09 Nisan 2025 - Çarşamba

17 Nisan’da faiz indirimi olacak mı?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
51 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Siyaset yazarı olarak pek alanım değil ama yine de genel bir değerlendirme yapmak istiyorum.

ABD Başkanı Trump’ın ülkesini yeniden üreten ülke konumuna getirme girişiminde dünya piyasalarını kasıp kavurduğu şu günlerde bizim de iç piyasada en çok merak edilen “Merkez Bankası 17 Nisan’da faiz indirimi yapacak mı?” sorusu oluyor.

19 Mart’tan önce bu soru bu kadar merak edilmiyordu.

Çünkü Merkez Bankası uygulanan sıkı para politikası kapsamında Aralık 2024’ten itibaren faiz indirimlerine başlamış ve politika faizini önce yüzde 47.5’a, Ocak 2025’te yüzde 45’e ve Mart ayında yüzde 42’5’a düşürmüştü.

Bu doğrultuda ekonomide beklenti, Nisan ayında da politika faizinde 250 baz puanlık bir indirim yaparak faiz oranını %40’a çekmesi ve yıl sonuna kadar faizlerin yaklaşık yüzde 21’lere gerilemesiydi.

Ancak, tüm bu beklentiler alt üst oldu.

19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “yolsuzluk ve kent uzlaşısı” iddialarıyla gözaltına alınmasıyla başlayan siyasi ve sosyal gelişmeler maalesef kırılgan ekonomimizi daha da sarstı.

…….             …….

Ekonomist Prof. Ahmet Şahinöz, bu olayın ekonomiye maliyetinin, 2001 krizindeki gibi olacağını belirtip kötü bir tablo çizerken… 

Dünyaca ünlü Ekonomist Mağfi Eğilmez de İmamoğlu’nun tutuklanmasının ekonomik etkilerini  değerlendirerek, siyasi belirsizliklerin  ekonomideki riskleri arttırdığını  ifade etti.

Eğilmez’in değerlendirmelerine göre;

-- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına varan operasyonun, finansal piyasalara yansıyan maliyeti yaklaşık 1.9 trilyon liraya ulaştı. 

--Yine İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türk Lirası, dolar karşısında %12,7 oranında değer kaybederek rekor derecede düşük seviyelere geriledi.

-- Piyasadan yabancı yatırımcı çıkışları yaşandı, yerli yatırımcılar ise dövize yöneldi. 

--Gösterge faiz oranı %37,09’dan %44,60’a yükseldi, bu da Hazine’nin borçlanma maliyetini 7,51 puan artırdı.

--Türkiye’nin Risk Primi (CDS)250 baz puandan 383 baz puana yükselerek, dış borçlanma maliyetlerini ciddi şekilde artırdı.

-- Bankacılık sektörü yaklaşık %25 oranında değer kaybetti.

 --TCMB, faiz koridorunu genişleterek gecelik borç verme faizini %44’ten %46’ya yükseltmiş ve haftalık repo ihalelerine ara verdi.

Yine, Mağfi Eğilmez’e göre Merkez Bankası döviz kurundaki bu ani yükselişi kontrol altına almak amacıyla piyasaya milyarlarca dolar tutarında döviz satışı yaparak rezrvlerin erimesine neden oldu.

İşte bu noktada bazı ekonomistler MB’nın yaklaşık 10 milyar dolar ile 25 milyar dolar tutarında döviz satışı gerçekleştirdiğini ifade etmekte.

Sonuç olarak;

İmamoğlu operasyonunun hukuki süreçte siyasi ve sosyal yansımaları olduğu kadar, olumsuz finansal sonuçları da doğdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu’nun 17 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştireceği toplantıda ekonomistlere göre faiz indirimi yapılmayacak, hatta bu sabah TV kanallarında faiz artırımına gidilebileceğinden dahi bahsedildiğini belirtmeliyim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları