24 Kasım 2020 - Salı

Siyasetin dışından 'iş adamı' aramak da ne demek?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
646 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

2017 yılının Ağustos ayında Cemalettin Torun, AK Parti İl Başkanlığı görevinden alındığında, yine yeni il başkanı arayışı bugünkü gibi bir taraftan kurumsal süreçte işliyor, diğer taraftan parti kulislerinde isimlerin biri gidiyor, biri geliyordu. Durağan haldeki teşkilatlara bir hareketlilik gelmişti.  

 

Yine bugünkü gibi, ne kadar eski ve yeni isim varsa hepsi adaydı. “O onun adamı, bu bunun adamı, o ona yakın, bu buna yakın, kesin il başkanı bu, o” derken, bir gün kulislere “Ankara’ya 4 isim çağrılmış. Cumhurbaşkanı Erdoğan içlerinden birini il başkanı yapacak” bombası düştü.
 

Hakikaten de bir araştırdık, bu sefer ki haber doğru idi.
 

Kimdi o adaylar derseniz?
 

“Abdurrahman Tığ, Hasan Kılıç, Ahmet Kılıç ve Ayhan Salman.”
 

3’ü tamam da, sondaki bu 4. isim nereden çıktı? Kimdir, kimlerdendir?  Demeye kalmadan, 2-3 saat sonra gecenin ilerleyen vaktinde Ayhan Salman’ın il başkanı olduğu haberini aldık.
 

Aldık ama, bu isim AK Parti teşkilatlarını olduğu kadar Bursa siyasi camiasını ve bürokrasi kesimi ile iş dünyasını da şaşırttı. Çünkü, olası veya olması beklenen isimlerin içinde değildi. Tam anlamıyla sürprizdi. İlerleyen saatlerde öğrendik ki, İnegöllü bir iş adamı idi. Sedat Yalçın’ın son dönem il başkanlığında il yönetiminde olduğu... Başkaca da bir bilgi yoktu.
 

AK Partili idi, ama nedense parti teşkilatlarında hiç kimse bilmiyordu.
 

İş adamıydı ama Bursa iş dünyası tanımıyordu. 
 

Kim yukarıya lanse etti, kim kefil oldu, kim önerdi? Hiç kimse  bilmiyordu ve inanır mısınız hala orası meçhul. Hem partili, hem de iş adamı olsun tercihinde isminin öne çıktığı söylendi o kadar…
 

Sedat Yalçın’ın başkanlığında A takımı içinde olan bir yakın arkadaşım bana o günlerde şöyle demişti:
 

“Sedat Başkan, bir ara yürütmeyi değiştirmek istedi. Ayhan Bey’i de beyefendi ve sakin duruşu nedeniyle 'olabilir mi?' diye bir süre gözlemledi. Hatta ben şaşırmıştım, çünkü toplantılarda hep arkada oturur pek fazla da konuşmaz, görüş belirtmezdi. Nitekim Başkan da sonradan vazgeçti”

 

***

 

Bunları neden mi yazdım?

 

Şimdi yeni il başkanı aranıyor ya, korkarım ki “tarihin tekerrür” etme olasılığı yüksek!..
 

Burada teşkilat yoklaması yapıldı, 10’a yakın isim çıktı. Temayülde partililere çapraz sorular yöneltilirken, “siyasetin dışından iş dünyasından isim verir misiniz?” diye de soruldu.
 

İlk etapta fazla üzerinde durulmadı, ama şimdilerde görüyorum ve duyuyorum ki “o gün sorulan iş dünyasından, parti dışından isim verir misiniz?” sorusu hala geçerliliğini koruyor.
 

Bir de sürpriz isim.
 

Sırf bu anlamda bazı isimlerin Ankara’da masa üzerinde olduğu bilgisi de geliyor.
 

Hatta, MÜSİAD kökenli isimler gündemde bile denildi.
 

Elbette iş adamı olması parti açısından fevkalade iyi.
 

De…
 

“Siyasete mesafeli”, “siyasetin dışından”, “AK Parti’nin dışından” demek de ne oluyor?


Siyasete mesafeli biri istediği kadar iyi insan, başarılı insan, terbiyeli, ahlaklı, bilgili olsa ki bu konuda hiç şüphem yok, çünkü Ayhan Salman gerçekten  işinde başarılı, gayet nezaket sahibi biri idi, ama gelin görün ki iyi insan olmak, iyi yönetici olmak, başarılı olmak siyasette de başarıyı getirmiyor.

 

***

 

Zaten AK Parti’nin son 3 yılda teşkilat anlamında yaşadığı sorunlar da buradan çıktı. Eğer ki Ayhan Salman siyasette biraz daha aktif ve deneyimi bulunsa idi, herkese eşit mesafede yaklaşıp, partiyi kucaklayabilse idi, siyaseti iyi okuyup politika üretebilse idi, vatandaşın gönlünü kazanabilse idi inanın şu anda koltuğunda oturuyor, kendi yaptığı delegeleriyle seçime gidiyor olacaktı.

 

Bu dönem il başkanı olacak insanın artık parti dışından hele ki siyasete bulaşmamış olma lüksü yok. Çünkü AK Parti 2002-2017 yılları arasında tek kale maç yapan parti değil.
 

Asıl şimdi siyasetin içinden, tabandan bu partiye emeği geçmiş, eskiyle yeniyi buluşturacak, politika üretecek, partisinin hizmetlerini anlatabilecek, belediye başkanlarına ve bürokrasiye hakim olabilecek, vatandaşın ayağına gidip onun gönlünü kazanabilecek, muhalefetin sokak siyasetinin ardından gitmek yerine onları susturabilecek, temsil kabiliyeti yüksek kıvraklıkta bir partili olmalı.
 

Bu insanın iş adamı olması gerekmiyor, mesleği olsun, tahsili olsun. Dava adamı olsun yeterli. Ama illa iş adamı isteniyorsa o nitelikte bu partinin kallavi iş adamları da var. O isimler de zaten temayülde söylendi.
 

Eğer  tabii kişisel çıkarlar uğruna bu partiye bir daha sürpriz isimle sürpriz yönetim yaşatarak Bursa’yı CHP’ye teslim etme hevesi olanlar varsa  buyursunlar.
 

Benden söylemesi…
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları