11 Aralık 2020 - Cuma

Bu sefer koltuk 'Başkan'ı bırakmıyor…

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
845 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

AK Parti’de 2001 yılından bu yana Bursa’da tam 7 il başkanı görev yaptı.
 

Bunlar sırasıyla;
 

Şevket Orhan, Mehmet Tunçak, Hayrettin Çakmak, Nagıp Vardar, Sedat Yalçın, Cemalettin Torun ve Ayhan Salman.
 

Hepsinin dönemini yakinen takip ettiğim için çok iyi biliyorum, bana derseniz ki “içlerinde en şanslı ve en rahat görev yapan il başkanı kim idi?” diye, hiç düşünmeden “Ayhan Salman” derim.
 

Kaldı ki, bu sadece benim tespitim de değil, yukarıda saydığım il başkanlarına da sorsanız aynı cevabı alırsınız…
 

Çünkü;
 

Sayın Ayhan Salman’ın il başkanı olarak atanması zaten başlı başına bir şans.
 

Zira, ondan öncekilerin 6’sı teşkilatların tanıdığı ve yakinen bildiği isimlerdi. Ayhan Salman 3 yıl önce, beraberinde 4 isimle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına çıktığında ismini İnegöl teşkilatı dışında bilen yoktu. Görevi alarak dönmesi bu anlamda sürpriz oldu.
 

İlk aylarda teşkilatların her kademesinde ona gösterilen büyük destek, güven ve ilgi de büyük bir şanstı. Ama bu fırsatı kullanamadı. Sessiz ve sakinliği, beyefendi tavrına istinaden onun, bunun adamı olarak üzerinde bloke olmaması en büyük avantajıydı.
 

Tabii sonra bu profil değişti o başka bir durum…
 

Yine 3 yılda genel ve yerel olmak üzere girdiği 2 seçimde en rahat il başkanı pozisyonu sergiledi. Evet, bugün AK Parti’nin elindeki en büyük il durumunda büyükşehri kazandıran bir il başkanı oldu ama onun arkasındaki kahramanların en başta Alinur Aktaş, Hakan Çavuşoğlu ve Mustafa Dündar olduğunu tüm Bursa biliyor.
 

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kamuoyunda “İki İnegöllü Bursa’yı yönetiyor” algısının kendisine verdiği olumsuzluğa ve özellikle son dönemde CHP ile İYİ Parti il başkanlarının kendisine yönelik sert muhalefet kıskacında “il başkanı olarak” savunmasız bırakmasına ve yalnızlaştırmasına rağmen son ana kadar arkasında dimdik durdu.
 

Sadece o mu?
 

Milletvekilleri de 2 yıldır tam destek verdiler.

 

***

 

Yine, kendisinden öncekilerin dönemlerinde Türkiye’de Gezi olayları, 17-25 Aralık itibarsızlaştırma operasyonları, MİT Krizi, 6-7 Ekim olayları,  Haziran 2015 ile Ocak 2016 arasında peş peşe yaşanan terör olayları, 15 Temmuz darbe girişimi, finans baskıları gibi pek çok tarihi siyasal, sosyal ve ekonomik olaylar yaşanmasına rağmen Ayhan Salman’ın döneminde sadece pandemi patlak verdi.
 

Gerçi bu pandeminin de etkisinin diğerleri gibi derin yaralar açtığı da ortada… Ve ne yazık ki il başkanlığının bu süreçte Bursa’da salgını yönetmekte iyi bir sınav veremediği de ortada…
 

Yine dar alanda politika yapmasına, tabandan kopmasına, sahaya inmemesine, partinin eskilerini küstürmesine, muhtarlar, STK ve iş dünyası başta olmak üzere etkinliğini gösterememesine ve özellikle pandemi döneminde temsiliyet anlamında ağır eleştirilerin odağında kalmasına rağmen Ankara’nın da tuttuğu il başkanı oldu.
 

Sayın Salman’ın o şansı şimdi yine iş başında!
 

Bir ay önce göreve devam etmeyeceğini açıklamasına rağmen, bu sefer koltuk onu bırakmıyor.
 

Bir aydır iktidar partisinin koltuğu için isim aranıyordu ya, dün işte ilk defa 6 isim il başkanlığına çağrılarak ”Yarın (yani bugün) İstanbul’da saat 14.00’da Vahdettin Köşk’ünde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan sizlerle görüşecek” denilerek, önemli bir gelişme yaşandı.
 

Bunun üzerine Ali Yılmaz, Mustafa Yavuz,Davut Gürkan, Nazım Maral, Gökay Bilir ve Hasan Çepni, il başkanlığına gidip  Covid testi yaptırdılar. Hepsi akşam saatlerinde negatif çıktıklarını öğrenip, İstanbul için hazırlığa başladıkları anda bu sefer, programın iptal edildiği haberiyle şaşkınlık yaşadılar.
 

Çünkü Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir’in yardımcılarından biri Covid olmuştu ve Erkan Bey de kendini 4-5 günlüğüne evinde karantinaya almıştı.
 

Normalde böyle bir aksilik yaşanmasaydı, beklenti bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu 6 isim içinden birine il başkanlığı görevini tevdi etmesi idi. En geç önümüzdeki pazartesi günü de il başkanlığında görev devir teslimi yapılması planlanıyordu.
 

Ama gördüğünüz gibi yine il başkanlığı koltuğu çarşamba gününe kadar Ayhan Başkan’a kaldı.
 

Teşkilat mensupları da hatırlayacaktır ki, daha önceki devir teslimler hep jet hızıyla gerçekleşmişti.
 

NOT: Yazı makasçıları aman dikkat, hani bazen yazılarımı kesip birilerine atıyorsunuz ya gözünüzü seveyim  cümlelerimi tam kesin… Ben ne zahmet çekiyorum bunları bir araya getirmek için…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları