22 Ağustos 2021 - Pazar

Bursa’nın elindeki tek festivale bu reva mı?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
582 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Şu bir gerçek;

Bursa Bursa olalı şu 3 saç ayağını bir türlü oturtamadı:

“Kültür, sanat ve turizm”

Aslında  alt yapı çok sağlam  ve bir o kadar da zengin. Ama demek ki bu zenginliği gün yüzüne çıkarıp satmasını, pazarlamasını bilmiyoruz.

Bilmediğimiz gibi bu işleri kendine dert edinenlere de engel oluyoruz, hem de en üst mercilerce…

Nasıl mı?

                                    ******                             ******                           ******

Dedik ya, 12 ay dolu dolu sanat ve kültürel  etkinlikler de fakiriz diye. En azından senede  15 günde olsa dolu dolu bu açığı kapatacak elimizde en prestijli olarak  bir tek Uluslararası Bursa Festivali var.

 90 ‘lı yıllardan itibaren bu festivali gazeteci olarak çoğunlukla atlamadan takip edenlerdenim. Geçen yıl pandemi dolayısıyla yapılamamıştı, bu sene tüm ekonomik sıkıntılara ve yaşanılan toplumsal felaketlerin  acılarına rağmen Bursalı sanatseverler bu kültürel değerden mahsun kalmasın, gelenek bozulmasın diyerek  Bursa Kültür Sanat ve Turizm  Vakfı tarafından yerli ve yabancı sanatçıların yer aldığı  dolu dolu etkinlik düzenlendi.  

Festival, 11 Ağustos’ta  Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda start aldı.

Ama gelin görün ki, 59. Su düzenlenen Uluslararası Bursa Festivali başladığı günden bu yana ne organizatörlerde, ne  idari yöneticilerde, ne sanatçılarda, ne  vakıf  yöneticilerinde, ne sponsorlarında, ne de  tribünlerdeki  izleyicilerinde tat tuz bırakmadı. Tüm heyecan, tüm özlem bitti.

Çünkü  hemen hemen her gece deyim yerindeyse ki , öyle polis  tarafından baskına uğruyor.

                                       *****                             ******                          *****

 Polis ne yapsın.

Emir büyük yerden.

Çünkü  bu kentin en üst mülki idare amiri “müziğin sesi kısılsın””sanatçılar yüksek sesle  şarkı, türlü söylemesin, rahatsız olunuyor” diye emir veriyor.

Hatta ses ölçümü dahi yaptırıyor.

Düşünsenize, uluslararası  festivalde  sanatçı sahnede şarkısını okurken, bir anda kapılardan içeriye polisler giriyor ve  herkes neye uğradığını şaşırıyor. Üstelik saatler gece yarısı değil. Yani 24.00.

Hadi anlarım, ortada İç işleri Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge var. O genelgeye uyulmuyor, 24.00’dan sonra tribünlerdeki  izleyiciler sanatçıdan bir şarkı daha okumasını istiyorlar, o da kıramayıp okuyor. Vali Bey  o zaman haklı olarak “gidin  uyarın”  talimatını verir, ama ortada  böyle bir sakıncalı durum da yok.

Her şey yasal ve meşru.

Gelin görün ki, ne Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ne de bu festivalin düzenleyicisi Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı Özer Matlı  işin içinden çıkamıyorlar.Tüm idari ve siyasi yollar denendiği halde sanatçıların konseri sırasında polis baskınları  devam ediyor.

Kimi kime şikayet edeceksin?

Tüm iyi niyetli çabalar tükenmiş durumda.

En üst mülki idare amiri tutumunda kararlı.

Hatta daha da ilerisi mevcut.

Öğrendiğim kadarıyla, Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu, festivalin hemen bitiminde yani 30 Ağustos tarihinden sonra  Valiliğin emri ile mühürlenecek.

Ne diyeyim,  Bursa Mülki İdare Amiri yönünden en bahtsız dönemini yaşıyor.

Oysa biz  gazeteciler olarak Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda Valisinden belediye başkanına, milletvekillerinden partilerin tüm il başkanlarına, emniyet müdüründen  bürokratlara kadar  Bursa’nın önde gelen  idari isimlerinin  yer alarak “destek” verdiği ne festivaller  de gördük.

 Nereden nereye?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları