31 Aralık 2021 - Cuma

Bu ankette neden Bursa’dan tek isim var?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
461 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Yeni bir yıla girerken gelenekseldir, kentin ve ülkenin en’leri yani o yıla damgasını vuran isimler ve olaylar derlenir.

ORC Araştırma Şirketi de 2021’in ‘en’leri araştırmasında partilerin yılın başından sonuna kadar ki bir yıllık seyirlerini, başarılı milletvekillerini ve belediye başkanlarını içeren çok kapsamlı bir araştırma yapmış.

Söz konusu araştırma 2-21 Aralık tarihlerinde, 51 ilde toplam 20 bin 186 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilmiş.

Araştırma siyaseten bir hayli dikkat çekici.

Geçmiş dönem seçimleri neredeyse birebir bilen şirketin son araştırmasına baktım,  başarılı milletvekilleri ile belediye başkanları içinde sadece bizim Bursa’dan bir isim vardı, o da Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar.

Başkaca da bir isim yoktu!

                                   ******                               ******                                 ******

Şöyle ki;

En başarılı milletvekilleri içinde, ilk 2 sırada CHP’nin İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ile Manisa Milletvekili Özgür Özel var, 3. sırada ise AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan yer alıyor. Turan’ı sırasıyla İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ve CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker izliyor. Ne hikmetse listede bizim Bursa’nın 11 milletvekilinden bir tane bile isim yok!

En başarılı Büyükşehir Belediye Başkanları içinde ilk 5 sıra hiç değişmiyor.

Birinci İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gelirken, onu Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer takip ediyor.

En başarılı ilçe belediye başkanları sıralamasında, ilk 10’un başını CHP’nin Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin alıyor. O’nu sırayla AK Parti’nin Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, CHP’li Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, İYİ Partili Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, CHP’li Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, MHP’li Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, CHP’li Beylikdüzü Belediye Başkanı M. Murat Çalık, AK Partili Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve AK Parti’nin Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar takip ediyor. 9. Sırada yer alan Dündar’ın oy oranı ise yüzde 55. 2, ilk sıradaki Belediye başkanı Soner Çetin ile arasındaki fark sadece 5.3. Dündar’dan sonra 10 sırada en başarılı belediye başkanı olarak da CHP’nin Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç bulunuyor.

PARTİLERİN DURUMU NE?

Araştırma da siyasi partilerin bir yıllık performanslarına da yer verilmiş.3 parti içinde en dikkat çeken İYİ Parti oluyor.

Çünkü oyunu yüzde 10.8’den yüzde 15. 9’a çıkaran tek parti durumunda. CHP yüzde 22,3’den yüzde 25.5’e gelirken, iktidar partisi AK Parti ‘de ciddi bir erime söz konusu.

Yüzde 36.8’den yüzde 30. 3’e geliyor.

Benzer durum Avrasya Araştırma Şirketi’nin aralık ayı değerlendirme raporunda da görülüyor. Kamuoyu araştırmasında “bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunda, CHP yüzde 30.4’le birinci parti çıkarken, AK Parti yüzde 27.6’ya düşmüş gözüküyor. İYİ Parti ise oyunu arttıran parti olarak yüzde 12.9, HDP yüzde 11 çıkarken, MHP yüzde 6.5’la alt sıralarda yer alıyor.  Enteresandır ilk defa bu ankette DEVA’nın oyu yüzde 6 ile Gelecek ve Saadet’in çok çok üstünde çıkıyor.

Cumhur İttifakı’nın oylarının eridiğini gösteren anketler sadece bu ikisi değil. Yılın son ayında Metropol’un araştırmasında da AK Parti ve MHP’nin oyları belki de son 20 yılın en düşük oy oranlarında görülüyor.

Kasım ve özellikle Aralık ayı malum. Doların ani çıkışlarıyla piyasanın da dengesi bozuldu ve yükselen fahiş fiyatlar iktidar partisini halk nezdinde sıkıntıya soktu. Bakalım hükümetin uygulamaya koyduğu yeni model, yeni yılın ilk çeyreğinde nasıl bir seyir gösterecek?

Eğer mart ayında ekonomik göstergelerde iyileşme olursa, bu anketlerde de Cumhur İttifakı’nın oylarında yukarıya doğru yükseliş trendi kendini mutlak surette gösterecektir.

İYİ SENELER

Son 2 yıldır küresel çapta yaşanan salgın ve üzerine küresel çapta ortaya çıkan ekonomik daralma ve buna bağlı olarak bizim ülkemizde bir aya yakın süren orman yangınları ardından can kayıplarıyla sonuçlanan büyük sel felaketlerinin acısı derken, son bir ayda dolar kurunun ani yükselişinin yarattığı şok ekonomik kriz 2021’i hepten çekilmez hale getirdi.

Umarız ki yeni yıl da tüm bu sıkıntılardan kurtuluruz.  2022, 2021’i aratmaz. “Sağlık, mutluluk, huzur, barış, bolluk ve bereket” dileğiyle…

   

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları