Düğün sektörünün resmen bittiği an!
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Geçen hafta İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüğümde, içlerinde Bursa'nın da bulunduğu bazı illerde coronovirüs vakalarının ciddi oranda artması nedeniyle pandemi dönemindeki sıkı yasakların yeniden gelebileceğini söylemişlerdi.
Nitekim öyle de oldu.
Hükümetin önceki gün yayınladığı son genelge ile içlerinde bizim Bursa'nın da bulunduğu 14 ilde düğün, kına gecesi, nişan ve sünnet düğünü gibi organizasyonlara ciddi kısıtlamalar getirildi. Genelgede her ne kadar bu organizasyonlar tamamen iptal edilmeyerek, 1 saatle sınırlandırılmış olsa da, içeriğinde o bildiğimiz geleneksel düğün, kına, nişan cemiyetlerindeki dans, oyun, sahnede göbek atma, çiftetelli gibi ritueller ile kuru pasta, yaş pasta, yanında limonata ve yemek dahil olmak üzere ikramların tamamı yasaklandı.
Yani kısaca "kardeşim bu sene düğün yapmayın, nikaha, o da yakın aile arasında toplanmak kaydıyla gidecekseniz gidin" deniliyor da (erkek tarafı için bulunmaz nimet ama) işte, insan bu en mutlu gününü eş, dostlarıyla paylaşmak istiyor...
Vaka artışlarını önlemek, birey ve toplum sağlığını korumak amacıyla getirilen son dakika genelgesi açıkçası evlenmek isteyen çiftler ile ailelerini perişan etmekle kalmadı, cemiyetlerden geçinen sektörleri de perperişan etti diyebiliriz...
Hatta önümüzdeki günlerde düğün sahipleri ile salon işletmecilerinin kavgalarının ve mahkeme salonlarındaki atışmalarını içeren haberleri de sıkça görmeye başlayacağız, çünkü ailelerin düğün salonlarına aylar önce verdiği kaporalar, peşinatlar var ve aileler şimdi bu paraların iadesini istiyorlar. Düğün salonları da "biz size salonu kiraladık, hizmeti satın aldınız, sözleşmede iptal durumunda para iadesi yapılmaz maddesi var" diyerek para ödemeye yanaşmıyorlar.
Peki, şimdi ne olacak?
Dün, Bursa Esnaf Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı ve Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özkan İlhan aradı.
Kendisi aynı zamanda düğün salonu işletmeciliği yapıyor .
İlk olarak,"Aileler ve biz işletmeciler olarak çok mağdur durumdayız, sesimizi kimseye ulaştıramıyoruz" dedi.
Ardından yasağa tepki gösterdi ve kendisinin bu uyarıyı aylar önce gerekli makama yaptığını söyledi:
"BESOB Başkanı Arif Tak'la birlikte, düğün salonlarına müsaade geldiğinde Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Bey'le görüştük, bakın düğün salonları kayıt altında, denetlemeniz, takip etmeniz kolay ve bizler de kurallara uyuyoruz, tüm önlemleri aldık ama asıl tehlike dışarıda, sokakta yapılan düğünler, buraları başıboş, denetim yok, kurallar uygulanmıyor. Bakın önümüzdeki süreçte buralarda vakalar patlar. Önüne geçemeyiz, sokak düğünlerini yasaklayın dedim, dinlemediler."
Ali Özkan İlhan, aynı uyarıyı İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e de yaptığını söyledi:
"Ardından İl Milli Eğitim Müdürüyle görüştüm. Okula gelir olsun diyerek, okul bahçelerini kınalara, sünnet düğünlerine, nişanlara vermeyin, kontrol edemeyiz, hepimiz altında kalırız, dedim ama hiç birine dinletemedim."
Bu noktada önemli bir ayrıntıyı aktardı:
"Bugüne kadar bana düğün salonundan corona bulaştı diyen bir tane davetlimizi bulamazsınız. Biz uyardığımızda sokak düğünlerini iptal etselerdi, şimdi salon ve açık hava düğünlerine böyle sert yasak gelmezdi. Aileler de perişan olmazdı, biz de. Şimdilerdeki düğünlerin rezervasyonları Mart-Nisan'dan yapılmış, paraları ödenmiş, şimdi biz bu paraları nasıl iade edeceğiz. Üstelik bu ertelemeler 2.,3. erteleme. Yasağın ucu da açık. Paraları alıp kasamıza koymadık ki, anlaşmalı olduğumuz kuaföre, fotoğrafçısına, pastacısına, yemekçisine, süsleme ve diğer organizasyonları yapan firmalara ödemelerimizi yapmışız. Onlar da bizlerden aldıklarını kendi hizmet kalemlerinde döndürdüler. Şimdi hangi birinden paraları toplayacağız?"
İlhan Başkan yaşananlara sinirli olduğu için tepkisini "Böyle geceden sabaha yasak mı olur, bir anda yüzbinlerce esnaf mağdur olduk. İptaller peş peşe, düğün sahipleri kapımıza dayandı. İşin içinden çıkamıyoruz. Hiçbir devlet yetkilisi de bize yardımcı olmuyor" sözleriyle dile getirdi.
Bursa'da 400'e yakın kayıtlı düğün salonu var. Bunların 100 kadarı şahıs firması üzerinden BESOB'a, kalanı da şirket ünvanıyla BTSO'ya kayıtlı. Ve getirilen yasak nedeniyle son iki gündür sadece düğün salonları olarak değil, Ali Özkan İlhan'ın söyediği gibi bu sektörde zincirleme iş yapan çiçekçiler odası, kuaförler odası, gelinlikçiler odası, pastacılar odası, lokantacılar odası, kuyumcular ve saatçiler odası gibi pek çok oda ve sektör iş yapamaz duruma geldi.
Başkan İlhan son olarak "Zaten pandemi döneminde işletmelerimiz kapalıydı, düğünler ertelenmişti, şimdi toparlanamadan yine kapandık, ekonomimiz daha da kötüleşecek" dedi ve dün akşam için TBMM İnsan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile görüşüp konuyu aktaracaklarını söyledi.