05 Nisan 2019 - Cuma

AK Parti seçmeni de Turgay Erdem'e oy verdi!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
160 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Nilüfer'in siyasi, sosyolojik, demografik ve ekonomik yapısı belli.

CHP'nin ve Mustafa Bozbey'in yıkılmaz kalesi. AK Parti 2004 yılından bu yana yerelde bu ilçede kimi aday gösterirse göstersin bir kayıp. Genel seçimlerde AK Parti'nin oyu birinci çıkarken, yerel seçimlerde hep ikinci çıkıyor.

O yüzden Millet İttifakı adayı Turgay Erdem belediye başkan adayı olarak ilan edildiği andan itibaren belediye başkanlığını da tescillemiş oldu.

Bu dönem AK Parti, Nilüfer'de farklı bir siyasi taktik izledi. 2014 yılı seçimlerinde CHP'den Büyükşehir Belediye başkan adayı olan Necati Şahin'i, Cumhur İttifakı'nın adayı olarak gösterdi.

"Hem CHP'den oy alırım, hem de benim camiamdan" dedi.

Ama olmadı, daha doğrusu tutmadı!

Necati Şahin, Bursa kamuoyunun çok yakından tanıdığı, sevdiği biri olmasına ve akademik kulvardaki başarılı unvanına rağmen siyaseten sağ tarafta da beklenileni tam anlamıyla veremedi.

Sandıktan Turgay Erdem yüzde 62.09'la birinci çıkarken, Necati Şahin yüzde 35.13'le ikinci çıktı. Aradaki fark neredeyse yarı yarıya!..

Turgay Erdem geçerli 267 bin 942 oyun 166 bin 316'sını alırken, Necati Şahin 94 bin 109 oyda kaldı.

Başarı mı? İlçeye ve partililere göre evet.


                                       *******                     *******                       *******


 Çünkü seçim startı verildiğinde Necati Şahin için yapılan başarı değerlendirmesi Turgay Erdem'e göre değil, 2014 yılında Mustafa Esgin'in aldığı oy oranına göre karşılaştırma idi.


Nitekim 2014 yılı seçimlerinde bugün milletvekili olan Dr. Mustafa Esgin, belediye başkan adayı sıfatıyla yüzde 34,7 oranında oy almıştı. Alınan oy miktarı bakımından değerlendirdiğimizde ise o tarihte geçerli 228 bin 596 geçerli oyun, 79 bin 338'i Mustafa Esgin'e çıkmıştı.


Şunu da eklemekte fayda var.

 

5 yılda seçmen sayısı 47 bin artarken, kullanılan oylarda da geçerli oy sayısı 39 bin artış gösterirken, alınan oy sayısının da 14 bin 771 olarak artması normal.


Sonuçta, 5 yıl önceki sonuçla karşılaştırdığımızda Şahin yüzde 1'e yaklaşan bir artış göstermiş gibi gözüküyor ama bu salt AK Parti'nin oyu değil, içinde MHP'nin de oyu var.


Zira MHP yüzde 7,5 oranında oy almıştı. Bu durumda alınan sonuçta 'Hiç MHP'nin oyu yok!' demek büyük haksızlık olur.

Tabii başarı hikâyesine nereden baktığınıza bağlı.


                                            ******                    *******                    *******


Nilüfer'in yeni Belediye Başkanı Turgay Erdem'e gelince...


Hakkını teslim edelim.


Süreçte kendini bilmez takımınca hastalığından tutun da özel yaşamına kadar ahlâksızca saldırılar yapıldı. Mustafa Bozbey'den daha az oy alacağı söylendi. Ama o beyefendi, sakin tavrını bozmadı, hiç birine cevap vermedi ve sessizce kampanyasını yürüttü.


Ve bir rekora imza attı: Yüzde 62.09.


Şimdi soruyorum.


Bu oranın içinde sadece CHP'nin ve HDP'nin mi oyu var?..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları