01 Eylül 2020 - Salı

Tatlıoğlu: "Orhaneli Mermer OSB için valilik harekete geçmeli"

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
1024 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Dünkü yazımda demiştim ki;

 

"Meğer biz Bursa halkı olarak zengin maden yataklarının üstünde yan gelip yatıyor muşuz da haberimiz yokmuş!" Dünyanın arayıp bulamadığı altın, bakır, çinko, volfram, bor, krom, kömür, mermer ne ararsanız var hem de milyon ton rezervlerde.

 

Ama gelin görün ki bize faydası yok. Bu madenlerin hemen hemen hiçbirini çıkaramıyoruz, mevcut ocakları da birer birer kapatıyoruz.Yeni bulduğumuz maden rezervlerini de maalesef işletmeye alamıyoruz. Alın size sıcağı sıcağına yaşanılmış taze bir örnek.

 

2010 yılında Orhaneli'de dönemin belediye başkanı İrfan Tatlıoğlu'nun girişimleriyle İstanbul teknik Üniversitesi'nin 10 akademisyenin uzun çalışmaları sonucu bölgede 500 milyar dolarlık mermer rezervi bulundu. Bu rezervler ülkemizin tam 900 yıllık ihtiyacını karşılayacak kapasitede.

 

Küçük bir karşılaştırma yapmak istiyorum ki, bu rezervin ekonomik katkısının büyüklüğü anlaşılsın.

 

Şöyle ki;

 

Doğalgazda yüzde 99 dışa bağımlı bir ülke olarak, Karadeniz'de keşfedilen 320 milyar metre küplük doğalgaz rezervinin ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katkı her bakımdan büyük. Sadece 2019 yılında 45 milyar metreküp doğalgaz ithalatı için ödediğimiz para 12 milyar dolar.

 

Şimdi, ister 2023'te, isterse 2025'te olsun bu gazın evlerimizde kullanılmaya başladığını düşünürsek, mevcut rezerv bize hemen hemen 7 yıl yetecek kapasitede ve 7 yılda dışarıya ödeyeceğimiz 84 milyar dolar yükten kurtulmuş olacağız.

 

Düz mantıkla hesap bu kadar basit ve şimdi bizim Orhaneli'deki 10 yıl önce bulunan mermer rezervlerinin değerinin 500 milyar dolar olması, doğalgaz rezervi keşfi kadar olmasa da ekonomik getirisi açısından tartışılmayacak "mega" boyutta.

 

Bölgede bu rezervlerin toprak üstüne çıkarılması için gereken tüm bürokratik işlemler tamamlanmışken, Türkiye'nin ilk Mermer Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşu gerçekleştirilmiş iken, 500 milyar dolarlık yatakların işletilmesi için nedense hiç bir çalışma yapılamıyor.

 

İşte dün bir vatandaş olarak içimizi sızlatan bu konuyu aktarmıştım. Sosyal medyadan bu duruma üzüldüğünü belirten pek çok tepkiler ve tabii ki maden mühendisleri ile mermerciler olmak üzere konunun uzmanlarından da bilgi ile öneriler geldi.

 

Mermer rezervlerinin bulunmasından Mermer OSB'nin kurulmasına kadar her alanda öncülük yapan, Türkiye'nin ilk Mermer OSB'yi hayata geçirmeye siyasi ömrü yetmeyen dönemin Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da aradı.

 

Dedi ki:

 

"Bizim hedefimiz Mermer OSB'yi kurarak ilk etapta burada 45 fabrika ile işleme tesislerini faaliyete geçirmekti. Mermer OSB, Orhaneli ve dağ ilçelerimiz için de 2 bin kişilik bir istihdam kaynağı oluşturacaktı. 2 bin kişinin OSB'de çalışması demek, işsizliğin had safhaya çıktığı bu dönemde ne kadar önemli olduğu sanırım daha iyi anlaşılır. Ve bu 2 bin kişinin en az 4 kişilik aileye baktığını, köylerden kente göçü durduracağı gibi kentten de köylere, dağ ilçelerine ters göçü gerçekleştireceği için bu bölgemizin geri kalmışlık görüntüsünü de sosyo-ekonomik olarak değiştirecekti"

 

 

Tatlıoğlu bu meseleye sadece Orhaneli olarak bakılmaması, Bursa ve ülke ekonomisi açısından değerlendirilip bir an evvel ekonomi çarkın içine alınması gerektiğini de söyledi:

 

"Biz Mermer OSB'yi tüm bürokratik sıkıntılara rağmen kurduk, devlette süreklilik esastır. Şimdi bizden bayrağı devralan arkadaşlarımıza, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize,Valimize ve kentin dinamiklerine düşen görev bu hizmeti ülkenin yararı doğrultusunda geliştirmek. Valimizin başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi, Orhaneli Belediyesi, BTSO, MADSİAD, Akademik Odalar, Üniversitelerimizin öncülüğünde geniş çaplı bir Mütevelli Heyeti Kurulmalı ve Orhaneli Maden OSB'ye işlerlik kazandırmalılar"

 

Tatlıoğlu bu çalışmanın 2023 hedefleri doğrultusunda bir zorunluluk olduğunu da şu sözleriyle belirtti:

 

"Hem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, hem de Enerji Bakanımız Sayın Fatih Dönmez'in söylemlerinde yer altı kaynaklarından çok daha fazla faydalanmak İçin yeni hedefler çizildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu nedenle Türkiye'nin hemen hemen en zengin mermer, kömür ve krom başta olmak üzere en çok çeşit maden kaynaklarına sahip olan dağ yöresine yeniden bakılması gerekmektedir."

 

Artık bu saatten sonra iş yetkililere kalıyor. Eğer ki hala dağ yöresindeki 500 milyar dolarlık rezervlerin ekomomimize katkısı için kurulan Orhaneli Maden OSB'yi kağıt üzerinde bırakmaya devam ederlerse, görmezden gelirlerse bilsinler ki, işte o zaman bunun vebalini de peşinen sırtlanmış olacaklar!..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları