24 Şubat 2022 - Perşembe

Türkiye’nin rolü göğsümü kabarttı diyebilirim!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
498 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

AK Parti’nin 21 yıllık iktidarı döneminde en çok tartışılan politikalarından biri dış politikadaki uygulamaları oldu. Komşularımızla sıfır politikasından tutun da, göç sorununa kadar. Hatta tarihi süreçte büyük bir manevra olarak kazanç hanemize yazılan Doğu Akdeniz Politikası bile acımasızca tartışıldı, eleştirildi. “Türkiye’nin Libya’da ne işi var?” Dendi, ama orada neden olduğumuz sonradan iyice anlaşıldı.

Ancak bugün görüldü ki, dünyanın küresel güçlerinin odağında savaş baltalarının çıkarıldığı Ukrayna krizinde dün o acımasızca eleştirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin taraflar arasında uzlaşmacı rolü üstlenmesini sağlayan lider pozisyonuna geldi.

Rusya Lideri Putin ile kurduğu yakın diyalogda, Putin’in “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aramızda derin görüş farklılıkları bulunmasına rağmen, Ancak Sayın Erdoğan verdiği sözü tutan biridir” sözleri gerginliğin arttığı Ukrayna krizinde adeta ” umut” oldu.

Arabuluculuk görevini yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 Şubat’ta Ukrayna’ya yaptığı ziyaretin ardından, gerginliğin tırmandığı son üç, dört günde de önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski ile ardından Rusya Lideri Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek tarafları barış ve sükûnete davet etti. Erdoğan ”Türkiye gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır” mesajını verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski de Avrupa ülkelerine yaptığı destek çağrısında “Almanya ve Türkiye’nin masada olduğu bir görüşme teklifinde bulunması dikkat çekerken, dün de Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar da yaptığı basın toplantısında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, zamanında söylediği ‘Dünya 5’ten büyüktür’ ifadesi gerçekten şu an Ukrayna’da her zamankinden çok daha güncel” sözleriyle dünyaya onun ağzından mesaj verdi.

Açıkçası bu büyük krizde ülkemin Cumhurbaşkanının taraflar arasında üstlendiği kilit uzlaşmacı rolünde göğsümün kabardığını belirtmeliyim.

Nereden nereye?

Artık gerçekten de küresel güçlerin bulunduğu masada kabul etseniz de etmeseniz de sözü dinlenen bir Türkiye var!

 

AK PARTİ ANKETLERDE YİNE DE BİRİNCİ PARTİ

 

“Bu pazar genel seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusunu değerlendiren belli başlı araştırma şirketlerinin en son Şubat ayında yaptıkları anketlerin sonuçlarına baktım.

GENAR, OPTİMAR, METROPOL, TEMA ve ASAL Araştırma Şirketlerinin verileri hemen hemen bir iki puan oynama ile birbirine yakın.

AK Parti yüzde 37 ila yüzde 38 bandında, CHP yüzde 26 ila yüzde 28, İYİ Parti yüzde 12 ila yüzde 15 bandında, MHP ile HDP yüzde 8 ila yüzde 12 bandında çıkıyor. DEVA yüzde 1 ila yüzde 3 bandında, Gelecek Partisi yüzde 1 ila yüzde 2 bandında dolaşıp duruyor.

SP, Yeniden Refah Partisi, BBP ve DP ise bazılarında yüzde 0.7 ila yüzde 1’lerde geziniyor.

GEZİCİ, ORC, Türkiye Raporu ve Alf Araştırma Şirketlerinde ise AK Parti’nin oy oranı yüzde 30 ila yüzde 33 bandında yer alırken, CHP ve İyi Parti yukarıdaki şirketlerle hemen hemen aynı bantta çıkıyor.

Sonuç itibariyle, Anketlerin tümünde son iki seçimlere oranla ciddi bir düşüş içinde olan AK Parti ekonomik krizin ezici sıkıntılarına rağmen birinci parti olma özelliğini korurken, CHP enteresandır baskıcı muhalefetine rağmen son iki seçimlerdeki oyunun üzerine bir türlü yeni oy koyamıyor. Tüm anketlerde en iyi çıkış yapan tek parti var, o da İYİ Parti.

Bu arada;

ANAR’ın eski sahibi araştırmacı İbrahim Uslu’nun, önceki gece katıldığı bir TV programında Cumhur İttifakı’nın oyları ile HDP dışındaki Millet İttifakı’nın oylarının yüzde 40, yüzde 42 bandında birbirine yakın çıktığını belirtirken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açık ara ile olası  adaylar karşısında  önde çıktığını söylediğini ifade etmeliyim.

YARIN: BURSA'DA HANGİ PARTİ NE KADAR OY ALIYOR?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları