Bursa il başkanı bugün belli oluyor!
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Eğer ki son dakika başka bir sıcak gelişme yaşanmazsa Bursa’nın bir buçuk aydır merak ve heyecanla beklediği yeni il başkanı bugün belli oluyor. Ali Yılmaz, Davut Gürkan, Mustafa Yavuz, Gökay Bilir, Nazım Maral ve Hasan Çepni 10 günlük aradan sonra dün ikinci defa il başkanlığına çağrılarak Covid testlerini yaptırdılar.
Adaylar bugün İl Başkanı Ayhan Salman’la beraber İstanbul’da Huber Köşk’ünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşecekler. Cumhurbaşkanı’nın 6 isim içinden birine görevi vermesi bekleniyor.
Tabii şu geçen 10 günlük sürede kulislerde “sürpriz isim” beklentileri de çok konuşuldu. Ama dün gördük ki 6 ismin yanına başka isim eklenmemiş!..
Hadi diyelim ki Türkiye erken seçime gitti. Peki sonuç?
Şu muhalefeti anlamak mümkün değil. Anketlerde CHP yüzde 25’e, İYİ Parti yüzde 10’a, DEVA ve Gelecek yüzde 2’lere hapsolmuşken nasıl oluyor da “ille de erken seçim” isteyebiliyorlar?
Kaldı ki, iktidar partisi için de erken seçime gitmek içinden geçtiğimiz pandemi ve ekonomik sıkıntı sürecinde intihar etmek anlamında.
Ama yine de hadi varsayalım, Türkiye erken seçime gitme kararı aldı.
Peki ya sonuç?
Ben size söyleyeyim, ortaya çıkan tablo bugünkünden pek farklı olmayacak.
Şöyle ki;
Hali hazırda bugüne kadar yapılan tüm anket verilerini ortak değerlendirdiğimizde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı 2018 genel ve 2019 yerel seçimlerde aldığı oy oranlarının çok çok altında bulunuyor.
Anketlerde “kararsızların oranı yüzde 35’lere” dayanmış. Bu haliyle kararsızlar AK Parti’nin rakibi durumunda çıkıyor ki, bu bile başlı başına bir gösterge. Demek ki seçmen iktidara da muhalefete de mesafeli bir yaklaşım içinde. İktidar partisine ekonomiden tepki gösterirken, muhalefete ise ekonomiyi düzelteceğine dair hiç güveni yok.
En azından iktidarla “şimdilik” yola devam diyor! (İstikrar için de doğru bir karar)
****
Ayrıca olası bir seçim durumunda İttifaklarda da sorun var.
Tamam, Cumhur İttifakı, AK Parti ile MHP arasında son dönemde başlayan bir takım gel-gitlere karşın bütünlüğünü 2023’e kadar olmasa da, en azından önümüzdeki bir buçuk yıl koruyacak en sağlam taraf durumunda. İki lider tabanda özellikle hukuk ve yargı reformu görüş farklılığına rağmen mümkün olduğu kadar bunu ittifaka aksettirmemeye gayret gösteriyor. Tabii nereye kadar?
Bu kesimin oy oranı, seçim sathi mahallinde iktidarın tüm yıpranma durumuna rağmen en kötümser yüzde 40, en iyimser tahminle yüzde 45’lerde olacaktır ki, yine de iyi bir rakam…
Ancak…
Eğer ki iktidar Covid sonrası piyasaları normalleştiremezse işte o zaman durum farklı. MHP’nin AK Parti’den desteğini çekme olasılığı ile seçmen nezdinde erozyona uğrama olasılığı eş değer.
****
Millet ittifakı ise parçalanmaya müsait pozisyonda. Bu kesimde HDP’nin yer alması İYİ Parti’yi artık geri çekilmeye mecbur bırakıyor. Bakın olası bir seçimde İYİ Parti bu ittifak içinde yer almayacak.
Adresi belli 3.İttifak. Bunun da temelleri atıldı. SP, İYİ Parti, Deva ve Gelecek Partisi ile Muharrem İnce’nin kuracağı parti 3. İttifak olarak seçmenin karşısına çıkacak ama bu seferde matematiksel olarak hesapladığında en kötü tahminle yüzde 16’yı, en iyimser tahminle de yüzde 25’i geçemiyorlar.
CHP ve HDP‘li Millet İttifakı da en iyimser tahminle yüzde 25, en kötümser tahminle yüzde 27’lerde olacağına göre…
İktidar için de muhalefet için de erken seçim dillendirmek boş siyasetten başka bir durum değil.
Hele ki vatandaşın gündeminde hiç erken seçim yok. Çünkü can ile geçim derdi arasına sıkışmış vaziyette hükümet değişikliği değil politika değişikliği istiyor. Yani, Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntıların çözümü erken seçimde değil, hükümetin hukuk, yargı, demokratik ve ekonomik alanda uygulayacağı yapısal reformist politikalarda.