07 Nisan 2021 - Çarşamba

Nilüfer’in yeni yol haritası “tarım”…

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
972 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Yerel seçimlerin üzerinden tam 2 yıl geçti. Her yıl olduğu gibi bu yılda belediye başkanları icraatın içinden toplantıları düzenlemeye başladılar. İlk toplantı Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’den geldi. Erdem bir yılın değil, tam 2 yılın yani, görevdeki 730 günün değerlendirmesini yaptı.


Başkan Erdem merkez ilçeler içinde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la birlikte koltuğunda en avantajlı başkanlardan biri. Çünkü, Nilüfer’de başkanlık koltuğunda 2. yılını doldurmasına rağmen öncesinde de Mustafa Bozbey’le birlikte belediyenin yönetim kadrosunda yer aldığı için ilçenin en ucra köşelerine kadar her bir metrekaresine vakıf ve hikayesini bilen biri.


Ve tabii 2.büyük şanslı kısmı, Mustafa Bozbey gibi kent markası bir ismin bıraktığı şehircilik çıtasının yüksekliğinin getirdiği konforlu bir kentin yönetim idaresine oturmuş olması…


O yüzden hizmette devamlılık esastır ilkesinde “koltuk ve makam” dışında pek kendisi için değişiklik olduğunu sanmıyorum. Zaten görüntü de o, her zamanki gibi mütevazi ve samimi kimliğini koruyor.


Gelelim,dünkü toplantıya…

 

 


Sunumunda da, 730 günü değerlendiren kitapçıkta da en dikkat çeken detay, daha doğrusu ana tema, Nilüfer’in bundan böyle sanayi kimliği başta olmak üzere tüm renkleri barındıran yaşam biçimi yerine tarım kenti kimliğinin ön plana çıkarılmış olması idi ki, tam yerinde bir politik duruş çünkü, bundan böyle tarım ülkemizin yükselen değeri durumunda.

 

Zira, ne zamanki bu ülkenin çocukları “modernite” adı altında topraktan koptu, koparıldı, köylüsü, çitçisi köyden göçüp kente yerleşti ve işçi olarak çalışmaya başladı işte o zaman meyve ve sebzede gıda da dışa tam bağımlı ülke haline geldik.
                                       

                                                                                ////// ////// ///////


Nilüfer çağdaş kent mimarisi ile 8 OSB’yi barındıran planlı kent görünümünde olmasına rağmen verimli, işlenebilir toprağı bakımından da en zengin bölgemizden. En basiti eskiden şifalı otlar içinde gördüğümüz ama kıymetini bilmediğimiz lavanta, önümüzdeki sürecin Nilüfer’e adını veren çiçeğini gölgeleyip,çitçiye alternatif geçim kaynağı sağlayacak en önemli katma değer kazandıracak nadide bitki gibi duruyor. 


Bu kapsamda, Nilüfer kent bostanlarında lavanta, kekik,nane, adaçayı, safran, ekinezya, melisa , hint yağı gibi şifalı otlar başta olmak üzere “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi” nde ekolojik tarım koşullarında 50’ye yakın bitki çeşidi yetiştirilirken, satış ve pazarlamasında da Nilkoop aracılığıyla belediye öncülük ederek destek sağlıyor.

 


Yine “Meyve Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi’nde” 25 mahallede 30 bin adet meyve fidanı dağıtılırken, Hasanağa Enginarı’na coğrafi işaret alınması ve tabii ki Türkiye’de sayıları halen çok az olan yerli tohum kütüphanesinin oluşturulması, bilimsel tarımda toprak etütlerinin yapılması, kent merkezinde apartmanlara hapsolmuş vatandaşların balkonlarında tarımsal üretime destek amacıyla 10 bin kişiye 200 bin meyve fidesinin dağıtılması, yanısıra bitkisel ve yemek atıklarının organik gübreye dönüştürülmesi amacıyla kompost ünitesini hayata geçirmesi, üreticilere destek amaçlı çiftçi evinin açılması da önemsenecek çalışmalar içinde bulunuyor.

 

Dedim ya toplantının ana teması da tarım kenti Nilüfer üzerine kurulmuş diye… Dün toplantının düzenlendiği salonun girişinden tutun da, masa üzerindeki çiçeklere ve basın mensuplarına hediye edilen paketlere kadar hepsinde lavanta hakimiyeti vardı.

 

Ayrıca genelde belediyelerin çalışmalarını anlatan kitapçıkların ilk sayfalarında büyük yatırımlar, belediye hizmetleri, projeler yer alır, tarım alanıyla ilgili çalışmalar en sondaki sayfalarda spor faaliyetlerinden hemen öncede anlatılır. Bu sefer Nilüfer tanıtım kitabında öncelik sıralamasında ilk sayfalarda tarım kenti kimliğinde yapılan çalışmalara yer vermiş.


Benim için daha ziyade “yeni nesil belediyecilik” anlayışında üretime ve istihdama katkı sağlama faaliyetleri ön planda olduğu için ben tarımsal faaliyetlerini sizlerle paylaşmak istedi0m. Bu noktada Başkan Turgay Erdem’in yeni bir yol açtığını belirtmeliyim. Tabii ki, Başkan Turgay Erdem 730 günde sadece tarımsal faaliyetlerde bulunmadı. Sunumunda da ayrıntılarıyla anlattı. Pandemi ile mücadele başta olmak üzere rutin belediyecilik hizmetleri ile sosyal ve kültürel pek çok çalışmalar, huzurevi, kreş, hasta konukevleri, kadın merkezleri, sanat atölyeleri, mesleki eğitim faaliyetleri, kütüphaneler olmak üzere pek çok yeni yatırımları hizmete soktu.


Dünkü tanıtım toplantısının Basın ve Halkla İlişkiler anlamında çok iyi organize edildiğini de belirtmeliyim.Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP İl Başkanı İsmet Karaca, ittifak Ortağı İYİ Parti il Başkanı Selçuk Türkoğlu ve CHP Nilüfer ilçe Başkanı Fırat Yılmaz’ın yanısıra belediyenin üst düzey bürokratları da hazır bulundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları