02 Mayıs 2019 - Perşembe

Sinan Paşa Külliyesi’ndeki restorasyon kepazeliği!..

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
1802 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

MHP’nin Bursa tek belediyesi  durumundaki Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’a  bir süre önce hayırlı olsun ziyaretinde bulunmuştum. Geçen hafta da Genel Yayın Yönetmenimiz İbrahim Öge ‘nin organizasyonunda  Yazı işleri Müdürü Turgay Akbulut, meslektaşlarım Yüksel Baysal, Gül Kolaylı, Lale Akasoy ve Sibel Barutçu ‘dan oluşan Yeni Dönem Gazetesi ekibi olarak ziyaretinde idik.

Sohbetimizde ilçeye dair  alt yapıdan tutun da  üst yapıya, tarım projelerinden sanat organizasyonlarına, kentsel dönüşüme, tarihi ve kültürel yapıların yeniden ayağa kaldırılmasına kadar pek çok öncelikli konuları konuştuk.

Özellikle Osmanlı Devleti’nin Söğüt’ten sonraki ilk yerleştiği kent olması bakımından tarihi değerini önemseyen Başkan Aydın” Burası ilk başkent diyebiliriz. Orhangazi buradan Bursa’yı kuşattı. Burayı üs olarak kullandı ve fethetti . O dönemden itibaren  ilçemizde çok sayıda tarihi  yapılarımız var.İlk Bey sarayımız burada. İnşallah  elimizden geldiği kadar bunları  gün ışığına çıkarıp sosyal  ve kültürel yaşama katacağız” dedi.

Ziyaretin ardından  Belediye Meclis Üyesi Veteriner Hekim Emre Yörük öncülüğünde  tarihi belediye binasının  bulunduğu tarihi çarşı çevresinde kısa bir  kültür turu yaptık.

Ve ne bulduk biliyor musunuz?

Büyük bir hazine!

Yenişehir’in en eski yerleşim yeri tam anlamıyla  Safranbolu evleri gibi sokaklarıyla, medreseleriyle, camileriyle ve külliyeleriyle, çarşısıyla  müthiş bir  tarihi  yapı stoğuna sahip.


                         ///////                             ///////                                     ///////

Ne yazık ki  bu tarihi zenginlik medeniyet  geçişlerine sahne olan  Anadolu’nun  tarihi ve kültürel yapılarında olduğu gibi  değersizleştirilmiş durumda. En az 200 yıllık ahşap 2 katlı evler  kendi kaderlerine terkedilmiş, bazıları ise   sahiplerince  günümüze kazandırılmış, bazılarının da yerlerinde beton binalar yükselmiş. Yani koruma altına alınıp elden geçirilmesi gereken tarihi evler  yamalı bohça durumuna döndürülmüş.

 1575 yılında yapılan  Sinan Paşa Külliyesi de öyle…

Ekip olarak gezdiğimiz Yemen Fatihi olarak bilinen Sadrazam Koca  Sinan Paşa tarafından yaptırılan  Külliye ‘nin içinde cami, medrese,  aş evi, fırın , kervansaray gibi  kompleks yapılar bulunuyor. Büyük bir dörtgen  duvarın  çevrelediği külliyenin tam ortasında yine büyük bir avlu var ve ortasında da şadırvan ile çınar ağaçları.

5 asırlık külliye zaman içinde  tahribat ve depremlerden dolayı hasarlı yapıya dönüştüğü için  1960 ‘lı yıllardan bu yana harabe durumunda  atıl vaziyette imiş. İlk restorasyonu  da zaten 1960’lı yıllarda geçirmiş, ikinci restorasyonu da 2105-2018 arasında yapılmış.



Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin  sayesinde  ayağa kaldırılan  tarihi yapıyı gezince buranın restorasyonunu  hangi usta aklın  yaptığını da merak ediyorsunuz.

Mimar değilim, mühendis değilim ama yıllardır yurt içinde ve yurt dışında pek çok tarihi ve kültürel yapıyı gezdiğim için hasbelkader bir göz estetiğim ile  fikrim var. Ayrıca bir dönem tescilli binada da yaşamış biri olarak, çatısına kadar Anıtlar Kurulu’nun didik didik ettiği sistemde, nasıl oluyor da burası gözden ırak denetimsiz  restorasyona tabi tutuluyor?

Daha medrese ve aş evi kısımlarına girer girmez kemerli kapılardan göze ilk batan köşelerdeki salon klimaları  ile radyatörler. Basbayağı günümüzün ev ve işyerlerinde duvara monte edilen  beyaz renkli kalorifer petekleri.

Daha da dikkatli bakınca  tarihi taş duvar kırılarak içine monte edilmiş elektrik sigorta panellerini de görüyorsunuz. Ben bile  bu kadarını beceremezdim!..



Zaten  işin daha başından sıkıntılı başladığını söylemeliyim. Aklımda  burayla ilgili Kültür Bakanlığı’nın soruşturma açtığına dair  küçük bir bilgi kalmıştı, sonradan biraz araştırdım gerçekten de öyle.

2015’de restorasyon çalışmaları başlar başlamaz, ikinci ayda  içeriye malzeme girişini sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi ‘nce tarihi dış duvar yıkılarak kocaman bir delik açılmış, oraya da demirden kapı  yapılmıştı. Çevre sakinlerinin tepkisi üzerine  Kültür Bakanlığı’na  giden bu tarihi  facia  sırasında  Kültür  Varlıklarını Koruma  Kurulu’ndan da restorasyon izni alınmadığı ortaya çıkmıştı.Yani Belediye kaçak çalışma başlatmıştı.

Sonuç itibariyle, ciddiyetsiz bir  restorasyon yapılmış. Yeni Belediye Başkanı Davut Aydın’ın  tarihi ve kültürel yapıları ayağa kaldırma noktasındaki  samimiyetine  inanıyorum ve öncelikle bu külliyeden işe başlaması gerektiğini düşünüyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları