09 Kasım 2021 - Salı

BTSO’nun bu raporu inşaat sektörüne ivme kazandıracak!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
736 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Bursa’da kentsel dönüşüm denince akla ilk “ucube binalar” olarak nam yapan Doğanbey Toplu Konutları geliyor. Sağ olsun dönemin Büyükşehir Belediye yönetimi ile TOKİ’nin kente kazandırdığı bu başarısız uygulamayı yeniden kentsel dönüşüme tabi tutup, yoğunluğu azaltmaya kalkmak maalesef günümüz şartlarında hem maliyet, hem teknolojik hem de hukuki olarak bir hayli sıkıntılı.

Buna karşın başarılı çalışmalar içinde Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı’da yaptığı Türkiye’ye örnek teşkil eden 5 katlı yeni toplu konut bölgesi ile Yıldırım Belediyesi’nin plansız ve kaçak yapılaşmanın merkezini teşkil eden Ankara Yolu altında 7 mahallede başlattığı kentsel dönüşüm projeleri geliyor.

Ve yine Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yıkımına başladığı Tarihi Hanlar Bölgesi de kentin tarihi dokusunu yenilemeye yönelik başarılı uygulamalardan biri.

İşte geçtiğimiz günlerde kentin dokusuna yönelik bu ve daha fazlasını içeren örneklerin de yer aldığı kentsel dönüşüm projelerini enine boyuna bilimsel olarak anlatan kapsamlı bir rapor yayınlandı.

İnşaat Mühendisleri Odası dönem dönem kentte yapılan dönüşüm projelerinin aksak yönlerini kamuoyuyla paylaşıyor ancak bu sefer raporun sahibi bilindiği üzere salt oda ya da akademik odalar değil.

Doğrudan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası.

                                  *****                                  *****                                  *****

Önce kısa bir bilgi aktarayım. BTSO çatısı altında 63 meslek komitesi bulunuyor.  Komiteler kendi içlerinde çalışma grupları oluşturuyor. Bir de bu gruplara ilave olarak ilk defa İbrahim Burkay döneminde uygulamaya konulan BTSO’da turizmden otomotiv, inşaattan kimya, tekstilden gıdaya kadar 25 ayrı sektörde ilgili meslek odaları ve STK’ların yer aldığı çok kapsamlı “sektörel konseyler “ adı altında  çalışma grupları bulunuyor. BTSO’nun 2013’den bu yana uyguladığı sektörel konseyler Türkiye oda ve borsalar içinde de ilk olması anlamında örnek olarak gösteriliyor.

BTSO’dan aldığım bilgiye göre Sektörel Konseyler bu güne kadar 3 bine yakın katılımcı ile 120’den fazla toplantı gerçekleştirip, sunumlarda bulunmuş. Bu toplantılardan elde edilen verilerin de bir taraftan kent ekonomisinin yol haritasının belirlenmesine yansıdığı, diğer taraftan da BTSO Başkanı Burkay tarafından sektörlerin sorun ve talepleri olarak Ankara’ya bakanlıklara ve yetkili kurumlara iletildiği  de ifade ediliyor.

İşte Bursa’nın son dönemine ışık tutan ve gelecek projelerine de yön veren ayrıntılı neden, sonuç ilişkisi ile sorun ve çözüm önerilerinin de yer aldığı çok kapsamlı raporun sonuncusunu BTSO inşaat Konseyi hazırlayıp açıkladı.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İMSİAD Başkan Yardımcısı Şeref Demir, BTSO Meclis Üyeleri Ali Faruk Çolak ve Serdar Atilla Erdem ile BTSO 56. Meslek Komitesi Başkanı Raşit Tuna’nın kamuoyuyla paylaştığı raporu baştan sona okudum.

Hem de birkaç defa üst üste.

                                        *****                                    *****                                *****

Gerçekten de BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak’ın dediği gibi, İnşaat Meslek Komitesi ile bu komitenin başkanlığında oluşturulan sektörel konseyin özenle hazırladığı nitelikli tam bir “ortak akıl çalışması” olmuş.

Raporda kentsel dönüşüm çalışmalarının en önemli ayağını oluşturan finans kaynağına;

 “2 B gelirlerinin, Çevre cezalarının yüzde 50’si, harç gelirlerinin yüzde 50’si, İller Bankası’nın gelirinin yüzde 50’si kentsel dönüşüm hesabına aktarılmalı” şeklinde vurgu yapılırken, yeni sanayi alanlarının oluşturulması anlamında da dikkat çekici ve altı çizilecek bir tespitte bulunuluyor:

“Bursa’daki sanayi alanlarının yüzde 45’ini plansız sanayi alanları oluşturmaktadır.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimlere tavsiye niteliğindeki son bölümde ise planlı sanayi alanları oluşturulmalı denilerek, şöyle bir öneriye yer veriliyor:

Bursa’da ölçek ekonomisine uygun, kapasite artışına imkan sağlayan yatırım alanları bulunmamaktadır. Bursa sanayisi, uygun teknoloji ve temiz üretim uygulamalarıyla çevresel tehditleri fırsata çevirerek rekabet gücünü geliştirebilme potansiyeline sahiptir. Üretim hayatında yaşanan değişime uygun olarak Bursa’nın daha nitelikli bir sanayi yerleşimine ve gelişmiş alt yapıya dolayısıyla  mekânsal planlamaya  ihtiyacı bulunmaktadır”.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları