01 Nisan 2019 - Pazartesi

Bursa kıl payı da olsa kaleyi kaptırmadı!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
286 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Türkiye ilk defa ittifaklar altında gittiği yerel seçimlerde çok farklı sonuçlarla karşılaştı.Kim kazandı, kim kaybetti? İttifak çatısı altındaki partilerin oy oranları ne? Kim kimi taşıdı?Kürt seçmen kime oy verdi? Doğu ile batı arasındaki denge değişti mi?

30 büyükşehirde, 51 ilde nasıl bir sonuç ortaya çıktı?Bu bir yerel seçim miydi, yoksa genel seçim mi?

Hayat pahalılığı mı?beka sorunu mu?yoksa adaylar mı etkiliydi?

Ya da AK Parti teşkilatları mı?

Elbette bu seçimin sonuçlarında hepsi etken.Siyasipartiler tarafından özellikle de AK Parti genel merkezi açısından hepsi tek tek değerlendirilecektir. Ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk yaptığı konuşmada da bu mesaj vardı.

Seçim süreci başladığından beri hep söylediğim şu idi:

Bu seçimleri kazanan yüzde 1, yüzde 2 ile kazanacak, kaybeden de aynı oranlarda kaybedecek.

Çok faz oy farkı, çift kutuplu siyasal sisteme doğru gidişin ilk yerel seçimlerinde kendini ortada buluşturacak.

Nitekim süreçte ortaya atılan arada çok oy farkı olan tüm anketler çöpe gitti.Halk  sandıkta  ittifakları az oy farkıyla ortada buluşturdu.
;
Genel olarak sonuçlara baktığımızda;

Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 51.7

Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde  37.5.

Dağılımda ise;

AK Parti yüzde 44.4’le yine birinci parti durumunda. Ancak bu değerlendirmede son derece yanlış, çünkü bu oranın içinde  MHP’de var. Bursa’da olduğu gibi. Çünkü AK Parti’nin adayı ile seçime gidildi.

CHP’nin aldığı oy oranı yüzde 30.1.İYİ Parti’nin yüzde 7.5, MHP’nin yüzde 7.3,HDP’nin yüzde 4.2, SP’nin yüzde 2,7.

Gelelim Bursa’ya…

AK Parti İstanbul, Ankara, Manisa,Antalya gibi en baba  büyükşehirlerini ve kalelerini kaybederken, Bursa’yı korudu. Ve Bursa  kıl payı kazandığı büyükşehirle birlikte sonuç değerlendirmesine göre mevcut konjonktürde AK Parti’nin  kalesi olma ünvanını elinde bulunduran kent oldu.

Bursa Büyükşehir’de  Alinur Aktaş’ı yüzde 2 gibi az oy farkı  ile belediye başkanı seçerken, ilçelerde CHP’nin kalesi durumundaki Mudanya ve  Nilüfer’e Gemlik’i de ekledi.

Gürsu, Büyükorhan, Harmancık, Orhaneli, Keles ,İnegöl ve Yıldırım gibi ilçelerde Cumhur İttiffakı, Millet İttifakı’ya yarı yarıya fark atarken, Diğer ilçelerde hemen hemen oy farkı yüzde 5 ‘den aşağıya düştü.

Bu da gösteri yor ki;

Seçmen sandığın başına gittiğinde öyle daha önceki seçimlerde olduğu gibi sıradan 3 oy pusulasına da aynı partinin bölümüne mührünü basmadı. Yani AK Parti seçmeni  Büyükşehir’de, ilçede ve belediye meclis üyeliği oy pusulalarında bölgesine göre müthiş bir dağılım yaptı.

Sonuca dair diğer önemli gelişmeleri yarın ki yazımda aktaracağım. Çünkü bu seçim sonuçları  öyle mesajlar içeriyor ki kimse  kendine kazandım payesi çıkarmasın.Büyükşehir’de bu şekilde AK Parti’nin koltuğunu, Alinur Aktaş’ın konumunu gitti geldi tartışmasına açanlar, kıl payı durumuna getirenler  dışarıda değil,anamuhalefetde değil, AK Parti’nin  tam içinde…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları