Şirin, bölge müdürünün değişmesiyle ortaya çıkan yeniden ücretlendirme uygulamasını çözmek amacıyla geçen hafta soluğu, İçişleri Bakan Danışmanı Harun Akın'ın yanında almıştı.

 

Ben de bu durumu aktardığım yazım üzerine Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu arayarak; 4 dağ köyünü ilgilendiren problemin bir ay önce, AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ve Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez'in girişimleriyle ortadan kaldırdıklarını, köylülerin kapıdan geçişlerde para ödemediğini söylemişti.

 

Ancak, hemen akabinde görüştüğüm Soğukpınar Köyü Muhtarı Mehmet Şirin de tam aksini ifade etmiş ve "Daha 2 gün önce cumartesi günü hayvanlarımın otladığı araziye geçmek için kapıya gittiğimde benden para istendi. Sorunumuz çözülmedi, devam ediyor" demişti.

 

İşte bu sorun dünden itibaren TBMM gündemine taşındı.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli  tarafından yazılı olarak yanıtlanması amacıyla TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

 

Soru önergesinde dedi ki:

"Köylüler para ile giriş çıkış yaptıklarını, yetkililer ise bu sorunun ortadan kaldırıldığını öne sürmektedirler.

 

Bu bağlamda:

Uludağ Milli Parklar bölgesi içinde mera ve arazileri bulunan Kirazlı, Soğukpınar, Bağlı ve Süleymaniye Mahallesi 

sakinlerinden giriş ücreti alınmakta mıdır?
Alınmıyorsa köy muhtarlarının 'ücret alınıyor' iddiaları neye dayanmaktadır?

 

2 YIL ÖNCE DE AYNI SORUN YAŞANDI

Soğukpınar Köyü Muhtarı Mehmet Şirin'le dün bir kere daha görüştük. 2 yıl önce de aynı krizi yaşadıklarını söyledi.

 

"Uludağ Milli Parklar bölgesi içinde kalan arazi ve meralarımıza geçişlerde dönem dönem böyle sorunlar yaşıyoruz. 2 yıl önce de ücretsiz geçiş uygulamaları kaldırıldığında, karşımızda doğru dürüst muhatap bulamamış, sorunumuzu dağ yöresinin milletvekili olan CHP'li Erkan Aydın çözmüştü. O zaman da TBMM'ye soru önergesi vererek, ücret uygulamasının kaldırılmasını istemişti."

 

MİLLETVEKİLİ DR. ESGİN "PROBLEM ÇÖZÜLDÜ"DE ISRARLI!

Öte yandan dün Kayhan Çarşısı'nda AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez'le beraber esnaf ziyaretinde karşılaştığımız Milletvekili Dr. Mustafa Esgin "Buradaki problemi çözdük diye biliyoruz. Çünkü görüşmelerimizde ortadaki sorun kalkmıştı." derken, İlçe Başkanı ve aynı zamanda Kirazlı köyünden olan Ufuk Çömez de ortadaki karışıklığa anlam veremediğini söyledi.

 

Doğrusu konunun içinde olduğum halde ben de anlam veremediğimi belirtmeliyim.

"Köylü sorun çözülmedi"de ısrarlı. Demek ki sorun siyasi iradenin tüm iyi niyetli çabalarına rağmen bürokratik anlamda ortadan kalkmamış. AK Parti'de o kadar yetkili insan varken çok basit bir şekilde yerelde çözümlenmesi gereken bu sorunun bu kadar büyültülüp, 2 yılda bir CHP tarafından TBMM'ye taşınması gerçekten iktidar açısından hoş değil!..

 

Bakalım bundan sonraki süreçte nasıl bir gelişme yaşanacak?..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları