Bu borçlarla belediyeler nasıl çalışacak?..
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Yerel seçimlerin ardından iş başına gelen CHP’li belediyelerin en birinci gündem maddesi AK Parti ve MHP’den kendilerine devredilen boş kasalar, ikincisi ise seçim dönemi işe alınan personel fazlalığı.
Bir ay önce CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, ilk bir aylık hesaplamalara göre AK Parti ve MHP’den devir alınan belediyelerin toplam borcunun 100 milyar lirayı geçtiğini söylemişti.
Eklemişti:
“Hesaplamalar devam ediyor”
Yani 100 milyar lira borç daha buz dağının görünen yüzü, bir de altı var.
Açıklamalara göre;
İlk incelemelerde Balıkesir Belediyesi’nin borç yükü 15 milyar TL’yi geçkin.
Denizli Belediyesi’nin 11.1 milyar TL,
Kütahya Belediyesi’nin 1.7 milyar TL,
İstanbul Tuzla ile Ankara Gölbaşı belediyelerinin 1 milyar TL’yi geçkin borçları bulunuyor.
Bursa ise bu belediyelerin en başında.
Tam 25 milyar TL’lik bir borç yükü…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 15 gün önce düzenlediği basın toplantısında, AK Parti’den 10 milyar lira borç kaldığının söylenmesine rağmen ilk hesaplamalarda 25 milyarlık borçla karşılaştıklarını iddia etmişti.
O da eklemişti:
“Henüz bazı şirketlere daha giremedik. BUSKİ de yok”
….. …..
Sadece AK Parti ve MHP’den CHP’ye devredilen borçlar yok tabii ki, bir de CHP’den CHP’ye devredilen borçlar var.
Bu borçlardan dolayı yeni belediye başkanları daha ilk aylarında personel maaşlarını ödeyemez duruma geldi. Hepsi dertli.
CHP’nin kalesi İzmir’de yeniden aday gösterilmeyen Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yeni Belediye Başkanı Cemil Tugay’a 20 milyar TL’yi geçen borç bırakırken, giderayak belediyeye 2 bin yeni personel aldığı da iddia ediliyor.
…… …..
Nilüfer’de Başkan Özdemir iyimser tablo çizdi
Aynı şekilde Bursa’da CHP’den CHP’ye geçen belediyeler de hem borç yüküyle hem de personel fazlalığıyla boğuşuyor.
CHP’nin kalesi Nilüfer’de eski Başkan Turgay Erdem’in, partisinin yeni Belediye Başkanı Şadi Özdemir’e tam 900 milyon TL’lik borç bıraktı.
Açıklamayı geçtiğimiz hafta basın toplantısında Başkan Şadi Özdemir yaptı:
“Kasa boşalmış falan değil. Sadece gelir-gider dengeleri bozulmuş. Mesela gelirlerin yüzde 30’u gerçekleşmiş ama o sırada yüzde 40 gider olmuş. Sorun bundan kaynaklandı. Borç yükü, özellikle kısa vadeli borç yükü fazla. 900 milyon liralık bir borç var bunun ne zaman sonuçlanacağını bilmiyoruz”.
Şadi Başkan mali dengenin ağır hasarlı olmasına rağmen yine de iyimserliği elden bırakmadı.
“Benim bulunduğum makam dertlenme yeri değil. Dert, sorun çözme makamı. Enkaz edebiyatı yapmayı doğru bulmuyorum. Hesap adamıyım. Bir kaç aya kalmaz gelir-gider dengesini yerine oturturuz” .
Başkan Şadi Özdemir, 16 Şubat-29 Mart arası Nilüfer Belediyesi’ne 126 yeni personelin alındığını ve bunları çıkarmak zorunda kaldıklarını da söyledi.
….. …..
Aynı şekilde Mudanya’da da tablo vahim!
870 çalışanı bulunan belediyede bazı personelin maaşlarının ödenemediği iddia edilirken, borç yükü hakkında net bir bilgi bulunmuyor ama tam bir enkazla karşı karşıya olduğu gerçek. Çünkü yeni Belediye Başkanı Deniz dalgıç, belediyeye ait bazı gayri menkulleri satışa çıkardı.
Bu arada bir parantez açmak istiyorum. Mudanya’nın yeni Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ı sağduyulu ve sakin yapısından dolayı takdir ediyorum. Aday gösterildiği andan itibaren partisinin belli kesimlerince ve hatta Başkan Hayri Türkyılmaz’ın kendisine yönelik ağır ithamlarına karşı sessizliğini ve sakinliğini koruyan, sorulduğunda “partimizin belediye başkanıdır” diyen Dalgıç, göreve geldiğinde de kasasındaki borç yüküne dair tek bir söz etmedi.
Sonuç itibariyle belediyelerin mali durumları ortada. Buna ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik krizden dolayı hükümetin açıkladığı tasarruf tedbirlerinde belediyelerin büyük yatırımlarını durdurma, askıya alma kararlarını da eklersek ilk 2 yıl sosyal ve kültürel çalışmaların dışında pek bir icraat beklememek gerekiyor.