26 Eylül 2019 - Perşembe

Bursa sanayisi için yeni hikâye yazma vakti!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
1051 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Eylül 2019 tarihinde Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada ülkenin önüne bir hedef koydu.

 

Dedi ki:

 

"2020 ile ilgili bir büyüme oranı veriyorum, ona kilitleneceğiz, büyüme oranını kesinlikle yüzde 5 olarak planlayacağız." 

 

Türkiye'nin 2023 Vizyonu hedefinde de sanayideki yıllık büyüme oranı yüzde 5.7 olarak belirlendi.

 

Ancak geçen yıl büyüme rakamı yüzde 1.2 idi.

 

Bu yılın ikinci çeyreğinde eksi 1.5 olarak gerçekleşti.

 

Peki, şunun şurasında aylar kalan 2020'de aradaki bu 6 dilimlik rakamı yakalayıp da nasıl eksilerden 5'lere çıkacağız?
İşte orası büyük bir muamma ama...

 

Bir tek yolun olduğunda artık tüm ülke olarak hem fikiriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı "yerli ve milli kalkınma" hamlesi ile yerli üretim, yerli sanayi, yerli teknoloji ile...

 

Türkiye ıskaladığı 4-0 Sanayi Devrimi'ni atlayıp 5-0'ı yakalayabilecek mi?

 

1960'larda yerli otomobilimizi yaparken, geçen 50 yılda iyi bir montajcılığa evrilip, yeniden o 1960'lı yıllardaki milli hamle atılımını gerçekleştirebilecek miyiz?

 

Peki, Bursa 1961'de Türkiye'nin ilk büyük organize sanayi bölgesini kurmadan daha çok yıllar önce 1935'te Türkiye'nin ilk büyük sanayi kuruluşu olan Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası'nı açtığı halde, aradan geçen 84 yılda ya da sanayi bölgesinin kuruluşundan sonraki 58 yılda sanayideki katma değer üretiminde İstanbul ve Kocaeli'den sonra 3. sırada olmayı nasıl açıklayacak?

 

İşte bu anlamda dün sabah çok önemli bir toplantının konuğu idik.

 

                                       *******                      *******             

            

Bursa'nın sanayideki duayen ismi olarak bilinen Ergun Kağıtçıbaşı ile yine Bursa'nın alanında yetiştirdiği ve şimdi Fenerbahçe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Necmi Gürsakal'ın birlikte kaleme aldıkları Bursa'nın sanayileşme serüvenini anlatan "Sanayileşmeyi Anlamak" adlı kitabının tanıtımında, yerli ve milli sanayileşmede ileriye gitmek yerine nasıl da geriye gittiğimizi acı bir şekilde hem ilk ağız olan Kağıtçıbaşı'ndan hem de akademisyenin ağzından duymuş olduk.

 

 

Ergun Kağıtçıbaşı'nın verdiği bir örnek o dönemin zihniyetini anlatması bakımından çok dikkat çekici:

 

"Merinos fabrikası kurulmadan yüz yıl önce 1842'de Osmanlı Devleti Bursa'ya 15 bin merinos koyunu getirtip bir çiftlik kuruyor. Fabrika-i Hümayun dermede büyük hasar görüyor ve çiftlik kötü yönetiliyor. 1928'de Macaristan'dan, 1934'te de Almanya'dan merinos koyunu getirtiliyor. Bir süre sonra koyunların tırnaklarının kırıldığı ve yürüyemez hale geldikleri görülüyor. Bunun üzerine Rami Çizme Fabrikası'nda koyunlara çizme diktiriliyor. Bu sefer de koyunların bilekleri kırılmaya başlıyor. Merinos ile yaşıt olan Güney Kore'de meyve-sebze ihracat şirketi olarak kurulan Samsung ise elektronik ve mobil sektöründe bugün dünya imparatoru haline geliyor".

 

Necmi Hoca'nın da verdiği pek çok örnekler oldu. Ve hepsinden de çıkardığımız sonuç Türkiye'nin, Bursa'nın sanayileşme anlamında yeni bir hikaye yazması gerektiği.

 

Şu sözleri durumu çok iyi özetliyor.

 

"50 yıl önce Bursa'da otomotiv vardı, tekstil vardı. Şimdi de yine 2'si var. Üçüncüsünü ekleyemedik".

 

 

MHP'YE BÜYÜK KATILIM

MHP, yeni dönemin siyasal sisteminde iktidar partisinin en büyük destekçisi olmasına rağmen, toplumsal algıda iki partili iktidar koalisyonunun küçük ama en etkili partisi görünümünde. Mecliste de kilit parti durumunda. Sağda ve merkezde AK Parti'den sonra ikinci adres olarak kabul görüyor.

 

İşte bu yükseliş trendinin bir örneği de 28 Eylül Cumartesi günü kameralara yansıyacak.

 

Çünkü o gün İYİ Parti ile BBP olmak üzere partili, partisiz 2 bin 500 kişi MHP'ye toplu katılım gerçekleştirecek. MHP İl Başkanlığı'nca Kervansaray Otel'de düzenlenecek olan toplu katılım törenine MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hidayet Vahapoğlu'nun da katılması bekleniyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları