01 Şubat 2023 - Çarşamba

Bu masanın seçim beyannamesi tutar mı?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 7 dk.
188 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

“Dağıldı, dağılacak “derken 6’lı masanın bugünlere kadar firesiz gelmesi hakikaten büyük başarı. Bu sürecin mimarı da şüphesiz Kemal Kılıçdaroğlu.

Kolay değil hem partini solun solundan merkeze kadar taşıyacaksın, sonra da 50’li yıllara kadar “söz de karar da benim“ dediğin dönemi kapatan DP’nin hoyrat mirasyedilerini;

2018’e kadar faşist diyerek politika yaptığın ülkücü ağabey ve ablaların kurduğu İYİ Partilileri;

2020’li yıllara kadar laiklik karşıtı olarak gördüğün hacı, hoca takımının oluşturduğu SP’lileri;

Son olarak da iktidarın içinden kopup gelen, kuruluş felsefesi merkezlerine Erdoğan karşıtlığını alan, taze DEVA ve ‘Gelecekliler’i bir masada buluşturacaksın.

Ve bir de tabii o kadar inkâr etmene rağmen, PKK destekçisi HDP’lileri masanın bulunduğu oda kapısının dışında eşikte bekleteceksin.

Gerçekten birbiriyle benzeşmeyen 6 artı 1 partiyi bir arada tutmak hiç ama hiç kolay değil…

Eğer Kemal Bey, önümüzdeki şu 15 gün zarfında da bu tutkal becerisini gösterebilirse, ondan sonra önü açık. Çünkü, 15 gün sonra 6’lı masa merakla beklenen Cumhurbaşkanı adayının ismini açıklayacak.

İşte o gün geldiğinde aday üzerinde mutabakat sağlanırsa muhalefet cephesinde bu iş bitmiş demektir.

 

Tabii bunun yansımasını nihayetinde sandıkta halk verecek. Yalnız şunu söyleyebilirim, 6 partinin bir arada aynı çizgide, aynı politikaları belirleyip, aynı şarkıyı söylemesi ve aynı dili konuşması halk nezdinde “bir güç odağı “oluştursa da bunun oya tahvili öyle pek kolay olmayacak.

******                     ******

Zira, 6’lı masanın geldiği nokta pazartesi gününden itibaren artık tek parti görünümünde. Ankara’da açıklanan “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” tamamen sağdan ve soldan ayrı fraksiyonlardan gelen ve bakış açıları kısa süre öncesine kadar tamamen zıt olan bu partileri tek potada benzeştirdi.

İşte pazartesi günü enbursa.com ve İnci Sözlük ekibi olarak özel davet edildiğimiz o buluşmada idik.

Ankara Söğütözü’nde AK Parti Genel Merkezi’nin tam karşısında bulunan Congresium Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açıklama töreni gerçekten kalabalıktı. İçeride bir tek bile boş koltuk olmadığı gibi ara koridorlar, merdivenler dahi doluydu.

Dışarıya da barkovizyon konularak, içeri giremeyenler için gösterim sağlanmıştı. Salon tıka basa dolu olduğu için iktidar hevesindeki partililerin coşkusu da tavan yaptı diyebilirim.

Ama şu kıstası özellikle belirtmeliyim.

Bu salonda bir buçuk yıl önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kızının, benim de yakından tanıdığım ve dostum AK Parti Bursa eski Milletvekili Rahmetli Ali Koyuncu’nun oğlu Safa’nın nikah törenini izledim.

Hemen hemen aynı kalabalık vardı. Ama tek fark, damadın babası yeni vefat ettiğinden dolayı o günkü salonda bırakın müziği, coşkuyu, alkışlar bile cılızdı.

*****                *****

6’lı masanın seçim vaadi olarak nitelendireceğimiz mutabakat metni açıklamasına 81 ilden 6 partinin de il ve ilçe teşkilatlarından, belediye başkanlarından katılım vardı. Ve tabii ki bizim Bursa’nın siyasetçileri de en erken salona girenlerdendi. Yolda mola güzergahlarında rastladığımızda sohbet etme imkânı da elde ettik.

Gelelim, açıklanan seçim beyannamesi ve seçimlerde iktidar olmaları halinde “uygulayacağımız   hükümet programı” dedikleri mutabakat metnine.

9 ana başlık altındaki “ileri demokrasi” iddiasındaki metni ana hatlarıyla, daha doğrusu dikkat çeken maddeleriyle şöyle sıralayabilirim.

1)Seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesini,

2)Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin Çankaya’ya yeniden taşınmasını,

3)Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son verilmesini,

4)Cumhurbaşkanının 7 yıllığına bir kere seçilmesini ve partisiyle ilişiğinin kesilmesini,

5)Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 2’ye ayrılmasını,

6)Bakan Yardımcılığı görevleri yerine müsteşarlık görevinin yeniden getirilmesini,

7)Çoklu baro sistemine son verilmesini,

8)Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerden kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesini,

9)Yüzde 1 oy alan partilerin hazine yardımı almasını,

10)Siyasi parti kapatma yetkisinin TBMM’ye yeniden verilmesini,

11)Yerel yönetimlerde kayyum uygulamasına son verilmesini,

12)Büyükşehir Belediyesi ile mahalle olan köylere tüzel kişiliklerinin yeniden verilmesini (ki içlerinde tek yerinde bulduğum madde),

13)İklim Kanunu’nun çıkarılmasını,

14)Şehircilik ve Afet Bakanlığı kurulmasını,

15)Devlet okullarında öğrencilere süt, su ve öğle yemeği verilmesini,

16)GATA ve askeri hastanelerinin yeniden açılmasını,

17)Türkiye’nin yeniden F-35 Projesi’ne dönülmesinin sağlanması,

18)Geçici Koruma altındaki Suriyelilerin en kısa sürede geri gönderilmelerinin sağlanması,

19) KPSS’den sonra mülakatların kaldırılması (bu madde çok alkış aldı)

20)Cumhurbaşkanlığına bağlı ofis ve kurumların lağvedilmesi,

Programı sonuna kadar izledim. Hatta her partiden bir genel başkan yardımcısının söz alıp en az 9-10 dakika bir başlığı konuşması salondaki kendi partililerinin bile bir süre sonra heyecanını, sabrını zorladı ve salon program bitiminden hemen hemen 45 dakika önce boşalmaya başladı.

Netice olarak diyebilirim ki, 6’lı masanın seçim beyannamesi adı altında ortaya koyduğu açılımların bazıları aslında AK Parti’nin 20 yıllık iktidarında rahatlıkla uygulayabileceği vaatler olurken, bazıları ise artık yeni Türkiye’nin kaldıramayacağı demode maddeler durumunda. Zaten dikkat edilirse maddelerin geneli Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yapısını bozmaya yönelik.

İşte burada halk, reformla onayladığı sisteminin devamına mı yoksa eski sisteme mi dönecek, bunun kararını verecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları