12 Temmuz 2020 - Pazar

First Lady'leri giydiren o 'nadide' okullardan biri de Bursa'da...

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 2 dk.
1218 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

İlk defa 1945 yılında İstanbul-Beyoğlu'nda açıldı. Amacı batılılaşma akımı ile birlikte yabancıların elinde bulunan moda sektöründe Türk kültürünün motif, desen ve kumaşlarını genç kızlara uygulama atölyelerinde öğretmek ve genç kızlarımızı iş ve meslek hayatına daha donanımlı birer hanımefendi olarak hazırlamaktı.

 

Kız Enstitüleri olarak açıldı, çok kısa süre sonra Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü ve sonra da Olgunlaşma Enstitüsü adı altında cumhurbaşkanları ve başbakanların eşlerini giydiren modaevleri olarak ünlendi. Sayıları hızla arttı.

 

 

Açılış amacındaki gibi bir dönem Türk modasına yön verdiği gibi, Kraliçe Elizabet başta olmak üzere Avrupa hanedanı first ladylerin de siparişler verdiği okullar oldu. Bir dönemin aktristi Sofia Loren de İstanbul'a gelerek bu okulların defilesine katıldı.

 

90'lı yıllarda "geleneksel Türk giyim ve el sanatları alanında tarihsel araştırma, geliştirme ve arşivleme, kaybolmaya yüz tutmuş motif, desen tasarım ve kumaşların yeniden el emeği ile kazandırılması misyonunu da elde eden ve Türkiye'de 11 ilde sayıları 12'yi bulan bu "hazine"lerden Bursa'da da olduğunu bilmiyordum.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları