31 Mart 2021 - Çarşamba

Gelecek Parti’li Küçük’e göre 2 ay sonra seçim var...

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
996 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Geçen hafta yerel ve genel siyasetin çok önemli isimleri Havadis 16 Medya’da idi. 

Önce eski Bursa Valisi, Gelecek Partisi’nin İç işleri Politikaları Başkanı yani Genel Başkan Yardımcısı İzzettin Küçük ziyaretime geldi. Kendisiyle topu topu 3 kere görüşmüşümdür. Biri 15 Temmuz darbe girişiminden yaklaşık 20 gün önce basın mensupları ile tanışma toplantısında, diğeri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın himayesinde Bursa KADEM’in açılış töreninde, bir diğeri de Gelecek Partisi’nin Bursa il Başkanı Alpaslan Yıldız’ın yeni il binasında düzenlediği tanıtım toplantısında.

 

 

Telefonla aradı ve yarım saat sonra tek başına çıktı geldi. Bir saati aşkın sohbet ettik. Belirtmeliyim ki karşımda partili kimliğine rağmen devlet terbiyesi ve devlet tecrübesinin tüm ağırlığını koruyan,  sağ duyulu, sözlerinin nereye gideceğini bilen ve iktidar partisi başta olmak üzere kırıcı ithamlar yerine yapıcı cümleler kurmaya özen gösteren, gayet nezaketli biri vardı.




İzzettin Küçük’e ilk olarak “Neden siyaset ve neden Gelecek Partisi?”diye sordum.

Şu cevabı verdi:

“Benim meslek hayatım devlet kademelerinde geçti.En son Valilik makamında bulundum. Devletin en üst kademelerinde millete hizmet etmek her  insana nasip olmaz.Şükür Allah bizlere bu makamlarda milletimize, devletimize hizmet etmeyi nasip etti. Bizim gibi  devlette çalışmış insanlar ,görevlerinden ayrılsa da devletine ve milletine hizmet etme sevdası, ülküsü hep devam eder, biz de  Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ‘nun gel birlikte çalışalım teklifiyle , siyaset cephesinde hizmetimizi sürdürelim istedik.Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu bu ülkeye hizmet etmiş değerli bir devlet adamıdır.Birlikte yola çıktığımız arkadaşlarımız da öyle. Her biri  niteliklidir”.

 

İşte bu noktada önemli bir serzenişte bulundu:

“Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu, AK Parti hükümetlerinde milletvekilliği, bakanlık ve Başbakanlık yapmıştır. AK Parti ‘de bu görevlerde bulunurken iyi, başarılı bakan ve Başbakan olarak takdir edilirken iyi,  fikir ayrılığına düşünce, parti halktan kopuyor , eriyordiye gerçeği söyleyince kötü, ayrılınca ve başka bir parti  kurunca hain. Haksızlık değil mi? Bu bizler için de geçerli. İl Başkanımız Alpaslan Yıldız için de aynısı yapıldı. AK Parti’de ilçe başkanlığı yaparken en büyük başkan bizim başkan oldu, ayrılınca hain. AK Parti’yi kuranlar da 20 yıl önce Erbakan Hoca’dan koptuklarında bizim gibi hain ilan edilmişlerdi.”

 

“BUNUN ADI TEK KİŞİLİK YÖNETİM”

Sohbetimizde Küçük’ün çarpıcı değil ama, yerinde tespitleri oldu. 

Dedi ki:

“Ülkemizin içinde bulunduğu yapısal problemlerin başında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geliyor.Başkanlık Sistemi değil. Dünyada başka bir örneği yok.  Kuvvetler ayrılığı derken, bir de baktık ki tek kişilik bir yönetim ortaya çıkmış. Eskiden kabine vardı. Şimdi bu sistem bakanları da devletin atanan memuru durumuna getirdi. Meclis etkisizleştirildi. Çözüm güçlendirilmiş parlamenter sistem.”

 

İzzettin Küçük, Gelecek Partisi olarak 3 ay önce “Tam demokrasi için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi” önerisini genel başkanları Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyuna açıkladıklarını söyledi.

 

Buna göre;

“Meclisin seçeceği sembolik bir cumhurbaşkanıyla bakanlar kurulundan oluşan güçlendirilmiş parlamenter hükümet sistemine günkü gibi, Saray’dan gelen kanun tekliflerinin geçtiği yer olmayacak.Meclis yeniden işlevselleşecek, komisyonlar yeniden yapılandırılacak.Seçim sistemi ve siyasi partiler kanunu değişecek. Yüzde 10’luk baraj kaldırılacak. HSYK’nın yapısı değiştirilecek. Yargı tamamen bağımsız hale gelecek. Adalet sistemi vicdanlarda yaralara yol açmayacak şekilde yeniden reforma tabi tutulacak. Hesap verilebilirlik ve şeffaflık her kademede esas tutulacak.”


İzzettin Küçük parti olarak siyaset diline de önem verdiklerini söyledi:

“Mevcut durumda siyasi parti liderlerinin ve yöneticilerinin kullandığı dil çok sert ve ayrıştırıcı. Toplum kutuplaşıyor. Cumhur İttifakı’nın dışındaki partiler neredeyse hain ve düşman ilan ediliyorlar. Oysa siyasette rakip vardır, düşman yoktur. Üsul esastan önce gelmeli. Üslubumuz temizse esas da temizdir. Birlik ve beraberliğin sağlanması ayrıştırıcı değil, birleştirici temiz bir siyaset dilinden geçer”


“ERKEN SEÇİM DEĞİL, BASKIN SEÇİM”

Ve sohbetimizin sonunda en can alıcı 2 soruya verdiği cevap ta şöyle oldu.

Bir: “erken seçim bekliyor musunuz?”
- “Erken seçim değil ama baskın bir seçim bekliyoruz. Hem de Haziran’da.  İktidar partisi, biz dahil yeni kurulan partileri seçime sokmamak için böyle bir baskın seçime gidebilir. (nitekim dün gece YSK ‘nın açıkladığı seçime girecek partiler listesinde Gelecek Partisi yer almadı. Mayıs ayında yapılacak bu hakkı kazanması bekleniyor)Ama biz hukuken teşkilatlanmamızı ve kongrelerimizi yasal süreç içinde tamamladık.1 Mayıs’ı bekliyoruz. Ayrıca siz bakmayın ortalarda dolaşan  sözümona anketlere. Hepsi  taraflı. Biz halkın içindeyiz. AK Parti eriyor. Onun boşalttığı merkezde Gelecek Partisi  hızla  büyüyor. ”


İki:”İttifaklarda hangi tarafta yer alacaksınız?”

-“Biz güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunuyoruz. Bu sisteme geçmeyi kim savunuyorsa biz onlarla beraber oluruz”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları