28 Kasım 2020 - Cumartesi

Koskoca Bursa’da sadece Matlı ile Şarlı mı var?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
788 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Koronovirüsle mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar en çok Bursa’nın da aralarında bulunduğu büyükşehirlerimizdeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri vurdu. İki gündür yazıyorum.
 

Kafeler, restorantlar, bakkallar, lokantalar, dükkanlar, pastaneler, büfeler, çay ocakları gibi yiyecek ve içecek mekanları yasakların üzerinden bir hafta geçmeden büyük bir kriz içine girdi.
 

Bu işletmelere kısıtlamaların devam ettiği daha doğrusu artık nikahların ve düğünlerin yapılmadığı düğün salonları ile bu salonların zincirleme etki yaptığı çiçekçileri, fotoğrafçıları, organizasyoncular ile türevlerini de eklediğimizde, Bursa’da alışveriş piyasası durmuş durumda.

 

Benim en son bildiğim bu kentte 120 bin civarında kayıtlı esnaf olduğu. Aslında hesap çok basit. Kentin sanayisinin bel kemiği olan fabrikaları çıkarın, geriye kalan ticari hayatı felç.

 

Zaten ilk kısıtlamaların aşama aşama kalktığı Haziran ayından bu yana doğru dürüst iş yok, müşteri yok. Şimdi koronovirüs salgınında 3. dalgaya erişmemizden dolayı ikinci kısıtlama adeta ticari alandaki işletmeleri vurgun yemişe döndürdü.

 

****

 

Alışveriş durmuş, işletmeler kapılarına kilit vurmuş. Heykel, Kapalı Çarşı, Cumhuriyet Caddesi, Vişne Caddesi, Derya Caddesi, FSM, Ata Bulvarı, Özlüce Bulvarı, İhsaniye, AVM’lerdeki yeme içme katlarındaki işletmelerin çoğu kapalı. Paket servis yapabilenlerin sayısı sınırlı. Kaldı ki çay ocakları, kafeler nasıl paket servisi yapacak ki?
 

Çalışanlarını ücretsiz izne ayırmış ya da işten çıkarmış. Ama öbür taraftan kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri devam ediyor. Devlet vergi, SSK, Bağ-Kur ve kredi borçlarını da istiyor hem de, gecikmelerle beraber.
 

Mart-Ağustos ayında ötelenen ve taksitlendirilen vergi borçlarının ilk taksiti, geçen ayın vergisi, bir de peşin vergisi etti mi üç vergi borcu. Soruyorum bu esnaf iş yeri kapalıyken nasıl ödeyecek bu kadar vergi borcunu?
 

İşte son iki gündür “nasıl ödeyecek?” diye soruyorum, esnafın kendi çabasındaki önerilerini anlatıyorum. İnanın sadece iki yetkiliden ses geldi.
 

Birisi Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Yardımcısı Bahri Şarlı, diğeri de TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı
 

Yıllarını bu camiaya adamış olan Şarlı, devletin destek paketi üzerinde çalıştığını belirtirken, esnafa verilen kredilerin geri dönüşlerinde bu gidişle sıkıntıların kaçınılmaz olduğunu söyledi.
 

Borsa Başkanı Özer Matlı da, iş hayatında olduğu için esnafın sorunlarını çok iyi bildiğini ve çözüm önerilerini bugün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfu Elvan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımı gerçekleştirecekleri toplantıda konuşacaklarını söyledi.
 

Dedi ki:

 

“Yazınızı okudum, iş hayatında olduğumdan esnafın sıkıntılarını bizler de yaşıyor ve görüyoruz. Hepsini biliyoruz. Şu anda Maliye iş dünyasını dinlemeye başlıyor. Geçen hafta TOBB’daki ekonomik şura Cumhurbaşkanımızın çözüm noktasında çok pozitif olduğunu hissettirdi. Maliye Bakanı ve Adalet Bakanı’na cumartesi günü hızlı çözülebilecek sorunlar noktasında toplantı talimatı verdi.”
 

Özer Matlı bugünkü toplantıda sıkıntı içinde olan esnafın sorunlarının ivedilikle çözülmesi konusunda önerilerini sunacaklarını ve en kısa zamanda netice almayı umduklarını da belirtmesi dikkat çekici idi.
 

De…

 

Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük ekonomi kenti olan koskoca Bursa’da esnafın, ticaret erbabının sorunlarının çözümü için çabalayan iki kişi mi var?

 

Nerede bu kentin BTSO Başkanı, nerede bu kentin Esnaf Odaları Başkanı? 
 

Nerede Odaları, SİAD’ları?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları