11 Haziran 2020 - Perşembe

Bursa'nın işgalinin simgesi 'puşide-i siyah' 100 yıl sonra yeniden Meclis'te...

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 2 dk.
821 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Tam 100 yıl önce tarihler 8 Temmuz'u gösterdiğinde Bursa Yunanlılar tarafından işgal edilir. Haber Ankara'da duyulduğunda büyük bir yankı uyandırır. İlk Meclis'te de o gün adeta yas vardır. Hele ki, Bursa'nın işgalinde Yunanlı subayların Osmangazi Türbesi'ne giderek Osman Bey ile oğlu Orhan Gazi'nin ve Orhan Gazi'nin eşi Nilüfer Hatun'un mezarlarını tekmeledikleri, hatta Nilüfer Hatun'a "Vaktiyle sen bir Türk'e vardıydın, biz de bugün onun intikamını aldık" diyerek, kabirleri tahrip ettikleri anlatılınca, Meclis'te gözyaşları sel olur akar.

 

Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa kürsüye "siyah şal" örtülmesini ister.

 

Başkanlık kürsüsüne 10 Temmuz'da asılan o puşide-i siyah, işgalin sona erdiği 11 Eylül 1922'ye kadar kürsüde kalır ve bu 2 yıl, 2 ay, 2 günlük süre hem Bursa hem de Anadolu için ulusal yas ve işgal karanlığı olarak tarihlere geçer.

 

İşte tam 28 gün sonra yani 10 Temmuz Çarşamba günü işgali simgeleyen Puşide-i Siyah'ın İlk Meclis'e örtülmesinin 100. yıl dönümü.

 

1919-1923 Milli Mücadele döneminin önemli olay, aktör ve dönüm noktalarını 100 yıl sonra gün ışığına çıkarıp, farkındalık oluşturmak amacıyla Sosyolog Mutlu Çınar'ın yönetiminde, benim de koordinatörlüğünü yaptığım, AK Parti Bilecik Milletvekili ve Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı Selim Yağçı'nın başkanlığnda yürütülen "100 Yıllık Vefa 100 Yıllık Farkındalık" projesi kapsamında Puşide-i Siyah ve Bursa'nın işgali 100 yıl sonra Meclis'te yeniden anıldı

 

Bu sefer şal olarak değil de 100. yıl anısına levha olarak yeniden özel olarak basılan Puşide-i Siyah "İlk Meclis'ten Gazi Meclis'e" sloganıyla "Bir daha Meclis'e bu siyah örtü örtülmesin" denilerek, milletvekillerine dağıtılmaya başlandı.

 

Ama milletvekillerin tamamına değil.

 

Sadece 58 milletvekiline.

 

Neden mi?

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları