01 Şubat 2022 - Salı

Anadolu gazetecileri olarak ilk çıkarmayı Adana’ya yaptık!..

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 7 dk.
423 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Eski adıyla Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, yeni adıyla Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği. 30 yıl önce Bursalı gazetecilerin önderliğinde İstanbul dukalığına karşı birlik ve beraberlik amacıyla kuruldu ve Anadolu’da hızla örgütlendi. Genel Başkanlığını kurucularından İbrahim Erdoğan yapıyor. İbrahim Erdoğan’ın yeniden güven tazelediği son genel kurul 12 Aralık’ta Gemlik ilçemizde tam bir Anadolu medya buluşmasına ev sahipliği yaptı ve ben de bu yeni dönemin 15 kişilik yönetiminde görev aldım.

İşte yeni yönetim olarak ilk Anadolu turumuzu hafta sonu Adana’dan başlattık. Mustafa Boz’un başkanlığını yaptığı Adana Şubesi’nin açılışı, Türkiye Jokey Kulübü’nün geleneksel ASGD ödül törenine katılmak ve beraberinde bir dizi medya ziyaretleri yapmak için Başkanımız İbrahim Erdoğan, Başkan Vekilimiz Yüksel Baysal, Saymanımız Mesut Yıldız, Başkan Yardımcımız eski Kocaeli Gazeteciler Cemiyet Başkanı Çetin Gürol, dernek üyemiz Bülent Civanoğlu ve Kırcaali'den Serap Koçhisar ile Adana yollarına düştük.

Cuma sabahı Bursa’dan beyazlar içinde çıktığımız yol güzergahında Mersin Tarsus’a kadar kar altında gittik. Tarsus’tan sonra sanki birden ilkbahar mevsimine geçiş yaptık. Biz bu mevsimde yaza, Adana ise kara aşık bir yer diyebilirim. Sıcaklık 12 derece idi.

Mesleğimiz açısından nitelikli, verimli ve bir o kadar da keyifli etkinliklere imza attık diyebilirim. Bu benim aynı zamanda Adana’ya ilk gidişim olduğu için zamanın nasıl geçtiğini anlayamadım.

ADANA TAM BİR ÜRETİM MERKEZİ

Mersin, Osmaniye ve Hatay’ı kapsayan Çukurova’nın tam ortasında, Torosların çevrelediği çanak içinde verimli topraklar üzerinde kurulu Adana 6. büyük şehrimiz. Toroslardan doğup Akdeniz’e akan Seyhan ve Ceyhan nehirleriyle tam bir tabiat görseline sahip. 2 milyon 300 bin nüfusu var.

Adana deyince akla ilk gelen tarım bölgesi Çukurova’dan dolayı pamuk üretimi. Gerçi o 1950’lerdeki büyük pamuk tarlaları yok ama olsun. Antalya’dan sonra portakal, mandalina, turunç ve limon   gibi narenciye üretiminin merkezi durumunda. Mısır, yer fıstığı, buğday, ay çiçeği, pirinç, soya, domates, biber üretimi geliyor. Sabancı Holding’in çıkış yeri olduğu için tabii ki sanayi alanında da “SA” ismiyle pek çok fabrikalar ile tesislerin de ilk kurulduğu bölge. Örneğin Türkiye’nin en büyük bitkisel ve margarin yağ fabrikası burada. (Marsan)Yine Avrupa’nın en büyük polyester fabrikası da burada(Advansa Sasa). Yine Adana’nın en büyük otomotiv fabrikası da (Temsa) ülke ekonomisine istihdam ve katma değer sağlamaya devam ediyor.

TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE CAZİBE MERKEZİ

Adana Mezopotamya olarak bilinen verimli toprakların havzasında bulunuyor. MÖ’ye dayanan tarihi geçmişinde bu topraklardan ayırmak mümkün olmadığı için Anadolu medeniyetlerinin izini görmek mümkün.  MS 385 yılında Romalılar tarafından yapılan Seyhan Nehri üzerindeki kemerli Taş Köprü bunların başında geliyor. İstanbul Boğaziçi Köprüsü yapılana kadar deyim yerinde ise Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan tek köprü olarak dünyanın halen kullandığı en eski yapıtlardan biri.

Öyle muhteşem ki her devirde şiirlere, hikayelere, türkülere ilham kaynağı olmuş. Tatlıses’in “Adana Köprü başı” türküsünde de olduğu gibi “Kız başına bağlamış, oyalı da ipek yazmayı.”

Yine Seyhan Baraj Gölü ve Adana’yı 2’ye bölen Seyhan Nehri’nin doğal güzelliğine, şehrin tam ortasında küçük bir orman şeklindeki açık park katkı sağlarken, bu kent için Atatürk’ün anlamı bir başka. Atatürk’ün en çok sevdiği illerin başında gelmesi kadar doğal bir durum yok. Kentin belli noktalarında Atatürk’e ait bir iz ve bunun müze haline getirilmiş örneklerini görmek mümkün. Yine Adana’nın eski çarşısı, eski tarihi evleri, sokakları, pamuk işleme fabrikaları, konakları da birer birer restore edilerek günümüze kazandırılanlar arasında. Adana’daki arkadaşlar sağ olsunlar bizim için çok güzel dolu dolu şehir turu düzenlemişler. Resmi programların dışında Adana’nın her yerini gezme imkanımız oldu diyebilirim.

BAŞKAN ERDOĞAN”ADANA ŞUBEMİZLE DAHA DA GÜÇLENDİK”

AGSYD yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda Adana Şube Başkanı olan Gazeteci Mustafa Boz, meslekte 30 yılı deviren emektarlardan. Adana’da 17 tane BİK’e kayıtlı günlük gazete var. Mustafa Boz, dijital medya karşısında basılı medyanın her geçen gün kan kaybettiğini ve mesleğin büyük ölçüde cazibesini yitirdiğini söyledi. Ama kendi heyecanları artarak devam ediyor o başka…

Bir gurup gazeteci arkadaşla tamamen kendi imkanlarıyla iş merkezinde tutup, döşedikleri AGSYD Şubesi’nin açılışı için bizleri içeri davet ederken, heyecanları gözlerinden okunuyordu. Başkan İbrahim Erdoğan, “Anadolu’da gazetecilik yapmak İstanbul ‘da gazetecilik yapmaktan daha zordur. İstanbul Anadolu’nun emeğini sömürür. Anadolu’nun her bir köşesinde mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkmak için örgütlenmek zorundayız. Bu şubemiz de Adana’da birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirip, bizlere güç katacak” dedi.

TJK ADANA AT YARIŞLARINDA ÖZEL ÖDÜL İLAYDA’YA

Türkiye Jokey Kulübü her yıl ASGD özel ödül töreni için bir il de at yarışları düzenliyor.

Bu yıl da geleneksel yarış Adana’da yapıldı. Bizler de hipodromda derneğin adına düzenlenen yarışı izledik.14 atın koştuğu yarışta, İlayda isimli at birinci geldi. Başkan Erdoğan İlayda’nın sahibine özel ödülü taktim etti. Törene Sarıçam Belediye Başkanı MHP’li Bilal Uludağ da katıldı.

BELEDİYE BAŞKANLARINDAN TAM DESTEK

Adana gezimizde Adana Şubemizle birlikte ev sahibi olarak bizleri ağırlayan Seyhanlar Belediye Başkanı CHP’li Akif Kemal Akay ile Yüreğir Belediye Başkanı AK Partili Fatih Mehmet Kocaipsir’e de teşekkür ediyorum. Her iki belediye başkanının Adana’daki yerel basına en büyük desteği veren belediyeler olduğunu da öğrenmek ayrıca sevindirdi.

Tabii bu arada Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e de ulaşım konusunda gösterdiği destekten dolayı derneğim ve şahsım adına ayrıca teşekkür ederim.

DEVAMI YARIN…

YARIN:

-Adana’nın siyasi profili nasıl?

-Erken seçimde hangi parti kazanır?

-CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar başarılı mı?

-Dönüş yolunda Tarsus ve Aksaray ‘da bizi en çok etkileyen ne oldu?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları