14 Şubat 2025 - Cuma

Bu yazı, “Türkiye’nin Libya’da ne işi var?” Diyenlere gelsin…

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
81 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Hafta içinde kısa adı ANASİAD olan Anadolu Sanayici ve iş Adamları Derneği Başkanı Hakan Birkan ile Başkan Vekili Kamil Goral gazetede konuğumuzdu. 2009 yılından bu yana başkanlık yapan Eyüp Kutlucan’dan geçen yıl derneğin başkanlığını devralan Hakan Birkan, gelir gelmez çıtayı öyle bir yükseltmiş ki. Derneğin kapısını Doğu Akdeniz ülkesi Libya’ya açmış.

“Libya’da sizin ne işiniz var?” dedim.

“Biz işadamı örgütüyüz, Libya’da bizim için bakir bir bölge. Şu anda her alanda kalkınma hamlesi yapıyor ve dolayısıyla Türk işadamları için Libya çok iyi bir pazar” dedi.

Elbette bu ticari işbirliği bir devlet politikası, öngörüsü ve aldığı risk sonucu gerçekleşen gelişme.

Nerden nereye? Diyeceksiniz ama aynen öyle.

Eğer bugün Türk işadamları Libya’yı iyi bir Pazar olarak görüyor ve oraya yatırım için gidiyorsa bunun altında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dışarıdaki baskıdan ziyade içeride siyasi linçe uğradığı 2020 yılındaki Libya’ya asker gönderme tezkeresi kararı ve tabii ki mavi Vatan Projesi yatıyor.

….. …..

Hatırlarsanız;

27 Kasım 2019 tarihinde Türkiye ile Libya hükümetleri arasında “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı” ile “Deniz Yetki Alanları Sınırlandırılmasına Dair Mutabakat Muhtırası” imzalandı. İki ülke arasında ekonomik ve kıta sahanlığının korunmasını içeren işbirliği, bölgede Yunanistan, Kıbrıs Rum Yönetimi, Lübnan, İsrail, Mısır, Fransız ve Rusya’yı rahatsız ederken, Libya’da çıkan iç savaşta BM’nin meşru hükümet olarak kabul ettiği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin askeri destek talebi sonrası Türkiye Meclis’ten 2 Ocak 2020’de Libya’ya asker gönderme tezkeresini çıkardı.

Türkiye süreçte Libya’ya “Barış Gücü “adı altında asker göndererek 2014 yılından bu yana devam eden kanlı iç savaşı da kısa sürede sonlandırmış oldu. Zira, Türkiye’nin taraflar arasında sürdürdüğü diplomatik ve askeri ataklar ile iç savaş 23 Ekim 2020’de BM’nin de öncülüğünde sona erdi. Kaldı ki Türkiye süreçte sadece asker göndermedi, teknoloji, eğitim ve teçhizat desteği de verdi.

Bu tezkere çıktığında “Türkiye’nin Libya’da, Doğu Akdeniz’de ne işi var?” Türkiye Libya iç savaşına neden müdahale oluyor?” diye iç siyasette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve iktidarı ağır eleştirilerle, ithamlarla topa tutan muhalefete şimdi sormak lazım, “neden orada olduğumuzu anladınız mı?” Diye…

…… …..

İşte, Türkiye’nin 4 yıl önce Libya’da aldığı inisiyatif, devlet politikası bugün Türk işadamlarına dünyanın en zengin petrol yataklarına ve doğalgazına sahip bu ülkenin kapıları açtı. ANASİAD Başkanı Hakan Birkan İstanbul’un Bursa’dan daha önce Libya’nın kapılarını açtığını ve Türk işadamlarının yatırımlarına başladığını söyledi.

Birkan “İki ülke arasında ticari ilişkilerimizi arttırmak amacıyla sektörel bazda projeler üretiyoruz. Şimdi önümüzdeki hafta ANASİAD olarak Libya’ya gideceğiz. Burada ne gibi işbirliği yapabiliriz, onun ön çalışmalarına başlayacağız. Libya’daki hükümet yetkilileri Türk işadamlarının ülkelerine yatırım yapmasını her yönden destekliyorlar, gelin diyorlar. Çünkü burası iç savaştan dolayı tahrip olmuş bir ülke. Yer altının ve yer üstünün imarı lazım. Bu noktada Bursa’nın ticari ahlakını, başarılı iş insanlarını ve tecrübesini Libya’ya taşıyacağız” diye konuştu.

ANASİAD Yönetiminin üyelerini içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntının çıkmazında Bursa ve Türkiye dışına taşımak istemesi, yeni ufuklar çizmesi, yeni kapılar açması takdirlik bir çalışma. Başkan Birkan’ın ayrıca kurulduğu 2009 yılından bu yana 46 kurucu üyede kalan derneğin kapılarını büyüme adına yeni üyelere de açtıklarını söylemesi yerinde bir karar olmuş.(Hakan Birkan'ın açıklamalarını okumak için tıklayınız)

NİLÜFER BELEDİYESİ BU YILI RIFAT ILGAZ’A ATFETTİ

Nilüfer Belediyesi 2013 yılından bu yana Türk edebiyatının ve sanatının ünlü isimlerini anma ve gelecek kuşaklara tanıtma amacıyla her yılı bir usta kaleme adıyor. Bu yıl da daha çok Hababam Filmi’nin yazarı olarak bildiğimiz usta edebiyatçı, Şair Rıfat Ilgaz’a atfetti.

Başkan Şadi Özdemir önceki gün Nilüfer Belediyesi’nin Görükle Koza Kütüphanesi’nde Rıfat Ilgaz’ın torunu Anıl Ilgaz, Yılın Yazarı Danışmanı Turgay Fişekçi ve Usta oyuncu Altan Gördüm’le düzenlediği toplantıda önce “sanatın her zaman iyileştirici ve birleştirici özelliğini taşıdığını” söyledi.

Şadi Başkan “Bu projenin ilk yolculuğu 2013’te Sabahattin Ali ile başladı. Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Gülten Akın, Tomris Uyar’la devam etti. Bu yılı da, herkesin gönlünü kazanmış usta sanatçı Rıfat Ilgaz’a adıyoruz” dedikten sonra;

“1940’larda yayınladığı Yarenlik, Sınıf, yaşadıkça, kitaplarıyla çağdaş şiirimize yine bir yol açtı. Toplumsal sınıf eserleriyle mesleği öğretmenlikten atılıp, cezaevine girse de mücadelesini sürdürmeye, yazmaya devam etti. Herkesin tanıdığı bir yazar oldu. Yıl boyunca usta sanatçıyı herkese anlatıp, anacağız, eserlerini tanıtacağız. Çocuklarımız, gençlerimiz bu değerli ismi tanısın istiyoruz” diye konuştu.

Şadi Başkan toplantının bitiminde de usta sanatçının şiirini okuyarak, salonda bulunan gençlerden büyük alkış aldı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları